Snakker Jan Helge sant?

Forklaringen til Jan Helge Andersen stemmer stort sett overens med obduksjonsrapporten som ble lagt frem i retten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To rettsmedisinere har gjennomgått obduksjonsrapporten etter Lena og Stine Sofie i dag. Både rettsmedisiner Kari Ormstad og Torleiv Rognum mener at rapporten stemmer med hovedtrekkene i forklaringen til Jan Helge Andersen.

Det gjelder både måten småpikene ble drept på og mishandlingen før de to ble drept.

Andersen har tilstått at han tok livet av minstejenta Stine Sofie (8). Men han har hele tiden nektet for at han misbrukte henne først. Han har ikke hatt noen forklaring på hvorfor det ble funnet DNA-spor som kan stamme fra ham og som tyder på at han misbrukte åtteåringen.

Ifølge rettsmedisiner Kari Ormstad trenger ikke DNA-funnene å være tatt fra sæd, det kan også stamme fra hud. Ormstad sa i retten i dag at Andersens forklaring kan være riktig.

- Er Jan Helge Andersens forklaring forenelig med dine funn? spurte forsvarer Ben Fegran og fikk bekreftende svar.

- Andersens forklaring er rimelig, sa Ormstad.

Hvis Andersen har snakket sant om at han ikke misbrukte Stine Sofie Sørstrønen, øker dette troverdigheten i det han ellers har forklart. Andersens forklaring er det eneste som knytter Viggo Kristiansen til drapene.

Viggo Kristiansen så ned mens gjennomgangen av obduksjonen varte. Men da skadene på Lena Sløgedal Paulsen ble gjennomgått for andre gang, strammet han hånden tettere over pannen. Flere ganger ble han sittende helt stille med pennen ubevegelig på blokka.

Det var tydelig en påkjenning for de pårørende å høre de detaljerte beskrivelsene av hvordan Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofie Sørstrønen ble drept. Begge mødrene har valgt å ikke være til stede i rettssalen når rettsmedisinerne gjennomgår funnene sine.

Rettsmøtet for i dag er nå avsluttet.