Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snakker Jenny Skavlan Norges fineste dialekt?

Det synes du egentlig, ifølge språkforsker. Men nå kan du slå tilbake; vi kårer landets mest og minst sjarmerende dialekt.

FRA OSLO VEST:  Legedatteren Jenny Skavalan er vokst opp på Oslos beste vestkant, Frogner og Bygdøy. Dialekten man snakker her, er den som oppfattes som den fineste, sier språkforsker Arne Torp. Foto: Lars Eivind Bones
FRA OSLO VEST: Legedatteren Jenny Skavalan er vokst opp på Oslos beste vestkant, Frogner og Bygdøy. Dialekten man snakker her, er den som oppfattes som den fineste, sier språkforsker Arne Torp. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vanligvis er det østlandsk riksmål, slik man snakker det på Oslo Vest eller i Bærum, som oppfattes som det fineste målet i Norge, ifølge språkprofessor og dialektekspert Arne Torp.

Dette henger sammen med sosial status og prestisje.

- Når det skal være seriøst, er det det som er det peneste. De som ikke snakker slik, har litt problemer med å bli tatt seriøst.  Det finnes et aksept- eller seriøsitetshierarki; å snakke sørlandsk, som jeg gjør, er ikke så verst, sier han.  

Dialektene som har en klang som ligger nær opp til prestisjemålet, som for eksempel på Oslo øst, er nederst i hierarkiet. 

- Aller «verst», i hermetegn, er østfoldsk. Toten er ikke mye bedre - da er du pottitt, sier Torp. 

Vestkantmålet må riktig nok ikke overdrives med ordformer som «efter» og «nu».

- Det kan bli for fisefornemt, og det er også litt stigmatisert, påpeker språkprofessoren.

Sprer seg
Den så kalte Østfold-l-en er noe av det som gjør at Østfold-dialekt gjerne sees på som mindre fint.

- Denne lyden finnes også i østlandsk riksmål, i ord som «sørlig» og «kjølig». Men når den brukes i for eksempel «bolle,» blir den oppfattet som barnespråk i Oslo. Og barnespråk vil man jo ikke snakke. I tillegg assosieres østfoldsk med arbeiderklassen, på samme måte som på østkanten i Oslo, sier han. 

Et paradoks da er at Østfold-l sper seg på Østlandet, og ifølge Torp er på vei mot Oslo. 

Som damer Det finnes ikke objektive kriterier som avgjør om en dialekt er pen eller stygg, ifølge Arne Torp. Om vi liker klangen eller ikke, er basert på fordommer og tidligere erfaringer med språket.

Derimot er det lov til å ha sine egne favoritter, påpeker tidligere direktør i Norsk språkråd, Sylfest Lomheim.

- Alle dialekter er like gode og like funksjonelle, men det er en menneskerett å si «Sylfest liker den dama bedre enn den», derfor kan jeg si at «Telemarks-dialekten er veldig flott, og at Hardanger-dialekten» er veldig fin, sier han.

- Og hvilken er styggest?

- Det får jeg meg ikke til å si.

Arne Torp må til Sverige for å finne sin yndlingsdialekt - älvdalsk.

- Dialekten snakkes bare av noen tusen mennesker og er veldig merkelig, helt ubregripelig så rar er den at den er i ferd med å dø ut, forteller han.

De særegne norske dialektene er på tilbaketog og blir stadig færre, spesielt på Østlandet.

- Om to generasjoner kommer kanskje hele den store østlandske regionen til å høres ut som Oslo. Men landsdelene kommer ikke til å flyte sammen så lenge det finnes et slags norsk, spår Torp.

Raymond liker trøndersk Øivind Johannessen — alias «Raymon» er en av de fremste eksponentene for det utskjelte Østfold-målet. Han har ingen planer om å legge om. 

- Jeg setter pris på at samme hvor enn du er i landet, så merker de med en gang hvor du er fra når du snakker østfoldsk.  Jeg prekær og legger ikke skjul på hvor jeg kommer fra, sier han.  

Mange Østfoldinger legger derimot om dialekta si i Oslo, har han lagt merke til. 

- Det er idiotisk. Alle i det langstrakte landet vårt er kry av dialekta de prater. Jeg skjønner ikke hvorfor vi skal være flaue. Den virker kanskje litt bonsk, men også utrolig flott. Jeg bruker den bevisst, sier han.  

Selv synes han trønderdialekt er det fineste.

- Både Østfoldinger og Trøndere synger når dem prekær. Målet er musikalsk, mener han.

Ingen dialekter kan kalles stygge, synes østfoldingen.
 - Alle dialekter har sin sjarm. Men på Vestlandet er det mange dialekter jeg har problemer med å forstå, innrømmer han.

SPRÅKHIERARKI:  Talemålet på Oslo Vest er øverst i språkhierarkiet, sier språkforsker Arne Torp.
SPRÅKHIERARKI: Talemålet på Oslo Vest er øverst i språkhierarkiet, sier språkforsker Arne Torp. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling