Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rødt-lederen ut mot Vedum i Tangen-saken

- Snakker med to tunger

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener Trygve Slagsvold Vedum slår ring om en ukultur i samfunnseliten. Han anklager Sp-lederen for ikke å la handling følge ord i Tangen-saken.

FÅR RØDT-REFS: Trygve Slagsvold Vedum er med på å slå ring om en ukultur i samfunnseliten, ifølge Rødt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FÅR RØDT-REFS: Trygve Slagsvold Vedum er med på å slå ring om en ukultur i samfunnseliten, ifølge Rødt. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Hvis Frp og Senterpartiet skal rase i media får de jammen meg ta ansvar også i Stortinget. Nå er de med på å slå ring rundt en ukultur i samfunnseliten. Det blir som å snakke med to tunger, sier Moxnes til Dagbladet.

Han sikter til det som så å si parallelt foregikk i Stortinget og NRKs radiostudio på Marienlyst tirsdag ettermiddag.

Der tordnet nemlig Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum i radioprogrammet Dagsnytt 18 mot det mye omtalte seminaret som påtroppende oljefond-sjef Nicolai Tangen inviterte til i USA, der Høyre-statsråd Torbjørn Røe Isaksen og flere toppembetsmenn var blant deltakerne.

Halvannen time senere stemte Senterpartiet imot et forslag fra Rødt om at de offentlige tjenestemennene som på eget initiativ hadde deltatt på seminaret, selv skulle betale framfor å belaste skattebetalerne.

Svekket troverdighet

Moxnes mener Senterpartiets stemmegivning er paradoksal, når man tar i betraktning hva partilederen sa på radio:

«Vi må slå ned på den typen tendensen at du skal skattlegge vanlige folk hardere, mens toppembetsmenn kan reise på turer til USA og få betalt turen, og når det blir avslørt skal staten betale. Den typen samfunn vil jeg ikke ha», sa Vedum blant annet.

Han la til at «alle vi som forvalter skattepenger skal være veldig forsiktig med hvordan skattepenger brukes».

- Jeg er helt enig med Vedum i at det elitesamrøret vi nå har sett, er uttrykk for et alvorlig samfunnsproblem. Men det svekker troverdigheten å ta til orde for klare regler og samtidig forhindre at Stortinget følger opp regelverket vi allerede har, sier Rødt-lederen.

Ble avvist

Regelverket som Moxnes sikter til, er blant annet formuleringer i Statens personalhåndbok om at en reise skal foretas på den rimeligste måten for staten.

Forslaget fra Rødt tok blant annet til orde for at regjeringen skulle kartlegge deltakelsen på Tangens seminar og «sikre at offentlige embetsmenn og tjenestemenn som deltok, selv betaler for kostnader knyttet til seminaret, med mindre reisen på forhånd var godkjent av ansvarlige overordnede».

Forslaget ber også om at Røe Isaksen betaler sine egne utlegg og at Riksrevisjonen gjennomgår ansettelsen av Tangen som oljefond-sjef.

- Vi vil ikke akseptere at regjeringa og offentlige toppledere deltar på luksusarrangementer på skattebetalernes regning. Det ville Rødt at Stortinget skulle ta et oppgjør med, men dessverre fikk vi ikke støtte fra Senterpartiet til dette, sier Moxnes.

Peker på regjeringen

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener det er regjeringen og ikke Stortingets ansvar å ta grep om saken.

NORGES BANK: Hovedstyret i Norges Bank forsvarer ansettelsen av Nicolai Tangen. Dette hadde statsminister Erna Solberg (H) å si om saken. Video: Embla Augusta Hjort-Larsen. Reporter: Mats Rønning. Vis mer

- Jeg har tydelig utfordret statsminister Erna Solberg i brev rundt deltakelsene på dette arrangementet. Hun forsvarte da deltakelsen på millionfesten, sier Vedum.

Han har stilt et nytt skriftlig spørsmål om saken, denne gang til finansminister Jan Tore Sanner.

- Jeg vil be han sørge for at denne forskjellsbehandlingen mellom vanlige folk og toppledere og statsråder stopper, og at de selv må ta regningen. Det er regjeringen som har ansvaret og må rydde opp i dette, sier Vedum.

Ble avvist

Moxnes sier han ikke har tillit til at regjeringen vil rydde opp, som han uttrykker det.

- Statsministeren har selv i svar til Vedum signalisert at hun stiller seg bak deltakelse fra toppledere i offentlige institusjoner på slike luksusarrangementer. Derfor kan vi ikke sette vår lit til at regjeringa rydder opp, påpeker han.

Forslaget fra Rødt ble ikke en gang tatt til behandling på Stortinget. Det skjedde etter en innstilling fra presidentskapet, som bare Rødt, MDG og SV stemte imot.

- Det er først og fremst rettslige, formelle grunner som gjør at presidentskapet foreslår at representantforslaget ikke tas til behandling, sa visepresident Morten Wold (Frp) til Nettavisen tidligere denne uka.

Wold framholder i intervjuet at «Stortinget bør være tilbakeholdent med å detaljstyre regjeringen i spørsmål som gjelder enkeltpersoners rettigheter og plikter».

Moxnes reagerer kraftig på begrunnelsen for avslaget.

- Presidentskapet gjemmer seg bak formelle argumenter om at det er «usikkert» om regjeringa har rettslig grunnlag for å kreve tilbake penger. En stortingsbehandling kunne ryddet opp i den usikkerheten, mener Rødt-lederen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!