SNAKKER UT: I et intervju med en amerikansk radiostasjon forteller Gro Harlem Brundtland for første gang om sine følelser om 22. juli. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
SNAKKER UT: I et intervju med en amerikansk radiostasjon forteller Gro Harlem Brundtland for første gang om sine følelser om 22. juli. Foto: Eirik Helland Urke / DagbladetVis mer

Snakker om Breiviks motivasjon og følelsene etter 22. juli

Gro Harlem Brundtland snakker ut om terrorangrepet i radiointervju.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Landsmoderen, statsministeren og Arbeiderparti-ikonet har holdt tyst om sine følelser etter 22. juli. Men nå, i et intervju med radiostasjonen til University of Washington i Seattle - KUOW - snakker Gro ut for første gang:

Gro sier i intervjuet at hun er klar over at Breivik har sagt i avhør at han ville skyte og drepe henne.

Imponert - Han ville skyte deg. Det må ha vært vanskelig politisk, og ikke minst personlig?

- Det er rart. Jeg vet at han sa det. Jeg vet også at han valgte datoen 22. juli fordi det var dagen da jeg skulle tale til de unge sosialdemokratene på Utøya. Jeg ble fylt opp av tragedien, han drepte så mange ungdommer. Jeg hadde vært der bare to timer tidligere, sier Brundtland.

- Hele perioden etter dette skjedde var jeg bare opptatt av hva som skjedde med de unge menneskene. Jeg skjøv helt vekk at jeg hadde vært midt oppi det. Hadde jeg vært der to timer senere hadde han nådd et av målene sine. Da navnene til de drepte ble offentliggjort, tenkte jeg - hvem av dem snakket jeg også med personlig?

Gro sier hun er imponert over ledelsen i AUF, og hvordan de har håndtert tragedien.

Snakker om motivasjonen Gro Harlem Brundtland forlot Utøya omkring klokka 15 - under to timer før Breivik parkerte ved brygga der han så ble tatt over til øya - tungt bevæpnet, iført falsk politiuniform.

I intervjuet med KUOW snakker Gro også om Breiviks motivasjon for massedrapene:

- Det han har skrevet i manifestet han sendte ut på nettet før drapene, er at en islamistisk majoritet vil ta over landet. For ham er det ikke først og fremst et religiøst spørsmål, han tror at om en generasjon vil Norge ikke være Norge lenger, sier hun.

STO SAMMEN: Statsminister Jens Stoltenberg og Gro Harlem Brundtland etter terrorangrepet. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
STO SAMMEN: Statsminister Jens Stoltenberg og Gro Harlem Brundtland etter terrorangrepet. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet Vis mer

- Vi mener at vårt demokrati er sterkt, og at folk som flytter til landet vårt er godt integrert, jobber hardt, gjør det godt på universitetet og blir gode naboer.

Landsmo(r)deren Dagbladet har tidligere skrevet at Breivik i avhør har forklart at hans opprinnelige plan var å drepe Gro Harlem Brundtland.

I nettinnlegg har han omtalt henne som «landsmo(r)deren», og forklart hvordan hun var inkarnasjonen på alle verdiene han hatet - sosialdemokrati, multikulturalisme og folkestyre.

«Vi kan ikke akseptere at Arbeiderpartiet subsidierer disse voldelige «Stoltenberg-jugend» som systematisk terroriserer politiske konservative», skrev Breivk på det islamkritiske nettstedet Document.no for omkring to år siden.

Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre, som også talte for AUF den uka, ble forkastet som mål for Breivik. Han anså Gro som en større og viktigere fiende.

VIL IKKE BLI GLEMT: På Utvika camping minnes Utøya-ofrene. Gro kunne selv ha blitt skutt. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet
VIL IKKE BLI GLEMT: På Utvika camping minnes Utøya-ofrene. Gro kunne selv ha blitt skutt. Foto: Christian Roth Christensen/Dagbladet Vis mer