Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snakker om mye - men...

- Nei, vi snakker ikke om det her. Kvinnene ser på hverandre og rister på sine tildekkede hoder. Samfunnsdebatten om vold, press og trusler i det muslimske miljøet stopper på gata utenfor kvinneavdelingen i moskeen i Åkebergveien i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er fredagsbønn i kvinnerommet i storstua til World Islamic Mission midt i Oslo. Bak ei gatedør i glass, ti par sko og et par rosa portierer åpner det seg et lite stykke Norge ukjent for de fleste. Sju kvinner og tre små barn kneler og bøyer seg i bønn.

Kampdag i Oslo

Æresdrap og tvangsekteskap, gjengdrap og rasistisk motiverte drap. I dag vil Shabana Rehman, bystyrerepresentant Ane Willumsen og Hasan Algünerhan samle Oslo til kamp mot fordommene som dreper.

Svensk-kurdiske Fadime (26) ble drept av sin egen far fordi hun hadde svensk kjæreste. Initiativtakerne vil at demonstrasjonen i dag skal markere ønsket om et moderne, flerkulturelt og demokratisk Norge, for frihet og likestilling, mot vold, press og trusler.

- Snakker dere ikke om den debatten som pågår og som angår det muslimske samfunnet?

- Når vi møtes her, har vi nok å snakke om. Vi diskuterer ikke. Vi snakker om familie og barn og religion, sier Ruqia Riaz blidt og holder stolt rundt barnebarnet Temoor. - Han er snart fire, forteller hun Dagbladet med små fingrer og klar stemme.

Når han blir eldre, må han be sammen med mennene. Fem ganger daglig vender de troende seg mot Mekka i bønn, men viktigst er fredagsbønnen. Den er obligatorisk for mennene, ikke for kvinnene.

Må vekkes

Biskop Gunnar Stålsett i Oslo har oppfordret muslimer i Norge til å ta ansvar. Han mener drapet på den kurdiske kvinnen Fadime i Sverige må være en vekker også for det muslimske miljøet i Norge. Æresdrap og tvangsekteskap er ikke forenlig med menneskerettighetene. Biskopen oppfordrer de muslimske religiøse ledere i Norge til å vise klart hvor de står.

Statsminister Kjell Magne Bondevik vil engasjere både skole og frivillige organisasjoner. Dette er et spørsmål om respekt for kvinners likeverd.

- Kvinner har mye respekt, veldig mye respekt, i islam. Kvinnen er likeverdig og har respekt som mor, som datter, som søster. Men det er mange slags folk som tolker religionen annerledes, får Dagbladet forklart etter bønnen. Slikt skaper misforståelser, påpeker kvinnene, før de haster ut på gata der mennene venter utålmodig.

FØLGER MED: Lille Zahira Fatima (2) er med mor på fredagsbønnen.
I BØNN: Samfunnsdebatten om vold, press og trusler i det muslimske miljøet når ikke inn til kvinnene i bønnerommet i Åkebergveien. I forgrunnen lille Zahira Fatima (2) og hennes mor Nahid Akhtar.
SOSIALT: De pleier å møtes til fredagsbønnen, og benytter sjansen til å prate om familie og barn. Fra venstre Masooda, Nasreen Qureshi, Khasheeb Begum, Sakina Raheem og Asmat Bibi.
Hele Norges coronakart