– Snakker som Frp? Ja vel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Du kaller quizen som Hylland Eriksen lagde om innvandring for «patetisk». Hvorfor?

– Testen inneholder faktafeil. Og statistikk kan brukes til veldig mye. Hylland Eriksen legger vekt på at arbeidsledigheten er lav. Hvorfor ser han ikke på total sysselsetting? Den er 56 prosent blant folk med asiatisk bakgrunn og 49 blant afrikanere – under halvparten.

– Hvor plasserer du

Hylland Eriksen i debattlandskapet?

– Han er blitt mer realistisk med åra. Han har for eksempel skrevet om trappevask og hverdagsproblemer i flerkulturelle borettslag. Men nå var realismen blåst bort.

– Mener du egentlig at professoren er et multikulturelt fjols?

– Nei. Men mange, også Hylland Eriksen, sier at vi må lære av amerikanerne – uten å drøfte påstanden helt ut. Hvorfor aksepterer amerikanerne innvandrere? Hva i den amerikanske samfunnsstrukturen gjør at innvandrere ikke havner på trygd eller sosialhjelp?

– Hvorfor er demografidebatt nyttig og viktig?

– Demografidebatten har fått et uheldig stempel som et verktøy for høyreekstreme og som noe den intellektuelle eliten er skeptiske til. Men hvis man lukker døra for en demografisk tolkning av verden, gjør man seg en bjørnetjeneste. Relativt få av de 48 000 innvandrerne som kom til Norge i fjor var muslimer. Jeg frykter organisert kriminalitet mer enn snikislamisering. På den andre siden er det all grunn til å være bekymret for radikaliseringen blant muslimske grupper.

– Du roser amerikanere for deres individorientering. Når er det nyttig

å se mennesker som gruppe og ikke individer?

– Man må gjøre begge deler hele tida. Gambiere er overrepresentert på kriminalstatistikken – og på aldersbestemte fotballag. Det viser hvordan mangfold kan slå ut.

– Hva er spørsmålene du mener bør stilles?

– Hvordan få innvandrere

i arbeid? Er det noe i den norske modellen som ikke

virker? Hvordan sikre en styrt avvikling av velferdsstaten? Islam er heller ikke irrelevant. Hvorfor gifter karibiere i Storbritannia seg nå med briter, men det gjør fortsatt ikke folk fra Pakistan? Å gifte seg på tvers, betyr at integreringen funker. Hvorfor utvikler europeiske muslimer en kultur som er

motstandsdyktig mot sekularisering? Men jeg er betinget optimist.

– Dette er jammen god reklame for boka som du skriver om innvandring og integrering. Når kommer den?

– Den kommer i høst.

– Snillister som rosemaler eller folk som tegner fiendebilder. Men så kommer Aslak Nore med den nye realismen?

– Ja, absolutt, jeg elsker å være fri og amoralsk.

– På Facebook får du ros av kompiser. Skal du bli den nye, slemme hvitingen nå?

– Jeg er «The great white hope», he-he. Jeg kan si mange av disse tingene fordi jeg har bodd i utlandet i mye av mitt liv. Jeg kjenner flere folk med annen etnisk bakgrunn enn de fleste forskere og SV-ere.

Flerkultur er vanskelig. Tilliten mellom folk synker. Skattevilligheten til majoriteten går ned. Straffene må bli strengere for å møte økt kriminalitet.

Mange vil nå si: «Nå snakker

du akkurat som Frp». Ja vel. Det driter jeg i.