AVVISER ALT: - Det er lenge siden jeg ga opp å tro på at det fantes fornuft hos Økokrim, sier Hans Eirik Olav (57) til Dagbladet. Den hvitvaskingstiltalte eks-styrelederen i riggselskapet Thule Drilling avviser blankt tiltalen mot ham. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
AVVISER ALT: - Det er lenge siden jeg ga opp å tro på at det fantes fornuft hos Økokrim, sier Hans Eirik Olav (57) til Dagbladet. Den hvitvaskingstiltalte eks-styrelederen i riggselskapet Thule Drilling avviser blankt tiltalen mot ham. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Snakker ut om anklagene, narkokongen og de mystiske transaksjonene

- Jeg har vært utsatt for en heksejakt, sier Hans Eirik Olav.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er lenge siden jeg ga opp å tro på at det fantes fornuft hos Økokrim, sier Hans Eirik Olav (57) til Dagbladet.

Eks-styrelederen i riggselskapet Thule Drilling møter Dagbladet til en prat over kjøkkenbordet hjemme ved Midstuen i Oslo.
Han er tiltalt for grov økonomisk utroskap og hvitvasking av utbytte fra egne straffbare handlinger - men avviser alt.

- Jeg velger å se på denne saken som en opportunity til å fremme demokrati og enkeltmenneskers rettigheter i samfunnet, sier Olav. Han mener hele årsaken til at han ble politianmeldt var at han var kritisk til bobehandlingen da Thule Drilling gikk konkurs.

- Jeg har vært utsatt for en heksejakt. Uskyldspresumpsjonen står ikke sterkt i Norge, sier han.

Avviser Cappelen-kobling Økokrim mener at Hans Eirik Olav har overført selskapspenger til en rekke kontoer i utlandet for egen vinning - blant annet via en av Norges største narkosmuglere, Gjermund Erik Cappelen (47).

- Dette er helt urelatert til Thule. Jeg kan bevise at det ikke er riktig. De pengene må ha blitt overført av en person i Sveits uten min autorisasjon. Jeg hadde ikke hørt om Gjermund Cappelen en gang, jeg har aldri møtt ham og aldri snakket med ham, sier Olav.

Olav mistenker at Økokrim navngir Cappelen i tiltalebeslutningen rett og slett av PR-messige årsaker.

- Du kan jo bare lure på hvorfor navnet hans står der - det er bare for å sverte meg. Min eneste befatning med narkotika er at jeg har smuglet store mengder crystal meth fra Colombia, sier Olav - før han bryter ut i et litt oppgitt flir.

- Jeg har aldri hatt noe med Cappelen å gjøre - jeg hadde ikke peiling på hvem han var en gang, før kona søkte på navnet hans på Google og fant at han var involvert i den Eirik Jensen-saken.

Viks høyre hånd Hans Eirik Olav er mest kjent som den norskættede miliardæren Alexander Viks høyre hånd og representant i forretninger i Norge. Han er styremedlem i det Vik-eide IT-selskapet Confirmit, og har i en årrekke deltatt aktivt i forvaltningen av Viks formue. Hvor stor denne formuen er, er ikke lett å anslå, men det amerikanske businessbladet Forbes anslo nylig formuen til en milliard dollar.

Også i Thule Drilling var Alexander Vik en stor investor. Gjennom flere selskaper eide Vik i 2007 rundt åtte prosent av aksjene.

- Han er en god venn og en av de beste forretningsmenn jeg har vært borti. Han er bunnsolid og ærlig, sier Olav.

Midtøsten Pengene som Økokrim hevder at havnet på Cappelens konto i Sveits, skal ifølge tiltalen først ha blitt overført fra en konto tilhørende selskapet Strategic Alliances Corporation (SAC) i Sveits, til Olavs konto i Geneve. Deretter skal han delvis ha tatt dem ut kontant, delvis overført dem til Cappelens konto.

Også dette avviser Olav, som sier det slett ikke er ham som eier SAC - og også henviser til hjemmesiden sin, der han har skrevet lange tekster om temaet.

- Den reelle eieren av dette selskapet sitter i Midtøsten. Selskapet hjalp Thule i 2007-2008, sier Olav til Dagbladet.

NARKOKONGE: Økokrim mener at Hans Eirik Olav har overført selskapspenger til hasjsmugler Gjermund Erik Cappelen - noe Olav avviser på det sterkeste. Foto: Privat
NARKOKONGE: Økokrim mener at Hans Eirik Olav har overført selskapspenger til hasjsmugler Gjermund Erik Cappelen - noe Olav avviser på det sterkeste. Foto: Privat Vis mer

- Dette er ting som Økokrim vet, men som ikke passer inn i storyen deres, hevder han.

- Ikke mitt gull Økokrim hevder også at Olav skal ha besørget at drøyt en million dollar ble overført fra en konto tilhørende SAC i Geneve til hans egen konto på Malta - etter at pengene ble vekslet om til gull.

- At jeg har en konto på Malta er ikke mystisk i det hele tatt. Jeg driver helt lovlig næringsvirksomhet på Malta, og var der for seinest tre uker siden. Jeg er involvert i et spillselskap der, sier han.

Gullet skal så ha blitt overført til en annen konto på Malta, tilhørende Olav, og så til en konto han disponerte i Monaco.

- Det er ikke min konto, og det er ikke mine penger. Økokrim vet at det ikke er mine penger og at jeg ikke har brukt den kontoen. Jeg utfordrer Økokrim til å bevise at jeg har brukt den kontoen - for det har jeg ikke, sier Olav.

Hjerteflimmer Han fikk hjerteproblemer som følge av de voldsomme tumultene da Thule Drilling gikk konkurs - i 2010 lot Olav seg intervjue om livet med hjerteflimmer.

- Det var ansatte i Thule som satt og grein, sier han nå.

- Det var en jævlig påkjenning.

BESTEVENNER: Hans Eirik Olav er mest kjent som den norskættede miliardæren Alexander Viks høyre hånd og representant i forretninger i Norge. Bildet er tatt i 2000. Arkivfoto: Truls Brekke / Dagbladet
BESTEVENNER: Hans Eirik Olav er mest kjent som den norskættede miliardæren Alexander Viks høyre hånd og representant i forretninger i Norge. Bildet er tatt i 2000. Arkivfoto: Truls Brekke / Dagbladet Vis mer