ONDT BLOD: Det ble til slutt for vanskelig å ha Yanis Varoufakis rundt forhandlingsbordet med de andre euro-finansministerne. Nå går den tidligere greske finansministeren ut og slakter sine tidligere kolleger. Foto: AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI/NTB scanpix
ONDT BLOD: Det ble til slutt for vanskelig å ha Yanis Varoufakis rundt forhandlingsbordet med de andre euro-finansministerne. Nå går den tidligere greske finansministeren ut og slakter sine tidligere kolleger. Foto: AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI/NTB scanpixVis mer

Snakker ut om de umulige forhandlingene: - Jeg kunne like godt sunget den svenske nasjonalsangen

Tidligere finansminister Yanis Varoufakis snakker ut for første gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tidligere greske finansministeren Yanis Varoufakis er blitt kjent som den mest konfronterende av alle i forhandlingene mellom Hellas og kreditorene for å få i land ei gresk krisepakke.

I dag kom partene fram til en avtale. EU har dermed unngått en «grexit», som ville være et enormt nederlag. Samtidig har Hellas måttet gi fryktelig mye i forhandlingene, skriver Dagbladets Morten Strand.

Varoufakis ble ofret av statsminister Alexis Tsipras som finansminister, nettopp for å lette forhandlingsklimaet. Nå snakker den karismatiske og omstridte politikeren for første gang ut om de brutale forhandlingene med EU.

Døve ører I et lengre intervju med det britiske tidsskriftet New Statesman forteller Varoufakis blant annet om hvordan han opplevde at eurogruppa er totalt styrt av Tyskland og hvordan han opplevde å snakke for døve ører i forhandlingene.

Allerede i april, da det ble heftig diskutert i eurogruppa - som består av de 19 eurolandenes finansministere - ble Varoufakis fjernet fra forhandlingsrommet. Han hadde da diskutert Hellas' økonomiske framtid siden februar. Det har vært uklart hvorfor han ble fjernet. Nå sier han imidlertid at han prøvde å diskutere økonomi i gruppa, noe de andre visstnok ikke var interessert i.

- Du kom med et argument du hadde jobbet lenge med, for å sørge for at det var logisk. Du ble møtt med et tomt blikk, som om du ikke hadde sagt noe. Du kunne like godt ha sunget den svenske nasjonalsangen og fått samme svar, sier han til tidsskriftet.

Videre forteller han at statsledere gjerne kunne være sympatiske på et personlig nivå, men at det ble svært harde bud med en gang forhandlingene kom på bordet. Han har blitt heftig kritisert for å ikke ha signert en avtale før, men mener imidlertid kravene til Hellas ikke er utformet i god trod, og at de vil være umulig for Hellas å oppfylle.

- Det var ulevlig og giftig. Det er slike forslag du presenterer til den andre siden når du ikke vil ha en avtale, sier han.

Uansett har Hellas måtte gå med på mange av kravene.

Tyskland-slakt På spørsmål om Tysklands holdninger i stor grad påvirket eurogruppa, er svaret tydelig:

- Fullstendig. Ikke Tysklands holdninger, men deres finansminister. Det er som et velstemt orkester og han er dirigenten, sier Varoufakis om eurogruppa.

Schäuble er blitt svært populær i Tyskland for sine harde forhandlinger med Hellas. Blant grekerne blir han imidlertid karikert med nazitegninger. Det virker heller ikke som han og hans tidligere greske kollega har det beste forholdet.

Samtidig sier Varoufakis han på at forrige søndags folkeavstemning i Hellas var sløseri, noe også flere eksperter har pekt på. I prinsippet ble Hellas med på et forslag som det greske folk sa et klart nei til i folkeavstemningen.

Varoufaksi trakk seg forrige mandag, etter at resultatet av folkeavstemingen var klart.

- Like etter at resultatet av folkeavstemmingen var klart, ble jeg gjort kjent med at enkelte i eurogruppen ønsker at jeg skal holde meg borte fra møtene. Dette er noe statsministeren mener kan hjelpe ham med å få på plass en avtale. Derfor går jeg av i dag, skrev Varoufakis på sin blogg.

Han la også til at han vil «bære kreditorenes avsky med stolthet».

Kompromiss Sjeføkonom i Swedbank, Harald Magnus Andreassen sa tidligere i dag til Dagbladet at statsminister Alexis Tsipras' siste trekk ved å leverte et forslag nærmest identisk med de opprinnelige kreditorbetingelsene fra EU, var patetisk. Dette kort tid etter at Tsipras selv oppmuntret befolkningen til å si nei til kreditorenes krav i en folkeavstemning søndag forrige uke.

- Patetisk og inkonsekvent av de greske myndighetene. De som skal samarbeide med regimet i fremtiden vil trolig ta dette i betraktning før de inngår avtaler, sier Harald Magnus Andreassen.

Totalappakka til Hellas skal totalt omfatte rundt 80 milliarder euro (drøyt 700 milliarder kroner). Den stiller også krav til strenge økonomiske reformer i Hellas.

BBC skriver at omkring 50 millarder euro (450 milliarder kroner) skal gå til et såkalt privatiseringsfond for Hellas. Juncker sa på en pressekonferanse i dag at det forventes avkastning av disse midlene. Fondet skal enten få avkastning ved privatisering eller offentlig forvaltning.

Det anslås at omkring 25 milliarder euro (220 millarder kroner) vil trengs for å rekapitalisere bankene, og disse skal tas ut av fondet. Midlene skal være i Hellas.

DIRIGENTEN: Den tyske finansministeren Wolfgang Schäuble er blitt nazi-karikert i Hellas. Hans tidligere greske kollega mener Schäuble eurogruppa som et velstemt orkester, der Schäuble var dirigent. Foto: NTB scanpix
DIRIGENTEN: Den tyske finansministeren Wolfgang Schäuble er blitt nazi-karikert i Hellas. Hans tidligere greske kollega mener Schäuble eurogruppa som et velstemt orkester, der Schäuble var dirigent. Foto: NTB scanpix Vis mer