Snakker ut om fortida i avhør

Lommemannsiktede (56) åpner seg for politiet i avhør, men krever privattid med familien for å godta videre varetektsfengsling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 56-åringen som politiet mener er den såkalte Lommemannen fullførte sitt tredje avhør med politiet i dag.

- Han har begynt å forklare seg om de få tilfellene han erkjenner befatning med. Han forklarer seg villig vekk, sier påtaleansvarlig Jorid Kile Berg i Follo-politiet til Dagbladet.no.

56-åringen er siktet for i alt 27 tilfeller av overgrep mot små barn.

Snakker ut med politiet

- Jeg vil si at han innrømmer befatning med et fåtall av disse, sier Berg, som ikke ønsker å gi et mer konkret tall.

56-åringens forsvarer, Gunhild Lærum, sier at klienten ikke er vant med å forklare seg om disse temaene.

- Avhørene konsentrerer seg om siktelsene og mer generelle ting i livet hans som barndom, ungdom, voksenlivet og arbeidslivet, sier Lærum til Dagbladet.no.

Hun ønsker ikke å gå noe videre inn på hva samtalene konkret går på. Lærum forteller at 56-åringen nå ønsker å gjøre opp for seg.

KREVER FAMILIETID: Mot at den Lommemann-siktede 56-åringen skal samtykke til videre varetektsfengsling krever han at brev- og besøkskontrollen oppheves under den videre fengslingsperioden. Foto: PRIVAT
KREVER FAMILIETID: Mot at den Lommemann-siktede 56-åringen skal samtykke til videre varetektsfengsling krever han at brev- og besøkskontrollen oppheves under den videre fengslingsperioden. Foto: PRIVAT Vis mer

- Han har levd et helt annet liv enn dette også. Han må stålsette seg til avhørene. Dette er sårbart både for han og barna. Men han forstår at han må forklare seg. Han ønsker å gjøre opp, starte på nytt og få orden på livet igjen, sier advokaten til Dagbladet.no, og forteller at han står på venteliste for å få behandling hos Instiutt for klinisk sekologi og terapi.

Krever slutt på kontroll

56-åringen bestemte seg i dag for å godta videre varetektsfengsling på mandag. Dermed vil fengslingsmøtet gå i såkalt kontorforretning der han slipper å møte opp personlig.

Men han har ett krav for at det skal skje:

- Han samtykker til fengsling mot at det lempes på kontrollen. I dag sitter han med brev- og besøkskontroll, men han ønsker å kunne ringe og besøke sin familie uten at det er noen andre til stede, sier Lærum.

- Alle mennesker har behov for å møte sine nærmeste uten noen andre tilstede. Familien hans har ingenting med saken å gjøre, så det er bare tull at det skal være kontroll, sier hun.

Roser politiet

Advokaten berømmer både klienten sin og politiet for gangen i avhørene.

- Han klarer seg veldig godt. Han har veldig profesjonelle folk rundt seg og politiet er skånsomme. Det er ingenting å utsette på politiet i alle fall, sier hun, og forteller at sakkyndige har begynt samtaler med han.

Politiet håper 56-åringen nå kommer med en fullstendig tilståelse i saken.

- Tida vil nå vise om han vil komme med noe mer. Han kan jo komme med en tilståelse. Jeg håper han kan si at det barna forteller oss er sant, sier den påtaleansvarlig Jorid Kile Berg til Dagbladet.no.

Maratonavhør

Hun forteller at de vil gjennomføre intensive avhør av 56-åringen i ukene som kommer.

- Vi ønsker å avhøre ham flere ganger i uka fram til sommeren, sier hun.

Dagens avhør varte i hele fem timer.

- Vi ønsker ikke å slite ut noen, verken siktede eller de som avhører. Det er jo en veldig spesiell situasjon å sitte avhør, påpeker hun.

Samtidig pågår etterforskningen på andre felt. Det er fremdeles avhør av de angivelige ofrene og politiet forsøker å få opp kabalen i forhold til 56-åringens bevegelsesmønster og eventuelle alibier.

STOLT AV SIN KLIENT: Advokat Gunhild Lærum forsvarer 56-åringen. Hun synes han er veldig flink i avhør.