GÅR VIDERE: Det har vært noen hindre på veien, men Innovasjon Norge-leder Anita Krohn Traaseth er klar for å åpne det norsk-kinesiske toppmøtet i Beijing i morgen. Foto: Bjørn Langsem
GÅR VIDERE: Det har vært noen hindre på veien, men Innovasjon Norge-leder Anita Krohn Traaseth er klar for å åpne det norsk-kinesiske toppmøtet i Beijing i morgen. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Anita Krohn Traaseth

Snakker ut om Innovasjon Norge-bråket: - Det har vært slitsomt

Anita Krohn Traaseth har hatt et tøft år, og norsk næringsliv en krevende tid i Kina. Nå ser det ut til å løsne.

BEIJING (Dagbladet): - Det har vært et ekstraordinært, arbeidsintensivt år, vil jeg si.

Innovasjon-Norge lederen Anita Krohn Traaseth sitter i en hvit skinnstol på det gigantiske luksushotellet China World Summit Wing i et av Beijings sentrale forretningsstrøk.

I naborommet jobbes det intenst med de siste forberedelsene til det store toppmøtet mellom Norge og Kina, som har lokket den største delegasjonen fra norsk næringsliv noensinne ut på reisefot.

Drømmen er å få ta del i hurtigtoget av en økonomi som Kina er, og det gigantiske kinesiske markedet. To år etter at Norge og Kina gjenopptok politiske forbindelser, er forholdet i rask forbedring. I årets sju første måneder har det vært en 680 prosents stigning på laks.

KLAR FOR TOPPMØTE: Knut R. Sørølie fra Innovasjon Norge i Kina og Anita Krohn Traaseth er i gang med siste forberedelser til toppmøtet for næringslivet. Foto: Bjørn Langsem
KLAR FOR TOPPMØTE: Knut R. Sørølie fra Innovasjon Norge i Kina og Anita Krohn Traaseth er i gang med siste forberedelser til toppmøtet for næringslivet. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Også forholdet mellom Traaseth og styret i Innovasjon Norge er blitt normalisert, skal vi tro Innovasjon Norge-lederen.

- Jeg opplever dialogen med styret som konstruktiv, det er positive tilbakemeldinger fra kundene, medarbeidersamtalene våre er gode og det er resultatene våre også. Alt går i riktig retning. Det har vært omstilling i fem år. Det er jo krevende dette her, men sånn er det å lede Innovasjon Norge. Det er en krevende oppgave, sier hun.

Næringsministeren grep inn

4. mars i år skrev Aftenposten at næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) hadde grepet inn for å hindre at styret i Innovasjon Norge skulle vurdere å gi Traaseth sparken. Styrelederen var kritisk til hennes lederstil og utspill i media.

Tre dager seinere gikk styreleder Per Otto Dyb av med umiddelbar virkning. Han hevdet han var blitt overkjørt av næringsministeren. I mai kom et nytt styre på plass.

- Det har vært mye ekstra jobbing med all omtalen. Det må vi bare forholde oss til. Når noen stiller spørsmål med hvordan vi gjør ting, og hvordan jeg har gjort ting, må vi svare opp det. Noen ganger blåser det hardt. Det er en del av jobben. Jeg tror vi som organisasjon klarer å stå i det. Men det betyr ikke at det ikke har vært slitsomt. Det har vært et slitsomt 2018, sier Traaseth.

Mer bråk

Konflikten med styret er ikke den eneste kontroversen rundt Innovasjon Norge. Bråk ble det igjen i høst, da det ble kjent at det statlige selskapet hadde ansatt Norges rikeste kvinne Katharina G. Andresen (23) - uten at stillingen var lyst ut.

- Det er ikke slik at det var ulovligheter her, det er vi litt opptatt av å få fram. Men det vi har sett er at det er lurt å bruke vikarbyrå når vi skal ha administrative ansettelser. Da slipper vi å ha situasjoner der det stilles spørsmål, enten det er Norges rikeste kvinne eller Nils fra Oppdal. Det er lærdommen vi har tatt derfra, sier hun.

Kinesiske fallgruver

I møte med det kinesiske arbeidslivet, er det minst like mange fallgruver. Så er det også en stor oppside.

- Et godt samarbeid med Kina er helt essensielt for vekst i norsk økonomi, ifølge Traaseth. Innovasjon Norge har kontorer i både Beijing og Shanghai. De jobber med bedrifter som har vært her lenge og de mange små og mellomstore bedriftene som nå ønsker å etablere seg her. Norske selskaper i Kina forteller om utfordringer med handelsrestriksjoner som favoriserer de kinesiske selskapene, byråkrati, kulturforskjeller. Det er også større fallgruver som korrupsjon.

Traaseth er fornøyd med å kunne røpe at den kinesiske presidenten Xi Jinping i morgen skal overvære signeringen av en splitter ny avtale mellom Innovasjon Norge og deres kinesiske motstykke, som skal gjøre det enklere for norske selskaper.

- Det skal være en felles plattform for bedre å jobbe sammen med selskaper i Kina. Her skal en kunne se hva slags selskap dette er, på områder som samfunnsansvar og korrupsjon, også profesjonalisering er en del av det, forteller hun.

Det pågående statsbesøket i Kina med kongeparet, utenriks- og næringsminister i spissen åpner dører.

Menneskerettigheter og millioner

Bare i de ni dagene det pågår skal det signeres rundt 40 avtaler i regi av Innovasjon Norge. I dette er aktører som Amnesty redd for at menneskerettigheter og arbeidsrettigheter kan bli ofret på mammons alter.

- Innovasjon Norge er til stede i 30 land. Vi står overfor denne problemstillingen i flere land, den er ikke ny for norsk næringsliv. Den nye samarbeidsavtalen vil trygge rammene. Vi begynner heller ikke på null. Mange bedrifter har et bevisst forhold til dette. Fokus på menneskerettigheter og arbeidsliv vil jeg si ligger høyt på agendaen til norsk næringsliv, mener Traaseth, som mener det er en fordel i dette at kontakten med Kina er normalisert.

- Jeg vil si at nå som vi er kommet inn i varmen igjen, er mye lettere å påvirke ved at vi kan ha en dialog og samarbeid, en å være i en situasjon der det ikke er noe dialog, sier hun.