Snakker ut om vanskelig tid

Kong Harald sa i går kveld at de siste årene har vært «en rik og spennende tid», men innrømmer at det til tider har vært vanskelig. Nå har han ikke flere barn å gifte bort, og gleder seg til roligere tider.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I kveld talte Kongen til Stortinget og regjeringen under den årlige stortingsmiddagen på slottet. I talen tok han et lite tilbakeblikk over de siste årenes begivenheter i kongefamilien.

«For den kongelige familie har de siste par årene vært en rik og spennende tid. Dronningen og jeg har fått to gode svigerbarn som vi har blitt svært glade i. Samtidig har vi kjent styrken i det å få stå sammen i viktige begivenheter og når det stormer som verst.

Men jeg må få være så ærlig og si at denne tiden også har vært vanskelig. Jeg takker imidlertid for all støtte og omsorg, og jeg håper og tror at vi alle har kommet styrket gjennom disse årene.»

Nå gleder kong Harald seg til roligere dager.

«Nå har vi ikke flere å gifte bort. Men desto mer gleder vi oss nå over den lykkelige nyheten om at Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn venter barn. Dronningen og jeg gleder oss sammen med de unge og ser allerede frem til å bli besteforeldre.»

Tar livsnyterne i forsvar

I talen tok Kongen livsnyterne blant oss, seg selv inkludert, i forsvar.

«En ny levekårsundersøkelse fra Hordaland forteller oss noe om at det er all right å unne seg gode dager og være litt midt på treet. Det er ikke de best trente, superslanke avholdsmenneskene som er lykkeligst. Tvert imot. De som er litt overvektige og som har evnen til å nyte livet, har, i følge undersøkelsen, best livskvalitet.

For enkelte av oss som oppfyller en del av disse kriteriene, er slik lesning oppløftende.»

190 gjester

I år var det 190 gjester på stortingsmiddagen. Blant gjestene var Ari Behn, som ikke fikk gå inn sammen med sin kone, men måtte ta følge med kongens kvinnelige adjutant, major Anne Rydning.

På menyen i Slottets store festsal sto kalde krabbequeneller med fritert softkrabbe, elgfilet med skogsopp, gorgonzola og eplekompott og sablébunn med hvit sjokolade, limekrem og multer.

SNART BESTEFAR: Kong Harald talte til de folkevalgte under den tradisjonelle slottsmiddagen i dag kveld. Kongen unnlot selvfølgelig ikke å nevne at han og Dronningen gleder seg til å bli besteforeldre.