Ukraina-krigen:

Snakker ut: - Russland er ikke perfekt

I et helt ferskt intervju med BBC snakker Russlands utenriksminister Lavrov ut om invasjonen av Ukraina.

INTERVJU: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier i intervju med BBC at Russland ikke skjemmer seg over invasjonen av Ukraina. Video: BBC Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 113 dager har menneskeliv gått tapt, ukrainere mistet hjemmene sine, byer blitt ruinert og familier splittet i Ukraina.

Russlands president Vladimir Putin, Kreml og utenriksminister Sergej Lavrov har i liten grad uttalt seg til vestlig media, og stått fast på at de gjennomfører en nødvendig militær operasjon for å denazifisere nabolandet.

Torsdag 16. juni satt imidlertid Lavrov ansikt til ansikt med BBCs journalist Steve Rosenberg.

- Vi har ikke invadert Ukraina, påstår han overfor kanalen.

Utenriksministeren står fast på at de erklærte en spesiell militæroperasjon i Ukraina fordi de ikke hadde noen annen måte å forklare Vesten at det å dra Ukraina inn i Nato, var en kriminell handling.

- Skammer oss ikke

16. juni ble det kjent at ledere fra Frankrike, Italia, Tyskland og Romania besøkte Ukrainas hovedstad, Kyiv.

Frankrikes president Emmanuel Macron uttalte da at man så tegn på krigsforbrytelser. Samme uke har også FN-granskere uttalt at det kan ha blitt begått krigsforbrytelser i Ukraina.

Lavrov på sin side står fast ved at militæroperasjonen var nødvendig for å denazifisere Ukraina.

BBCs Rosenberg konfronterte under intervjuet Lavrov med rapporter om 360 innbyggere, blant dem 74 barn, ble holdt inne i en kjeller på en skole i 28 dager uten tilgang til toalettfasiliteter og vann. Ti mennesker skal i løpet av tida dødd.

- Er det å bekjempe nazister? Spurte Rosenberg Lavrov.

- Det er veldig synd, svarte Lavrov, før han fortsatte med å hevde at internasjonale diplomater som FNs høykommissær for menneskerettigheter, FNs generalsekretær og så videre, er under press fra Vesten.

Han hevdet de ofte blir presset til å videreformidle falsk informasjon fra Vesten.

- Russland er ikke perfekt. Russland er som det er, men vi skammer oss ikke over å vise hvem vi er, la utenriksministeren til.

Videre i intervjuet anklager han også BBC for å ikke fortelle sannheten om hva som har foregått i de separatistområdene i Øst-Ukraina de siste åtte åra.

Hele BBCs intervju blir offentliggjort lørdag 18. juni.

UKRAINA-KRIGEN: Russlands utenriksminister Sergej med klar beskjed da han gjorde et engelsk intervju på russisk TV fredag 18. mars. Video: AP. Vis mer

- Slutt å forsyne Kyiv

Siden krigens begynnelse i kald februar morgen har Vesten fordømt Russlands invasjon. Nato og EU har sendt våpen til det ukrainske forsvaret og innført en rekke sanksjoner mot både president Putin, Lavrov, deres familier og en rekke styrtrike oligarker.

Russlands har heller ikke vært nådig i sine uttalelser og sanksjoner som svar på Vestens reaksjon.

Blant annet Storbritannia har blitt satt på Russlands liste over «uvennlige land».

- Dersom USA og Nato virkelig er interessert i å løse Ukraina-krisen, så bør de først og fremst slutte å forsyne regimet i Kyiv med våpen og ammunisjon, har blant annet Lavrov tidligere uttalt i et intervju med det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

16. og 17. juni avholder Nato et møte med alliansens forsvarsministere. På agendaen er hvordan de vil fortsette å støtte Ukraina med å komme fram til en Ukrainapakke som blant annet innebærer hjelp til å skifte ut gammelt militært utstyr.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer