Snakket direkte til norsk IS-kvinne:
- Jeg har ingen sympati!

Siv Jensen tordnet mot norske kvinner som har tilsluttet seg IS, og lover at Norge ikke vil løfte en finger for å hjelpe dem.

is: Siv Jensen har ingen sympati for IS-kvinnene som reiste for å slutte seg til terrorgruppa, og som nå ønsker å reise hjem igjen. Video: Lars Eivind Bones Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Siv Jensen talte i dag til Fremskrittspartiets landsstyre. Etter å ha innledet med noen ord om situasjonen rundt permitterte Tor Mikkel Wara og uttrykt sine kondolanser etter det grusomme terrorangrepet mot to moskeer i New Zealand, kom det et stort og jublende «men».

- Ingen sympati

- Men! Vi kan glede oss over at IS-kalifatet er beseiret! sa Siv Jensen, og fortsatte med å snakke direkte til norske statsborgere som har reist ned til Irak og Syria, og som nå ønsker å komme hjem til Norge.

- Dersom dere har vært medlem av IS, skal dere pågripes og barna deres skal tas hånd om av barnevernet, sa Jensen til applaus fra salen.

NRKs nyhetssending hadde tirsdag et innslag med en norsk kvinne som befinner seg i flyktningleiren al-Hol øst i Syria. Hun ønsker seg hjem til Norge sammen med sine to unge barn, som begge er syke.

Hun sier hun angrer på at hun ble med den norske IS-krigeren Bastian Vasquez, som døde i 2015, til Syria, og hevder hun ble tatt inn i Syria mot sin vilje og at hun bare var mor og hushjelp i terrorgruppa IS.

- Jeg så en kvinne på Dagsrevyen her om dagen. Hun vet hva hun har gjort. Hun har reist ned fordi hun hater alt Norge står for, sa Jensen.

- Jeg vil si til henne: Jeg har ingen sympati med deg. Du har valgt dette selv. Du har satt to uskyldige barn til verden i IS' kalifat. Det er ditt ansvar. Det er ikke staten eller skattebetalernes ansvar. Jeg syns ikke vi skal løfte en eneste finger for å få deg tilbake til Norge, sa Jensen til ny applaus.

Avviser å hjelpe barna hjem

Overfor Dagbladet etterpå utdyper Siv Jensen hvorfor hun velger å snakke direkte til IS-kvinnen.

- Jeg gjør det fordi det er mange som blir opprørt over det vi nå ser. Dette er mennesker som frivillig valgte å reise fra Norge og slutte seg til et ganske brutalt terrorregime, som nå tydeligvis har fått kalde føtter og vil tilbake igjen.

- Jeg mener ikke vi skal løfte en eneste finger for å hjelpe disse menneskene tilbake til Norge. Her har vi en streng terrorlovgivning, som vil si at de fleste vil bli pågrepet og etterforsket for dette. Og barna deres, som tross alt er de mest uskyldige i dette, de vil bli tatt hånd om av barnevernet.

- Vi har en av Europas strengeste terrorlovgivninger som vi har fått gjennom på vår vakt. Det er et verktøy vel verdt å ha for politiet og PST i en situasjon der kanskje flere vil vende tilbake.

- Norge satte i gang et stort apparat i gang for å hjelpe Moland og French da de satt fengslet i Kongo. Her har vi barn, som er norske statsborgere, som bor i disse leirene, i ytterste nød og stor fare. Burde ikke Norge gjort en innsats for å få disse barna hjem?

- Det er nå en gang sånn at barn tilhører sine foreldre og ikke den norske stat.

- Men du ser ikke en sammenheng? At man hjelper noen og ikke andre?

- Jeg ser at det er helt ulike saker som du nå prøver å sammenlikne. Det mener jeg ikke går an, sier Jensen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer