Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snakket i koder

Munch-tiltalte kalte maleriene for «motoren» og «verkstedshåndboka».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tiltalte Bjørn Hoen (37) fortsatte sin forklaring i Munch-saken i dag. Retten fikk høre en rekke telefonsamtaler som politiet hadde tatt opp i forbindelse med etterforskningen, først og fremst mellom Hoen og en 38-årig medtilltalt fra Østfold.

Her kom det fram at de to brukte koder når de snakket om Munch-maleriene, på grunn av mistanken om at Hoens telefon ble avlyttet.

- Men etterpå har vi jo skjønt at kodene var lette å gjennomskue, sa Hoen i retten i dag.

Virket sikker

I rettssalen kom det tydelig fram at Hoen har mange kontakter blant kriminelle. Han innrømmet å ha solgt hasj, kjørt uten førerkort, refererte til flere andre ran og gamle bekjente i Tveita-gjengen.

Aktor kom likevel ikke særlig langt i å få Hoen til å innrømme befatning med Munch-ranet, annet enn det han tidligere har innrømmet - å ha formidlet bilen som ble brukt under ranet.

Hoen virket sikker i sine forklaringer, da han ble spurt ut om de mange telefonsamtalene som ble spilt av i retten.

Trengte polaroidbilder

38-åringen hadde trolig skaffet en kjøper til Munch-maleriene og ut fra telefonsamtalene kom det fram at Hoen skulle skaffe ham polaroidbilder av maleriene som kjøperen ville se.

I flere av samtalene retten fikk høre, ringte 38-åringen og spurte hvordan det gikk med «den originale verkstedsboka», «kopien av verkstedsboka» og «motoren». Etter det Dagbladet erfarer er sistnevnte antakeligvis en kode for maleriet Madonna, mens verkstedsboka er et annet ord for Skrik. «Girkassa» ble også brukt som en kode.

- Jeg var veldig lunken og ville komme meg ut av hele greiene. Det ble mye tomprat, sa Hoen i retten i dag.

For det hele trakk ut i tid. Til slutt fikk 38-åringen ordnet det hele uten Hoen sin hjelp.

I en av telefonsamtalene, sa en beruset Hoen til 38-åringen at «jeg gikk bak kassa på Stenshagen bil og rappet den originale verkstedsboka. Så slipper du å bruke en kopi». I retten forklarte imidlertid Hoen at det her ikke var snakk om maleriene, men noe «hasjgreier» som Hoen skulle ordne for 38-åringen.

Stormet museet

Munch-tyveriet skjedde søndag 22. august 2004, rundt klokka 11. To maskerte og bevæpnede ranere stomet inn på Much-museet på Tøyen. En tredje person satt klar i flutkbilen utenfor. På vei mot bilen, mister den ene raneren et av maleriene i bakken.

Politiet fant fluktbilen, en svart Audi stasjonsvogn, på en parkeringsplassen til Sinsen tennisklubb.

Biter fra rammeverket til «Skrik» og «Madonna» ble funnet flere steder langs fluktruten.

Avlytting av telefonsamtaler er politiets sterkeste kort for å få dømt de seks på tiltalebenken etter Munch-ranet. Over 80.000 samtaler er tatt opp.

MADONNA</B>
<B>SKRIK</B>

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!