Snakket ikke med moren

Midt i striden om terroristens tilregnelighet står Breiviks mor. Psykiaterne som mener massemorderen er tilregnelig får kritikk for aldri å ha snakket med henne.

FÅR KRITIKK: Psykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas snakket aldri med Breiviks mor, og får kritikk av Den rettsmedisinske kommisjonen. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet.
FÅR KRITIKK: Psykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas snakket aldri med Breiviks mor, og får kritikk av Den rettsmedisinske kommisjonen. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I samtalen de sakkyndige Torgeir Husby og Synne Sørheim hadde med Anders Behring Breiviks mor heter det at hun frykter sønnen var blitt gal.

De konkluderte med at Breivik var psykotisk schizofren og utilregnelig.

Psykiaterne Terje Tørrissen og Agnar Aspaas snakket aldri med mor. De konkluderte med personlighetsforstyrrelse, men fullt tilregnelig.

Kritikk Forskjellen har ført til kritikk fra Den rettsmedisinske kommisjonen (DRK):

«DRK anser det uheldig at de sakkyndige ikke selv har hentet inn komparentopplysninger om observandens funksjon i barne-, ungdoms- og tidlig voksenalder og de årene han i voksen alder bodde hos sin mor»

Etter hva Dagbladet får opplyst er dette en subtil måte å gi Tørrisen og Aspaas stryk for at de aldri tok noen samtale med Breiviks mor.

I retten i går ble Breivik konfrontert av Aspaas om samtalen Husby hadde med mora.

Breivik hevdet da at Husby hadde ført en samtale med en mor ute av fatning etter sjokket over sønnen «barbariske handlinger».

- Jeg har inntrykk av at han snakket med henne på et tidspunkt hvor hun var veldig sårbar. Hun virker veldig aggressiv og overdriver veldig, sa Breivik.

Endret forklaring Så langt har Breivik ikke vist noen følelser for ofrene og de grusomheter mennesker er påført. I avhør har Breivik forklart at hans mor er den eneste som kan få ham til å bryte sammen i retten.

Breivik har sagt han gjør «hva som helst for ikke å havne på galehus». I retten ønsket han å plukke fra hverandre rapporten fra Husby og Sørheim, som ifølge ham inneholder over 200 feil.

Husby og Sørheim er på sin side opptatt av å plukke fra hverandre Breivik, som de mener nå tilpasser og endrer sin forklaring på vesentlige punkter.

- Hvor mange prosent tror du at du selv har endret forklaring siden den boblen vi var i da vi snakket sammen på Ila til vi er her i retten, undret Synne Sørheim.

- Det jeg har formidlet til dere er det samme jeg har sagt i avhør. Det er noe av den pompøse retorikken jeg har tonet litt ned. Men innholdet er nøyaktig det samme, sier Breivik.

Koordinerende bistandsadvokat Frode Elgesem sier til Dagbladet at det er interessant å høre Breivik forklare seg om sakkyndigrapportene.

Fått svar - Jeg legger merke til hvordan han korrigerer seg. Det er opplagt at han har skiftet forklaring, sier Elgesem.

Bistandsadvokat Siv Hallgren sier hun synes tilregnelighetsspørsmålet er veldig vanskelig.

MISFORNØYD: Anders Behring Breivik forklarte seg om sakkyndigrapportene i går. Han mener den første rapporten inneholder over 200 feil. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MISFORNØYD: Anders Behring Breivik forklarte seg om sakkyndigrapportene i går. Han mener den første rapporten inneholder over 200 feil. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Det er ikke blitt klarere i løpet av dagen, sier hun til Dagbladet.

- Har det endret seg underveis?

- Det endrer seg hver dag, sier Hallgren.

Rettspsykiater Synne Sørheim ville gjerne vite hvorfor Breivik mener hun og Husby ble påvirket av terrorhandlingene:

- Det som jeg tror, er at dere ikke kunne tro at en normal person kunne gjøre noe slikt. En person som gjør noe så grusomt kan ikke være normal. Han må være syk, svarte Breivik.

Alle de fire sakkyndige holdt kortene tett til brystet i forhold til sine egne, motstridende konklusjoner:

Nyanser - Vi har merket oss nyanser, men vi kommer tilbake til det når vi skal vitne i juni, sier Aspaas til Dagbladet

- Vi gjør det vi skal, supplerer sakkyndig Terje Tørrissen.

- Har dere fått svar på det dere lurte på?

- Ja, jeg tror det, sier han.

- Det er nyanser. Ikke noe mer enn det, skyter Aspaas inn.

- Vi har ingen kommentar. Vi skal legge fram rapporten seinere, og da skal vi snakke om det, sier Husby til Dagbladet.

IKKE TILREGNELIG: Torgeir Husby og Synne Sørheim står bak den første sakkyndigrapporten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
IKKE TILREGNELIG: Torgeir Husby og Synne Sørheim står bak den første sakkyndigrapporten. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer