DREPT: Politimannen Ron Helus ble drept da en person åpnet ild i en bar i California onsdag kveld. Politiet gjør honnør for Helus, som blir fraktet vekk fra sykehuset i en likbil. Foto: AP Photo/Mark J. Terrill
DREPT: Politimannen Ron Helus ble drept da en person åpnet ild i en bar i California onsdag kveld. Politiet gjør honnør for Helus, som blir fraktet vekk fra sykehuset i en likbil. Foto: AP Photo/Mark J. TerrillVis mer

Politimann drept:

Snakket med kona da meldinga om skytingen kom: «Jeg elsker deg, vi snakkes seinere»

Baren var et «sted for helbredelse» for mange overlevende etter Las Vegas-massakren. Så ble baren åstedet for enda en masseskyting.

Den ukentlig countrykvelden på en bar utenfor Los Angeles ble til et mareritt da en person begynte å skyte mot tilfeldige personer i baren.

Det skal ha vært flere hundre mennesker inne på Borderline Bar & Grill i Thousand Oaks. 13 mennesker døde, inkludert den mistenkte gjerningspersonen som skal ha tatt sitt eget liv. 18 personer er skadet, men det er foreløpig ikke kjent om skadene er alvorlige.

Massakren er den dødeligste masseskytinga i USA siden 14. februar i år, da 17 elever og lærere ble drept i en skoleskyting i Parkland, Florida, skriver Sky News.

For noen av de overlevende, var ikke masseskytinga på baren den første de har opplevd.

Las Vegas-massakren

Baren er et populært samlested for countryfans i Ventrua. Mange av de som var tilstede på baren denne kvelden overlevde også skytingen på Route 91 i Las Vegas i oktober i fjor. 58 personer ble da drept på Las Vegas strip da Stephen Paddock begynte å skyte fra et hotellrom mot en stor folkemengde som var på countryfestival.

- Det er andre gang på rundt ett år og en måned at dette har skjedd, sier Nick Champion i et TV-intervju Huffington Post gjengir. Han forteller at han var tilstede på countryfestivalen i Las Vegas i fjor.

SKYTING: Flere personer er drept og flere er skadd etter at en person skal ha avfyrt skudd inne på baren Borderline i Thousand Oaks like nord for Los Angeles i California. FOTO: AP/NTB Scanpix
SKYTING: Flere personer er drept og flere er skadd etter at en person skal ha avfyrt skudd inne på baren Borderline i Thousand Oaks like nord for Los Angeles i California. FOTO: AP/NTB Scanpix Vis mer

- Samme som rundt 50 eller 60 andre som var i bygningen på samme tid som meg i kveld, hevder han.

Ei annen som overlevde Las Vegas-massakren, hevder at det var rundt 30 personer tilstede på baren som også hadde overlevd angrepet i oktober.

Katie Ray (25) og forloveden, som faktisk møttes på den aktuelle baren, var tilstede da skyteepisoden tok sted. Til Huffington Post forteller hun at baren var et «sted for helbredelse» for den nære gruppen av overlevende.

- For mange av oss var det å se hverandres ansikter i baren igjen en sterk følelse av lettelse.

Californias nyvalgte guvernør, demokraten Gavin Newsom, hadde sin første offentlige tale siden valgresultatet torsdag. Han brukte mye av tiden på å snakke om skyteepisoden i baren, skriver nyhetsbyrået AP.

Han støtter våpenkontroll og sa at han ikke har noe sympati for våpenforkjempere som motsetter seg det han selv kaller fornuftige reguleringer.

Drepte politimann

Baren arrangerte linedance-kurs for collegestudenter denne onsdagskvelden, og noen av deltakerne var kun 18 år gamle, ifølge Los Angeles Times. Det skal også ha vært to kvinner på 21 år om feiret bursdagene sine der.

Skuddene begynte rundt klokka 23.20 lokal tid onsdag. Øyenvitner sier at gjerningsmannen var kledd i svart, med hette over hodet og ansiktet delvis tildekket.

Han skal først ha skutt en person som jobbet ved inngangsdøren, før han kastet røykbomber og begynte å skyte mot tilfeldige personer inne i baren.

MISTENKT: Gata ble sperret av da politiet i dag søkte gjennom hjemmet til den mistenkte gjerningsmannen. Foto: Robyn Beck / AFP
MISTENKT: Gata ble sperret av da politiet i dag søkte gjennom hjemmet til den mistenkte gjerningsmannen. Foto: Robyn Beck / AFP Vis mer

To politimenn skal ha vært på stedet seks minutter etter de fikk melding om skytinga. En av disse ble skutt av gjerningsmannen, og politimannen døde på sykehuset. Sheriff Geoff Dean i Ventura har identifisert politimannen som Ron Helus.

Ifølge Los Angeles Times har sheriffen har fortalt at Helus snakket med sin kone på telefonen da han fikk meldinga om skytinga. Det siste han sa til sin kone skal ha vært:

«Hei, jeg må håndtere et anrop. Jeg elsker deg, vi snakkes senere.»

Helus hadde vært politimann i 29 år, og skal ha planlagt å pensjonere seg i løpet av neste år.

- Han døde som en helt. Han gikk inn for å redde liv, sier sheriff Dean.

SHERIFF: Sheriff Geoff Dean informerer pressen om hendelsen i nærheten av baren i Thousand Oaks, California. Foto: AP Photo/Mark J. Terrill
SHERIFF: Sheriff Geoff Dean informerer pressen om hendelsen i nærheten av baren i Thousand Oaks, California. Foto: AP Photo/Mark J. Terrill Vis mer

Tidligere soldat

Politiet har identifisert den mistenkte gjerningsmannen som Ian David Long (28), en tidligere soldat i U.S. Marines som led av posttraumatisk stress.

De har også bekreftet at gjerningsmannen brukte en .45-kaliber Glock-pistol.

Long var i marinen fra 2008 til 2013. Han ble i løpet av den tiden rangert som korporal og ble sendt til Afghanistan fra november 2010 til juni 2011. Han skal ha mottatt flere medaljer og utmerkelser.

Politiet har de siste månedene hatt kontakt med Long flere ganger. Politiet var blant annet hjemme hos ham i april i forbindelse med husbråk, og han har også vært involvert i flere mindre alvorlige tilfeller.

Den mistenkte gjerningsmannens motiv er foreløpig uklart, men politiet tror at han målrettet valgte baren, ifølge Los Angeles Times. Long bodde rundt åtte kilometer unna baren, og skal ha kjørt sin mors bil dit.