Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snakket med venninnene om de kan ha bidratt til mobbing

- I vår klasse på ungdomsskolen var vi en gjeng som var ganske sosial, også var det noen som ikke var med i den.

SNAKKER MED EGNE BARN: - Til mine barn sier jeg at de må skjønne hvordan andre har det og opplever situasjoner, sier statsminister Erna Solberg til Dagbladet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SNAKKER MED EGNE BARN: - Til mine barn sier jeg at de må skjønne hvordan andre har det og opplever situasjoner, sier statsminister Erna Solberg til Dagbladet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under et toppmøte mot mobbing i dag fortalte statsminister Erna Solberg til Dagbladet at hun som voksen har snakket med sine venninner om hun som ung på noen måte kan bidratt til mobbing av medelever.

- I vår klasse på ungdomsskolen var vi en gjeng som var ganske sosial, også var det noen som ikke var med i den. Det var ikke noen vond vilje eller noe sånt, men det kan nok ha opplevd for dem som at de var utenfor. De hadde kanskje andre venner og gjorde andre ting, for det er klart at det av og til er noen som begynner å feste og sånne ting litt tidligere enn andre. Og den mangelen på våkenhet for hvordan hele klassen hadde ansvar for klassemiljøet, tror jeg vi manglet da jeg gikk på skolen, sier Solberg til Dagbladet.

- Perioder med konflikter Statsministeren sier hun tror alle, om de tenker tilbake til skoletiden sin, har «vært vitner til episoder og krangler».

- Med min kunnskap i dag vil jeg si at noen kan ha opplevd kortere perioder med mobbing. Ikke systematisk eller over lang tid, men at det har vært perioder med konflikter som kan ha vært tilnærmet lik.

- Og det har vi snakket om. Jeg har jenteklubb, der noen har fortalt om å bli innestengt på guttedoen og sånt, etter at vi byttet til hovedskolen. Jeg opplevde ikke det, fortsetter Solberg.

- Utestengt Ifølge Store Norske leksikon kan mobbing arte seg på følgende forskjellige måter, og defineres blant annet slik:

«Mobbing kan ha ulike former som slag, spark og liknende, eller i form av utestenging eller isolering».

På spørsmål om hun i ettertid har tenkt at det hun gjorde på ungdomsskolen kan ha blitt opplevd som mobbing, svarer Solberg:

- Jeg vet ikke om jeg ville brukt ordet mobbing, men at noen har opplevd seg utestengt fra en del av det sosiale selskapet og derfor hatt problemer.

Snakker med barna Også i sin nyttårstale tok Solberg opp mobbing. Hun sa at alle må ta ansvar for hvordan barn oppfører seg mot hverandre. Statsministeren sier til Dagbladet i dag at dette også gjelder henne selv.

- Til mine barn sier jeg at de har det ansvaret, at det å skjønne hvordan andre har det og opplever situasjoner - det må de jobbe med å sette seg inn i, sier Solberg

Hun inviterte i dag, sammen med kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og helse- og omsorgsminister Bent Høie, til et toppmøte om mobbing. Til stede var både mobbeofre, foreldre og forskere, og målet var å samle erfaringer og strategier for å bekjempe mobbing i norske skoler.

- Starten på noe - Møtet i dag har vært veldig bra, også håper jeg det ble slik vi ville det skulle være - nemlig starten på noe, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til Dagbladet.

Elevundersøkelsen fra 2013 viser at 4,2 prosent av alle elever blir mobbet 2-3 ganger i måneden eller oftere. Dette er alt for mange, mener kunnskapsministeren.

- Det er åpenbart at for mange blir mobbet i Norge. Mitt mål er at vi om noen år kan si at det blir bedre, sier han.

FOR MANGE MOBBES: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen vil bekjempe mobbing.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FOR MANGE MOBBES: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen vil bekjempe mobbing. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media