KRAFTIG KOST: Sjefen hos Statoils sikkerhetsforbindelse Stirling brukte sterke ord om en av sjefene i Statoil. Bildet er tatt ved gassanlegget i Amenas i Algerie, som nylig ble rammet av terror. Foto: Kjetil Alsvik / STATOIL / NTB scanpix
KRAFTIG KOST: Sjefen hos Statoils sikkerhetsforbindelse Stirling brukte sterke ord om en av sjefene i Statoil. Bildet er tatt ved gassanlegget i Amenas i Algerie, som nylig ble rammet av terror. Foto: Kjetil Alsvik / STATOIL / NTB scanpixVis mer

Snakket om å rydde Statoil-leder av veien med maur og honning i ørkenen

Sjefen i Statoils sikkerhetsselskap Stirling med oppsiktsvekkende epost-utskjelling i 2004.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statoils mangeårige sikkerhetsselskap i Algerie, Stirling, får nå beinhard kritikk fra tidligere konserntillitsvalgt og styremedlem i Statoil, Stein Bredal.

Han mener eposten fra toppsjefen Mike Lord til en Statoil-leder som kom fram i en stevning i 2006, sier mye om kulturen som råder blant folk som skal ivareta Statoils sikkerhet i Algerie. Lord er tidligere fallskjermsoldat og bekrefter overfor Dagbladet at «alle» i selskapet er eks-militære.

- Man kan spørre seg om dette er riktig type folk til å ta seg av sikkerheten i ømtålige områder, sier Bredal.

- Truende I eposten omtaler Lord en Statoil-leder i Algerie som han åpenbart har lite til overs for.

«Han må lytte en stund til hvordan det fungerer i sør. Hvis ikke har vi bestemt oss for å få ham med ut i ørkenen, begrave ham i sanden opp til nakken, tømme honning på hodet hans og se maurene spise hodet hans på 20 minutter!», skriver Lord.

I mellomtida vil han selv ifølge eposten sette seg ned og ta en kopp te og noen sigaretter.

I en rettslig stevning til Stavanger tingrett fra en annen ansatt i Statoil fra 2006 kommer det fram at denne Statoil-lederen oppfattet uttalelsene som sterkt nedsettende og truende selv om han ikke tok dem helt bokstavelig.

Mannen som skulle graves ned, var for øvrig lisenssjef på et av feltene i Algerie.

- Intern bekymring Den kulturen som Stein Bredal mener denne eposten er et uttrykk for, tar han nå et flengende oppgjør med i Dagbladet.

Han nevner trusselvurderinger som mange mente hadde liten verdi og intern bekymring i Statoil. Ifølge Bredal skal ambassaden som dekket området ha advart Utenriksdepartementet om at Sterling spredte frykt og overdrivelser.

Han sier også at en rapport om Stirling som ble laget for Statoils sikkerhetsavdeling rundt 2005 ble etterlyst av Statoil-styret, men først ikke ble lagt fram fordi den angivelig hadde blitt makulert. Senere skal den ha kommet til rette, men Bredal er usikker på om den noen gang ble lagt fram for styret.

Bredals bidrag
Bredal mener det er på tide at Statoils konsernsjef tar et oppgjør med Statoils og Stirlings arbeid med sikkerheten, etter det som har skjedd ved anlegget i In Aménas.

- Helge Lund har nå sagt at han vil være ydmyk og ha full åpenhet om sikkerheten  i denne saken. Da mener jeg at offentligheten må få full tilgang til det som skjedde i sikkerhetsvurderingene fra 2003 og fram til i dag. I så fall er dette et lite bidrag til det, sier Bredal som i en årrekke fram til 2006 var styremedlem i Statoil, og nå er pensjonist.

Hodet fullt Mike Lord er administrerende direktør i Stirling Group og har selv ledet selskapets liason-virksomhet i Algerie (AFMC) i over ti år. Lord opplyser at han ikke kan huske noen ramsalt mailutveksling om den navngitte Statoil-mannen eller lignende episoder.

- I dag er hodet mitt fullt av det som har skjedd nå, og ikke i 2004. Jeg kan alvorlig talt ikke huske noe slikt, men jeg mottar og sender fryktelig mange eposter, sier toppsjefen til Dagbladet.

Lord har aldri hørt at den norske ambassaden har uttrykt bekymring om Stirlings sikkerhetsarbeid.

- Ville husket - En slik henvendelse fra ambassaden ville jeg definitivt ha husket, sier Lord, som synes det er vanskelig å ta stilling til eventuell kritikk fra styremedlemmer eller fagforeningsrepresentanter som han hevder ikke å ha hørt om.

- Hvis det hadde dreid seg om alvorlige bekymringer, hadde jeg selvsagt ikke fått jobbe for Statoil lenger, sier Lord. Han mener «the proof of the pudding» er at Stirling Group har de samme oppdragene for Statoil og BP i dag.

Også to av hans ansatte ble drept i terrorangrepet, og direktøren understreker at Stirling Group ikke har rukket å starte evalueringen av selskapets sikkerhetsrådgivning ved In Amenas.

RIKTIG TYPE FOLK?- Man kan spørre seg om dette er riktig type folk til å ta seg av sikkerheten i ømtålige områder, sier tidligere konserntillitsvalgt og mangeårig Statoil-styremedlem Stein Bredal, her fotografert hjemme i Stavanger. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
RIKTIG TYPE FOLK?- Man kan spørre seg om dette er riktig type folk til å ta seg av sikkerheten i ømtålige områder, sier tidligere konserntillitsvalgt og mangeårig Statoil-styremedlem Stein Bredal, her fotografert hjemme i Stavanger. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer