Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snakket om bursdag og matlaging dagen før hun sprengte seg selv

Dianas siste prat med svigermor.

SELVMORDSBOMBER: Diana Ramazanova (18) sprengte seg selv i en politistasjon i Istanbul 6. januar. Her er hun sammen med sin norske mann (23) som ble drept i Syria i desember. Til venstre er en slektning av nordmannen. Foto: Privat
SELVMORDSBOMBER: Diana Ramazanova (18) sprengte seg selv i en politistasjon i Istanbul 6. januar. Her er hun sammen med sin norske mann (23) som ble drept i Syria i desember. Til venstre er en slektning av nordmannen. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det tar aldri slutt, er det første hun sier når Dagbladet får henne på tråden.

I desember fikk hun den vonde beskjeden om at sønnen (23), som hadde reist til Syria for å kjempe for Allah, var blitt drept i kamp.
Nå har hun fått beskjed om at hans gravide kone har gått inn på en politistasjon og sprengt seg selv i lufta.

- Jeg tenker på den helt uskyldige politimannen som også mistet livet. Alt er bare så vondt, sier hun.

Hun forteller at hun har hatt nærmest daglig kontakt med svigerdatteren etter at sønnen døde.

- Vi snakket sammen senest dagen før selvmordsaksjonen. Vi snakket sikkert i to timer den dagen, og om alt mulig. Om hennes bror som hadde bursdag den dagen, om været i Istanbul og om matlaging. Hun fortalte hva hun hadde kjøpt inn av mat og om hva hun skulle lage seg. Hun fortalte også at hun hadde vært og spist is på den samme kaféen som hun pleide å gå på med min sønn, sier hun.

Gravid
Hun forteller at svigerdatterens død kom akkurat like overraskende på dem som da sønnen døde i desember. Begge hadde forsikret dem om at de var trygge i Syria, selv om de var fult klar over at de deltok i krigen der. Fredrikstad-mannen reiste til Syria for å bli jihadist i august 2013, og det var der han møtte den unge kvinnen fra Dagestan i Russland, som skulle bli hans kone.

Selv om sønnen deres døde i desember gledet de seg over å skulle bli besteforeldre til hans barn til sommeren.

- Det som gjør dette så ekstra vondt for oss var at hun var gravid. Men hun ble nok svært deprimert etter at hun ble alene. Før talte hun dager og uker i graviditeten. Den siste tiden viste hun ikke lenger hvor langt hun var kommet. Terminen var i sommer en gang, forteller den lavmælte Fredrikstad-kvinnen.

Arrestert
Det var ekteparet i Fredrikstad som sørget for å få den unge gravide enka ut av det krigsherjede Syria. Via noen bekjente tsjetjenere fikk de ordnet med transport til Istanbul i romjulen. De ville sørge for at hun på en god måte kunne ta vare på seg selv og barnebarnet.

- Vi sa til henne at vi ville leie en leilighet i Istanbul, men hun ville heller bo på et hjem for enker. Hun kunne ikke bo med mannfolk, sier Fredrikstad-kvinnen.

I dag skulle Fredrikstad-paret egentlig reist til Istanbul for å treffe svigerdatteren, men reisen ble naturlig nok avlyst da de i forrige uke ble kjent med selvmordsaksjonen.

- Kanskje vi må reise likevel, for å forklare oss for tyrkisk politi. Våre tsjetjenske venner er nå arrestert og mistenkt for å stå i ledtog med jihadister. Men disse er helt uskyldige og jeg føler nå at vi også har laget et stort problem for dem. Om det trengs reiser jeg til Tyrkia for å forklare dette for politiet der, sier hun.

Ifølge den tyrkiske avisa Hurriyet er seks personer arrestert i forbindelse med aksjonen.

Kvinnens angrep 6. januar var rettet mot en av turistpolitiets bygninger i bydelen Sultanahmet i Istanbul. Sultanahmet er et populært turistområde og ligger i den historiske sentrumsbydelen av Istanbul.

Blant annet ligger Sultan Ahmed-moskeen, ofte kalt den blå moské, og Hagia Sofia i bydelen. Kvinnen snakket engelsk og sa at hun hadde mistet lommeboka si da hun gikk inn på politistasjonen i 17-tiden 6. januar.

Forsøkte: Foreldrene til Fredrikstad-gutten (23) som ble drept i Syria i desember, reiste i mai 2014 til Istanbul for å forsøke å overtale sønnen til å komme tilbake til Norge. Det klarte de ikke. Her er mor og sønn i Istanbul. Foto: Privat
Forsøkte: Foreldrene til Fredrikstad-gutten (23) som ble drept i Syria i desember, reiste i mai 2014 til Istanbul for å forsøke å overtale sønnen til å komme tilbake til Norge. Det klarte de ikke. Her er mor og sønn i Istanbul. Foto: Privat Vis mer