Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Snakket om hemmelig operasjon. - Klarer du å bruke det begrepet uten å røpe noe?

Eirik Jensen snakket om «Operasjon Røykdykker».

UTSPØRRES: Spesialenheten fortsetter sin utspørring av Eirik Jensen i dag og i morgen. Resten av uka vil Jensens forsvarere og Gjermund Cappelens forsvarere spørre ut Jensen i Oslo tingretts sal 250. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
UTSPØRRES: Spesialenheten fortsetter sin utspørring av Eirik Jensen i dag og i morgen. Resten av uka vil Jensens forsvarere og Gjermund Cappelens forsvarere spørre ut Jensen i Oslo tingretts sal 250. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag fortsatte utspørringen av eks-politimannen Eirik Jensen (59) i Oslo tingrett.

Allerede fra første spørsmål ble det tatt opp et tema som i første omgang var behandlet bak lukkede dører. Det hele handlet om en politioperasjon som tilsynelatende skal ha handlet om å bekjempe narkotikakriminalitet.

Jensen kaller den for «Operasjon Røykdykker».

Spesialenheten: Jensen fikk penger

Spesialenheten spør Jensen om en hendelse i København 1. juni 2010. Da ble Cappelen pågrepet av dansk politi for besittelse av 0,89 gram kokain 0,19 gram heroin. Han ble også anmeldt for promillekjøring.

10. juni det året satte Jensen inn 16 000 kroner i Sverige. 12. juni fikk Jensen en melding fra Cappelen som Spesialenheten mener dreier seg om en pengeoverføring fra Cappelen til Jensen.

Samtidig mener Spesialenheten at mye tyder på at det har vært kontakt mellom Cappelen og Jensen i dette tidsrommet som Spesialenheten ikke har klart å ta beslag i.

- Mangler det noe kommunikasjon før dette, Jensen? spør Spesialenheten-aktor Kristine Schilling.

- Jeg vet ikke, sier Jensen.

«Operasjon Røykdykker»

SMS-en fra Cappelen til Jensen 12. juni 2010 blir dermed lest opp:

«Det er 50 til. 200 fra før og 100 fra ny.» heter det i meldingen.

- Det er relatert til «Operasjon Røykdykker» sier Jensen.

Da skyter Schilling inn at forhandlingene nå går for åpne dører, hvorpå Jensen svarer:

- Jeg skal ikke nevne noen navn, sier Jensen.

- Er det begrepet usett? Kan vi bruke det begrepet? spør tingrettsdommer Kim Heger.

- Hvertfall nå, svarer Jensen.

- Klarer du å bruke det begrepet uten å røpe noe? spør Heger.

- Ja.

- Kvantum

Ifølge Jensen var meldingene opplysninger om hasjpartier som skulle smugles inn til Norge, og at Cappelen ga politiet informasjon om dette.

- Det handler om kvantum i den saken. Den siste setningen betyr at det partiet vi tok kom fra en ny leverandør, forklarer Jensen.

Jensen resonnerer seg til at meldingen betyr at 200 kilo og 50 er kilo er blitt innført fra før i forskjellige forsendelse. De «100 fra ny» skal dreie seg om at politiet fikk beslaglagt 98 kilo narkotika fra en ny leverandør.

- 98 kilo ble beslaglagt og 20 forsvant. Når det refereres til 50 og 200 handler det om hva som er kommet inn i forkant tidligere i operasjonen som politiet ikke har avdekket, sier Jensen.

14. juni setter Jensen inn 16 800 kroner i Grensen i Oslo. I Sverige dagen etter, gjør Jensen et innskudd på 15 700 kroner.

- Her setter du inn over 30 000 kroner på to dager. Har disse innskuddene noen relasjon til meldingen fra Cappelen? spør Schilling.

- Nei, sier Jensen litt oppgitt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling