Snakket om sex-overgrepene med EU-ministrene

Etter Dagbladets avsløringer av overgrepslegene valgte Helseministeren å ta opp saken med EU's helseministre.

SNAKKET TIL EU'S HELSETOPPER: Anne Grethe Strøm-Erichsen har denne uka vært på et toppmøte med EU's helseministere. Der tok hun opp forholdene Dagbladet avslørte onsdag, om overgrepsleger som reiser videre til nye land i Europa når de mister autorisasjonen. Foto: Espen Røst / Dagbladet
SNAKKET TIL EU'S HELSETOPPER: Anne Grethe Strøm-Erichsen har denne uka vært på et toppmøte med EU's helseministere. Der tok hun opp forholdene Dagbladet avslørte onsdag, om overgrepsleger som reiser videre til nye land i Europa når de mister autorisasjonen. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NICOSIA (Dagbladet): Helseminister Anne Grete Strøm-Erichsen er rystet over sexovergrepene begått av leger i Norge. 32 av de 39 kvinnene i sakene som Dagbladet omtalte, opplevde at overgrepene ble begått av leger med utenlandsk statsborgerskap. Alle disse kom til Norge med en utenlandsk legeautorisasjon.

Talte om sexovergrep På bakgrunn av  Dagbladets avsløringer valgte hun å ta opp temaet under en samling for europeiske helseministre i Nicosia på Kypros i dag.

- I likhet med andre land, har Norge dessverre erfart at helsepersonell hvis autorisasjon er trukket tilbake, har flyttet til andre land og fortsatt med å praktisere sitt yrke der. Dette kan være en alvorlig trussel for pasientsikkerheten, sa Strøm-Erichsen til helseministrene.

12 leger mistet legeautorisasjonen Norge i årene 2008, 2009 og 2010 på grunn av ulike seksuelle overgrep mot pasienter. Totalt 39 kvinner ble rammet. Helsetilsynet mener at legene forgrep seg på pasientene under og i etterkant av konsultasjoner.

Kontaktet tysk helseminister Strøm-Erichsen har også hatt direkte samtaler med den tyske helseministeren Daniel Bahr (FDP) for å sette problemet på dagsorden. Fem av legene Dagbladet omtaler har utdannelse fra Tyskland og flere av dem har tyske autorisasjoner. To var også tyske statsborgere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer