Snakket om sex-overgrepene med EU-ministrene

Etter Dagbladets avsløringer av overgrepslegene valgte Helseministeren å ta opp saken med EU's helseministre.

SNAKKET TIL EU'S HELSETOPPER: Anne Grethe Strøm-Erichsen har denne uka vært på et toppmøte med EU's helseministere. Der tok hun opp forholdene Dagbladet avslørte onsdag, om overgrepsleger som reiser videre til nye land i Europa når de mister autorisasjonen. Foto: Espen Røst / Dagbladet
SNAKKET TIL EU'S HELSETOPPER: Anne Grethe Strøm-Erichsen har denne uka vært på et toppmøte med EU's helseministere. Der tok hun opp forholdene Dagbladet avslørte onsdag, om overgrepsleger som reiser videre til nye land i Europa når de mister autorisasjonen. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NICOSIA (Dagbladet): Helseminister Anne Grete Strøm-Erichsen er rystet over sexovergrepene begått av leger i Norge. 32 av de 39 kvinnene i sakene som Dagbladet omtalte, opplevde at overgrepene ble begått av leger med utenlandsk statsborgerskap. Alle disse kom til Norge med en utenlandsk legeautorisasjon.

Talte om sexovergrep På bakgrunn av  Dagbladets avsløringer valgte hun å ta opp temaet under en samling for europeiske helseministre i Nicosia på Kypros i dag.

- I likhet med andre land, har Norge dessverre erfart at helsepersonell hvis autorisasjon er trukket tilbake, har flyttet til andre land og fortsatt med å praktisere sitt yrke der. Dette kan være en alvorlig trussel for pasientsikkerheten, sa Strøm-Erichsen til helseministrene.

12 leger mistet legeautorisasjonen Norge i årene 2008, 2009 og 2010 på grunn av ulike seksuelle overgrep mot pasienter. Totalt 39 kvinner ble rammet. Helsetilsynet mener at legene forgrep seg på pasientene under og i etterkant av konsultasjoner.

Kontaktet tysk helseminister Strøm-Erichsen har også hatt direkte samtaler med den tyske helseministeren Daniel Bahr (FDP) for å sette problemet på dagsorden. Fem av legene Dagbladet omtaler har utdannelse fra Tyskland og flere av dem har tyske autorisasjoner. To var også tyske statsborgere.

Hun henviste blant annet til Dagbladets avsløringer.

- Jeg informerte Bahr om sakene i Norge, og at mange av legene hadde utdanning fra Tyskland. Tyskland er et stort europeisk land og utdanner mange leger, derfor var det viktig å ta det opp med han. De er også et viktig land i EU, og viktige å ha med for å finne de riktige tiltakene for å kunne stoppe disse legene, forteller Strøm-Erichsen.

Tyskland er ikke bare en stormakt i EU, men har også mange leger og sykepleiere i arbeid utenfor egne grenser.

- Jeg tok opp med han at Norges ønsker en europeisk varslingsordning der landene får plikt til å varsle hverandre når et helsepersonell er fratatt autorisasjonen. Det er helt avgjørende at pasienter skal føle seg trygge på helsepersonell, samme hvor de kommer fra og samme hvor en møter dem. Når helsepersonell beveger seg over landegrensene er det derfor viktig at vi også kommuniserer om denne typen problem, sier hun.

- Ivareta pasientens sikkerhet Selv om de utenlandske overgrepslegene har mistet autorisasjonen i Norge, kan de fremdeles jobbe som leger i Europa eller resten av verden. De har bare mistet retten til å jobbe som leger i Norge.

Dagbladet avslørte i dag at norske helsemyndigheter ikke informerte helsemyndigheter i Tyskland og Slovakia om at fra landene har begått seksuelle overgrep i Norge. Dette vil helseministeren gjøre noe med.

- Det er viktig at Norge har mulighet til å dele informasjon om leger som blir fratatt autorisasjon med andre land, så disse legene ikke kan fortsette sin virksomhet der, og likeens at vi får slik informasjon i Norge, sier helseministeren.

- Vi må vite at legene som kommer til Norge er trygge, og at de ikke har noe på sitt rulleblad, sier Strøm-Erichsen.

Dagbladet har gjentatte ganger uten hell forsøkt å få til et intervju med den tyske ministeren.

DISKUTERTE OVERGREPSLEGER: Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen tok opp Dagbladets avsløringer av tyske overgrepsleger med Tysklands helseminister Daniel Bahr (FDP), som var tilstede på toppmøtet på Kypros. Foto: Espen Røst / Dagbladet
DISKUTERTE OVERGREPSLEGER: Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen tok opp Dagbladets avsløringer av tyske overgrepsleger med Tysklands helseminister Daniel Bahr (FDP), som var tilstede på toppmøtet på Kypros. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer