Snakket på nettet dagen før drapet

Det var ingen tilfeldighet at nynazistene drepte Benjamin Hermansen (15). Dagen før knivdrapet, «snakket» Benjamin med nynazister på internett. Elektroniske spor i flere beslaglagte pc-er, dokumenterer kontakten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble det klart at politiet nå har både elektroniske spor i flere pc-er og en vitneforklaring, som bekrefter at nynazistene kontaktet Benjamin Hermansen på internett.

- Av hensyn til den taktiske etterforskningen, kan jeg ikke kommentere Dagbladets opplysninger, sier politiavdelingssjef Finn Abrahamsen.

«Snakket» på nettet

Torsdag kveld, et døgn før drapet, satt Benjamin Hermansen hjemme i leiligheten på Holmlia og «snakket» på internett med en kamerat. De pratet om løst og fast, fra hver sin pc.

Ifølge politiets viktige vitne, skal plutselig en tredjeperson ha blandet seg inn i samtalen på internett-siden - en såkalt chatte-side (det vil si at flere personer sitter med hver sin pc og kommuniserer med hverandre over internett).

Ifølge politivitnet trodde Benjamin og kameraten at de «snakket» med en eller flere jevngamle gutter.

Ifølge politiforklaringen, som Dagbladet har kjennskap til, skal samtalen mellom Benjamin og kameraten ha utartet seg, da en eller flere nynazister kom inn på internett-siden.

- Benjamin skjønte at det var nynazister han «snakket» med, sier er vitne til Dagbladet.

Vitnet som ikke er identisk med Benjamins kamerat, har fått bekreftet at det ble gjort en slags avtale mellom de to unge guttene fra Holmlia, og de ukjente nynazistene.

- Dette kan jeg ikke kommentere av politi taktiske årsaker, er det eneste Finn Abrahamsen vil si til opplysningene.

Hvilken avtale som ble inngått mellom Benjamin og kameraten med nynazistene er uklart.

Nettopp disse opplysningene, som politiet først fikk da Benjamins kamerat ble avhørt, førte til at pc-en til Benjamin, kameratens datamaskin og datautstyret som sto i leiligheten til de drapssiktede nynazistene Ole Nicolai Kvisler og Erik Lauritsen på Bogerud ble beslaglagt.

Leter i pc-er

Dagbladet fikk i går bekreftet at de foreløpige analysene av de beslaglagte pc-ene, viser at de - Benjamins, kameratens og nynazistenes - har vært inne på samme «snakkeside» på internett.

Politietterforskerne har funnet elektroniske spor som skal være svært interessante.

- Vi ønsker ikke å kommentere denne delen av etterforskningen nå. Det vil være helt galt av oss å si noe om dette før vi har fått undersøkt det nøye, sier Finn Abrahamsen til Dagbladet.

Politiavdelingssjefen understreker at politiet må dokumentere forholdet, før det kan trekkes noen konklusjon av etterforskningen.

Ikke konfrontert

De drapssiktede nynazistene - Joe Erling Jahr, Ole Nicolai Kvisler, Erik Lauritsen, Petter Gundersen og de to 17 år gamle jentene fra Kristiansand - er ikke konfrontert av politiet med de nye opplysningene.

Etter hva Dagbladet erfarer vil politiet først konfrontere nynazistene om kontakten å internett, når data-ekspertene er ferdig med analysene av pc-ene.

Dataloggen på en nettserver viser at de beslaglagte pc-ene, viser at nynazistene var inne på samme «snakkeside»-adresse på internett som Benjamin og kamerat.

Etter hva Dagbladet erfarer har politiet foreløpig ikke funnet kopier av «snakkesidene», slik at de kan få fastslått om det virkelig ble inngått en avtale om et møte på Holmlia forrige fredag mellom nynazistene og Benjamin.

- Ikke tilfeldig

Et vitne Dagbladet har kontakt med sier det slik:

- Det var ikke tilfeldig at nynazistene kom til Holmlia, sent fredag 26. januar. Nynazistene hadde vært i kontakt med Benjamin og kameraten på internett, sier vitnet, som av hensyn til sin egen og familiens sikkerhet ikke våger å stå fram i media med navn og bilde.

- Hvis det var slik at nynazistene skulle ta en tilfeldig mørkhudet person, så hadde de funnet en annen på veien fra Bogerud til Holmlia. Benjamin ble drept med kniv innerst i en blindvei. Det kan ikke ha vært tilfeldig at nynazistene kom dit, sier vitnet.

<B>DREPT:</B> - Benjamin skjønte at det var nynazister han snakket med på nettet, sier et vitne til dagbladet.
NAZIBOLIG: Nazistene holdt til i denne blokka på Bøler i Oslo.