Snakket sammen for første gang på 34 år

For første gang siden den islamske revolusjon i 1979 har en amerikansk president snakket med en iransk president.

PÅ TALEFOT: Irans president Hassan Rouhani og USAs president Barack Obama snakket sammen for første gang siden 1979. Foto: NTB Scanpix
PÅ TALEFOT: Irans president Hassan Rouhani og USAs president Barack Obama snakket sammen for første gang siden 1979. Foto: NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs president Barack Obama og Irans president Hassan Rouhani har snakket sammen på telefon - det er første gang siden 1979 statsledere i de to landene har snakket direkte.

USAs president Obama bekreftet samtalen med Rouhani under en pressekonferanse i kveld.

- Jeg har akkurat snakket med Irans president Rouhani på telefon. Vi snakket om vår pågående innsats for å oppnå enighet om Irans atomprogram, sa Obama.

- Mens det helt sikkert vil være hindringer og at suksess på ingen måte kan garanteres, tror jeg at vi nå kan oppnå en helhetlig løsning, sa han videre.

Samtalen ble også bekreftet av Rouhanis kontor kort tid seinere:

- I en telefonsamtale har president Rouhani og president Barack Obama gitt uttrykk for felles politisk vilje til å løse atomspørsmålet raskt.

Erkefiender Landene har lenge hatt et ampert forhold, og har de siste tiårene blitt sett på som erkefiender. Spesielt USAs nære forhold til Israel er en brennfakkel, og Israel mener Irans atomprogram er en ekstensiell trussel. Obama var i kveld klar på at det ligger utfordringer i veien videre.

- Vi er klare over alle utfordringene som nå er framfor oss. Det faktum at dette var den første kontakten mellom en amerikansk og en iransk president siden 1979 understreker den dype mistilliten mellom våre land, men det viser også at det er muligheter for at vi kan komme oss over vår vanskelige forhistorie, sa presidenten.

Obama understreket også at USA vil akseptere bruk av fredelig atomenergi, og sa at Irans øverste leder har utstedt en fatwa mot utvikling av atomvåpen.

- President Rouhani har indikert at Iran aldri vil utvikle atomvåpen. Jeg har gjort klart at vi respekterer at det iranske folk har rett til å få tilgang til fredelig atomenergi, i sammenheng med at Iran møter sine forpliktelser.

Nyvalgt president Tilnærmingen mellom de to erkefiendene gjennom over 30 år skjer etter valget av den relativt moderate Rouhani i Iran i juni.

På pressekonferansen i kveld sa Obama at han nå stiller seg positiv til at landene kommer fram til en felles løsning i forbindelse med Irans atomprogram, og sa at de begge har satt i gang sine team for å jobbe raskt mot en løsning.

President Obama uttrykte et ønske om å møte Rouhani under FNs generalforsamling tidligere denne uka, men dette ble avvist av Rouhani, siden han mente det ikke hadde blitt planlagt godt nok.

Men torsdag møtte Rouhanis utenriksminister Mohammad Javad Zarif utenriksministrene fra de fem vetomaktene i Sikkerhetsrådet og Tyskland i New York.

Saken oppdateres.