- Snakket sammen rett før ulykken

Arne Næss jr ringte vennen Johan Rupert flere ganger under den fatale klatreturen. - Han sa det var endel tåke og at han ville klatre ned, sier vennen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arne Næss jr var på besøk hos vennen Johan Rupert på vingården L'Ormarine i Franschhoek. Han hadde vært der flere ganger og under den fatale klatreturen i går snakket de sammen på mobiltelefonen. Rupert, som er fra en av Sør-Afrikas rikeste familier, fulgte turen med kikkert. Næss dro ut i 5-tida på morgenen for å bestige det bratte fjellet. Vel halvveis ble han overrasket av tåke.

- Vi snakket sammen i 10.30-tida. Da sa han at det var endel tåke i fjellet og at han ikke trodde han ville gå ned på den andre siden, sa Rupert på Dagsrevyen i kveld.

Næss fortalte vennen at han bare skulle rapellere ned fjellet en times tid etterpå. Rupert og kona gikk ut for å se etter fjellklatreren utstyrt med kikkert og kamera.

- Jeg holdt på sette film i kameraet da kona mi sa at han hadde nådd foten av fjellet. Det overrasket meg. Jeg vet ingeting om fjellklatring, men det virket for fort. Så jeg tok en annen kikkert og så en gul anorakk. Men det som bekymret meg var at vi ikke kunne se det blå tauet, forteller Rupert til NRK.

Redningsmannskapene fant ham ved foten av fjellet. Det kan se ut til at det ikke var en feil med utstyret, men at festet hadde løsnet i det porøse fjellet.

Begraves i Norge

- Jeg mistet en god venn. Hele verden mistet en god venn, sier vennen. Familien skal ha bedt om at levningene sendes til Norge så fort som mulig.

- Vi har mottatt bekreftelsen på at Arne Næss er formelt identifisert og vil assistere med å få ham hjemsendt så raskt som mulig. For øvrig har vi ikke hatt noe med saken å gjøre, sier ministerråd Katja Nordgaard til NTB.

Ifølge Nordgaard har ikke ambassaden hatt kontakt med familien til den omkomne fjellklatreren. Det var Arne Næss' sørafrikanske vertskap, Anton og Johann Rupert, som varslet familien om ulykken, opplyser Nordgaard.

FALT NED: Vennen Johan Rupert snakket med Arne Næss jr før han døde.