Helsetopp Steinar Madsen hetses:

Snakket ut - hylles

Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen har mottatt en strøm av støtteerklæringer etter at han snakket ut om netthetsen i Dagbladet. - Det er ikke så vanlig at jeg får slike meldinger fra vilt fremmede, sier han.

UTSATT FOR HETS: Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen mottar jevnlig hets og henvendelser fra vaksineskeptikere og konspirasjonsteoretikere. Etter Dagbladets artikkel, fikk han seg imidlertid en hyggelig overraskelse. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
UTSATT FOR HETS: Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen mottar jevnlig hets og henvendelser fra vaksineskeptikere og konspirasjonsteoretikere. Etter Dagbladets artikkel, fikk han seg imidlertid en hyggelig overraskelse. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 65.95% Første dose: 75.40%

«Jeg ser i nettavis-artikler at du mottar en hel del hets. Dette synes jeg er synd, og ønsker derfor bare å si at du, FHI og de andre i departementet har gjort en strålende jobb, og at jeg er meget fornøyd.»

Torsdag snakket medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket ut om hetsen, sjikanen og truslene han stadig mottar per e-post - spesielt den siste tida.

Madsen fortalte at han opplever at vaksinemotstandere og konspirasjonsteoretikere har fått «mer vann på mølla» i det siste - og at han har en hel mappe med hets og trusler lagret på PC-en sin.

I kjølvannet av Dagbladets artikkel, fikk imidlertid fagdirektøren en hyggelig overraskelse.

- Det morsomme er at jeg har fått en strøm av hyggelige hilsener fra folk som synes at vi gjør en bra jobb, og som ber oss om å stå på, sier han til Dagbladet.

Hylles

Støtteerklæringene har kommet over både SMS og e-post - og noen har til og med slått på tråden.

- Det er ikke så vanlig at jeg får slike meldinger fra vilt fremmede. Det er veldig hyggelig, og jeg setter stor pris på det.

Én mann oppgir at han har lest om Madsens innboks i Dagbladet.

- Jeg fikk bare lyst til å legge noe på den andre vektskåla og takke for kunnskapsbasert informasjon - framført på en menneskelig måte. Jeg tror vi er mange som gjerne vil ha mer av det, skriver han.

MÅ TÅLE SMITTETILFELLER: Assisterende FHI-direktør Gun Peggy Strømstad Knudsen etter regjeringens pressekonferanse om bruk av coronasertifikatet 28. juli 2021. Reporter: Johannes Fjeld. Video: Edward Stenlund. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

En annen skriver at det er «synd å lese at folk lar sin vrede gå utover» Madsen, og fortsetter:

- Jeg mener likevel at det generelle inntrykket av deg gjennom mange år er at du er usedvanlig dyktig i jobben din, både faglig og med din trygge og gode kommunikasjon.

«KJØTER OG MORDER»

En fjerde person takker for Madsens bidrag til håndteringen av pandemien i Norge.

- Vitenskap, etterrettelighet og åpenhet har vært kjennetegnene for håndteringen. Det er et adelsmerke.

Meldingene står i skarp kontrast til dem hamn mottar fra vaksinemotstandere.

«DU ER EN JÆVLA KJØTER OG EN MORDER!!» heter det i en e-post sendt til Madsen i slutten av juli.

Så langt har Madsen aldri vurdert å gå til anmeldelse mot hetserne - men han fortalte at han har dialog med sikkerhetsansvarlig i Legemiddelverket, og at direkte trusler ville bli anmeldt.

- Går det noen gang inn på deg?

- Nei, jeg har ganske tykk hud. Som lege har jeg vært ute noen vinternetter.

Anmeldt

I februar fortalte assisterende FHI-direktør Gun Peggy Strømstad Knudsen til NRK at også instituttets ansatte hadde mottatt trusler og hets.

- Det har vært to konkrete trusler om vold eller drap, og én henvendelse om angrep i forbindelse med vaksiner, sa hun til statskanalen.

Hun opplyser til Dagbladet at totalt tre henvendelser er blitt anmeldt, samtlige i 2020.

- Vi opplever at det er en tilspisset tone i debatten. I sommer har vi særlig hatt vår fulle hyre med å svare konspirasjonsteoretikere i innlegg i kommentarfeltet i våre sosiale medier, men vi har ikke opplevd en økning i hets direkte mot medarbeidere på e-post. Det har ikke vært ytterligere hendelser som vi har valgt å anmelde, skriver Strømstad Knudsen i en e-post til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer