Snakket ut om kreftmarerittet

Bondevik har mistet mor, svigermor og mange venner i kreft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I ettermiddag åpnet statsminister Kjell Magne Bondevik det tredje internasjonale symposiet om molekylærbiologi og brystkreft, på Rica Seilet Hotell i Molde.

Det var en svært åpenhjertig Bondevik som gikk på talerstolen.

- Jeg har mistet mange i kreft. Min mor døde av brystkreft her i Molde for 30 år siden, min svigermor er død av brystkreft og jeg har to svigerinner som er rammet, sa statsministeren til forsamlingen.

- En eller annen gang i våre liv, vil de fleste av oss enten få påvist kreft selv, eller oppleve det tragiske at en nær venn eller slektning får kreft.  Det er, som dere alle vet, en forferdelig sykdom som fører til angst, smerte og tap for mange mennesker.

Gikk utenom manus

Rundt 350 forskere, de fleste utenlandske, fulgte Bondeviks innlegg.

- Vi har også vunnet noen av slagene mot kreften. Forskningen fører raskt til nye behandlingsmetoder, som gjør det mulig for flere og flere å enten bli friske eller leve meningsfulle liv med kreftdiagnosen. Forskningen har også ført til at de som ikke kan bli friske, får dempet smerter og andre symptomer mer effektivt, sa Bondevik.

De personlige erfaringene som statsministeren delte fra talerstolen står ikke i den opprinnelige talen, og åpenheten overrasket mange av de norske forskerne i salen.

Flere av deltakerne snakket etterpå om at statsministeren virket preget av tapene og at talen hans gjorde inntrykk på dem.

- Preget

Informasjonsansvarlig for konferansen, Pernille Lønne Mørkhagen, var til stede og hørte på statsministeren.

- Han fortalte at han hadde mistet mange jevnalderende venner i ulike kreftformer, og det var åpenbart at dette hadde gjort sterkt inntrykk på ham. Han var veldig opptatt av å støtte kreftsaken og ønsket oss lykke til med å finne stadig mer effektive behandlingsmetoder, sier Mørkhagen til Dagbladet.no.

Forskerne møtes i Molde for å dele erfaringer og får å gi dele forskningsnyheter, slik at de kan hjelpe hverandre i kampen mot kreft.

Roser statsministeren

Bondevik har tidligere høstet lovord for at han sto fram offentlig og fortalte om sine psykiske problemer.

Denne gangen får han ros for å ha tatt opp kreftproblematikken på et personlig plan.

- Det betyr mye at statsministeren står fram og forteller om sine erfaringer. Han er jo ikke rammet selv, men han er berørt. At han er åpen om dette er med på å alminneliggjøre sykdommen, sier informasjonssjef Terje Mosnesset i Kreftforeningen til Dagbladet.no.

• Den norske brystkreftforeningen

• Kreftforeningen