Snakket ut på Jaglands initiativ

På initiativ fra utenriksminister Thorbjørn Jagland møttes palestinernes president Yassir Arafat og Israels utenriksminister Shimon Peres til et tre timer langt møte i Lisboa fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Møtet fant sted under en mottakelse hos den portugisiske statsministeren Antonio Guterres. De to nobelprisvinnerne og Jagland befinner seg i Lisboa for å delta i en jubileumskonferanse i Den sosialistiske internasjonalen, som feirer 50 år.

Snakket ut

Guterres la til rette for det tre timer lange møtet på initiativ fra Jagland.

- Det var et viktig møte fordi det var lenge siden de to har fått muligheten til å sitte overfor hverandre og snakke ut, sier Jagland til NTB.

Han beskrev stemningen på møtet som litt nervøs til å begynne med, men etter hvert ble den god.

Peres sa til Arafat at Israel og palestinerne nå står overfor et svært viktig øyeblikk i fredsprosessen, ifølge en kilde som nyhetsbyrået Reuters snakket med.

Peres understreket at det trengs en våpenhvile og en fullstendig slutt på volden. Arafat svarte at han forsøkte å få slutt på volden, men at palestinerne trenger Israels hjelp til å få slutt på volden ved å bedre leveforholdene, for eksempel ved å fjerne veisperringer.

Støtte opp

Jagland legger vekt på at møtet er en oppfølging av det som USAs utenriksminister Colin Powell har fått til under sitt besøk i Midtøsten. Powell fikk de to partene til å gå med på en ukes test for å se om våpenhvilen holdes. Ifølge Jagland er det viktig at alle internasjonale aktører nå støtter opp om det amerikanske initiativet og Mitchell-kommisjonens anbefalinger.

- Det er viktig at det ikke er for mange initiativ. Det er amerikanerne som kan få partene til å gå videre og følge opp Mitchell-kommisjonens anbefalinger. Så må vi andre aktører støtte opp om dette, sier Jagland.

Han mener det er «et visst håp» om å komme videre i fredsprosessen i Midtøsten.

Både Peres og Arafat skal tale til forsamlingen i Lisboa i dag.

Nye voldsutbrudd

Fredag reiste USAs utenriksminister Colin Powell til Jordan etter at han hadde arbeidet for å sikre den skjøre våpenhvileavtalen fra 13. juni mellom palestinere og israelere. Målet er å få fredsprosessen i gang igjen. Men etter at Powell hadde reist, brøt det ut nye voldsepisoder.

Den israelske hæren hevdet at palestinere hadde angrepet jødiske bosettinger i Gaza med granater og bombekastere. Nær byene Jenin og Hebron på Vestbredden skal det også ha vært åpnet ild fra palestinsk side. Og i nærheten av Rafah, ved den egyptisk-israelske, grensen åpnet Israel ild som svar på granatangrep.

Tidligere på dagen skal fem palestinere ha blitt såret etter å ha blitt beskutt av israelske stridsvogner, men den israelske hæren benekter dette.

De nye angrepene viser bare med all tydelighet hvilken vanskelig oppgave det er å få stanset volden etter ni måneder med kontinuer lig krigføring.

(NTB)

SNAKKER SAMMEN: President Yasser Arafat og utenriksminister Shimon Perez møtes i helga i Lisboa.