Snakketøyet avgjør

- Det er ingen tvil om at den beste kommunikatoren i norsk politikk er Carl I. Hagen. Han er utrolig bevisst i forhold til kommunikasjon. I tillegg er han en naturbegavelse. På delt andreplass kommer Jens Stoltenberg og Kjell Magne Bondevik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier Sten Helland (50), toppsjef i rådgivningsfirmaet Burson-Marsteller og Thorbjørn Jaglands nære medarbeider i fem år på 90-tallet.

- Hva med Jagland?

- Han er ikke på denne lista. Det betyr ikke at han ikke kan kommunisere godt, men det varierer. Jeg syns Thorbjørn har fått til dette vesentlig bedre i noen perioder enn i andre, sier Helland. Han ønsker ikke å kommentere hvorvidt Jagland nå er inne i en dårlig periode.

- Det er ingen tvil om at evne til kommunikasjon er veldig viktig i moderne politikk. De som ikke mestrer det, faller igjennom.

Vil ha Jens

Helland mener noen politikere har åpenbare personlige fortrinn og større bevissthet omkring betydningen av god og effektiv kommunikasjon enn andre. Ifølge en meningsmåling utført for Aftenposten ønsker tre ganger så mange Ap-velgere Jens Stoltenberg som statsministerkandidat som Thorbjørn Jagland.

Helland vil ikke kommentere det faktum at Gro Harlem Brundtland i forbindelse med sin siste bok reiste spørsmål ved Jaglands evne til å kommunisere.

- Det handler om å bygge opp en politikers image. Politikerne må forbindes med noe velgerne liker, og kjenner igjen, sier han og fortsetter:

- Det er slett ikke sikkert at Trygve Bratteli ville falt igjennom i dagens mediesamfunn. Hans sfinksaktige, ordknappe opptreden, helstøpte personlighet og integritet kunne godt ha blitt et uslåelig varemerke for ham og for partiet, men bevisstheten om hvordan en politiker kommuniserer er i dag helt avgjørende. Neglisjerer politikerne dette, kommer de i store vansker.

Helland skapte storm da det under valgkampen for to år siden ble kjent at han var i ferd med å slutte i politikken og skille lag med Jagland.

Helland, som inntil da hadde vært Jaglands nærmeste rådgiver, ønsket nå å dele sine råd med flere gjennom en jobb i rådgivningsfirmaet Geelmuyden.Kiese.

- I gamle dager kunne politikere komme til topps, og holde seg på toppen, uten å ha tilknytning til profesjonell informasjonsrådgivning. I dag er det verre, sier Helland.

- Alle de internasjonale topplederne bruker den beste ekspertise de kan få på dette området. Det ferskeste eksempelet er Ehud Barak, som før valget i Israel fikk hjelp av de samme folkene som hjalp Tony Blair, Gerhard Schröder og Bill Clinton.

36,9

Men riktig strategi er også nødvendig for å lykkes.

To måneder etter stortingsvalget i 1997 gikk Helland ut med kritiske synspunkter på Jaglands 36,9-ultimatum:

- Men Jaglands motiv har jeg stor forståelse for. Jeg synes hans begrunnelse for å gå av var god. På ett eller annet tidspunkt måtte Ap sette foten ned. Det går en grense for hvor lenge et parti med regjeringsmakt kan la seg herse med av et uregjerlig Storting og lukke øynene for stortingsregjereri.

- Bisarr

- Men nå, snart to år etter, er situasjonen enda mer bisarr. Maktforholdet mellom regjering og Storting er ytterligere forrykket. Det er bare Carl I. Hagen som tjener på det, sier han.

- Høyre har aller minst å tjene på situasjonen. Det var også grunnlaget for den kriseforståelse som var i ferd med å dannes mellom Ap og Høyre i forbindelse med budsjettet i fjor. Da sviktet Høyre. Men partiet kan umulig være tjent med å være i en slik situasjon fram til 1999. Det kan bety at vi etter valget i høst på ny kan få en regjeringskrise.

Ap + KrF

- Jeg har vondt for å se at Senterpartiet og SV er naturlige som varige alliansepartnere. Dels på grunn av partienes holdning til Europa-politikken, dels fordi de er så anti-moderne. Det er lettere å se for seg et framtidig samarbeid med KrF, for å etablere et stabilt og varig styringsgrunnlag.

- Det ble bryskt avvist av LO-leder Yngve Hågensen og Ap-nestleder Jens Stoltenberg i vår.

- Det var utslag av øyeblikkets provokasjon etter uttalelser fra Bondevik i forbindelse med KrFs landsmøte. Et slikt samarbeid burde også være i KrFs interesse, sier Helland.