Snapp en kvote fra StatoilHydro

Klimasamvittighet til salgs hos SFT.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag lanserer Statens forurensingstilsyn nettsiden sft.no/co2. Her kan du kjøpe opp og slette CO2-kvoter, og gjøre det litt vanskeligere for de store selskapene å få lov til å slippe ut klimagasser.

Sju andre aktører i Norge tilbyr allerede kjøp av såkalte u-landskvoter. Eksempelvis kan FN gi Kina kvoter å selge hvis de bygger et vannkraftverk der de ellers ville ha bygget et kullkraftverk. Du kjøper kvoter og investerer i et ”grønt” prosjekt.

Men bedrifter som er med i kvotesystemet kan bare kjøpe et visst antall u-landskvoter. Noen tiltak må også gjøres i vesten. Miljødepartementet har derfor gitt SFT oppdraget med å tilby såkalte i-landskvoter i tillegg. Norge og andre i-land får et visst antall i-landskvoter hvert år gjennom Kyoto-avtalen. En del av disse blir lagt ut for salg på bedriftsmarkedet, som Norge og EU har felles. I dette markedet må store aktører som for eksempel oljeselskaper skaffe seg kvoter for sine utslipp. Nå kan enkeltpersoner og småbedrifter gå inn i dette markedet, kjøpe ”fri”CO2-kvoter og slette dem. På den måten blir det færre kvoter igjen til de som forurenser, og de må kutte i sine klimagassutslipp.

- Antallet kvoter som er tilgjengelig på bedriftsmarkedet er mindre enn de anslåtte utslippene fra bedriftene. Derfor må bedriftene enten redusere sine utslipp, eller kjøpe kvoter fra andre. Siden det bare er en begrenset mengde i-landskvoter til salgs, vil prisen stig dersom mange ønsker å kjøpe. Det kan igjen føre til at det blir mer lønnsomt å redusere utslippene ned til det antall kvoter som er tilgjengelig. Industrien må selv finne ut hvor utslippene skal reduseres, forklarer SFT-direktør Ellen Hambro.

Ca 200 kroner må du ut med for en klimakvote. Én kvote er ett tonn CO2. Du kan kjøpe én og én, regne ut for en eller flere flyturer og kjøpe flere samtidig, eller for eksempel kjøpe for gjennomsnittlige utslipp fra en personbil i løpet av et år.

- Alle som kjøper kvoter, får et sertifikat som viser hvor mye man har kjøpt. Dette kan man sende til venner og kolleger, legge ut på Facebook og lignende, sier Hambro.

Mens kjøp av u-landskvoter gir deg mulighet til å velge hvilket klimatiltak du vil investere i, vet man ikke hvor CO2-reduksjonene kommer når man kjøper en i-landskvote. Kvoter blir omsatt som verdipapirer, og i teorien kan alle selge slike.


Fremtiden i våre hender
, som er en av de sju i Norge som allerede selger u-landskvoter, er negative til at SFT går inn som aktør på kvotemarkedet.

NYE NETTSIDER:  Her kan du kjøpe deg ren klimasamvittighet.
NYE NETTSIDER: Her kan du kjøpe deg ren klimasamvittighet. Vis mer

- Hovedinnvendingen vår er at de u-landskvotene som SFT tilbyr, som er de kvotene den norske stat til en hver tid kjøper, ikke holder den standarden vi mener de bør ha, sier daglig leder Arild Hermstad.

- Både vi og de andre seks aktørene følger noen kriterier som er strengere enn FNs standard. Vi satser på energieffektivisering og fornybar energi, og holder oss unna skogplanting og store vannkraftverk i Kina som ville blitt bygget uansett, klimakvoter eller ei. Siden dette er frivillige kvoter, mener vi standarden på kvotene som er til salgs bør være så høy som mulig, sier Hermstad. Siden ingen andre tilbyr bedriftskvoter, har de i utgangspunktet ingenting i mot at SFT går inn her.

- Men vi synes det er litt rart at et statlig overvåkingsorgan går inn på denne måten, ideelt burde det vært en privat aktør som gjorde det, sier han.

Cicero senter for klimaforskning støtter SFTs kvotesalg fullt ut og har planer om å benytte seg av det.

- Jeg roper hurra, og støtter det. Dette er en del av EUs kvotehandelsystem, det offisielle systemet. Man kan alltids kritisere det og synes at noe annet er bedre, men jeg synes ikke det er noen grunn til å syte. Dette kommer jo også fra de som får en konkurrent, sier direktør Pål Presterud.

Klimasenteret planlegger å kjøpe kvoter for alle flyreisene sine framover.

Snapp en kvote fra StatoilHydro