JEMTLAND-SAKEN: Mandag startet rettssaken mot Svein Jemtland, som er tiltalt for å ha drept kona Janne Jemtland. Forsvarerne hans sier han har sett fram til å gi sin frie forklaring. Reporter: Trym Mogen. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Jemtland-drapet

Snapper, SMS-er til kona og Facebook-innlegg. Slik forsøkte Svein Jemtland å lure alle

- Jeg tenkte «hva faen gjør jeg nå?». Jeg tenkte at jeg må skjule det som har skjedd.

Svein Jemtland (47) forteller at han var i sjokk 29. desember i fjor. Han hadde, etter eget utsagn, vært «ganske bedugget» på bygdelagets romjulsfest kvelden før.

Etter at han og kona Janne Jemtland (36) tok en taxi hjem sammen rundt 01.30. Da de kom hjem omkring et kvarter seinere skal de ifølge drapstiltalte Jemtland ha kranglet. Han forteller at kona var «dritforbanna» fordi han noen dager i forveien hadde opprettet en Tinder-profil.

«Skyter av deg andre balla»

Han forklarer også at kona mente «han var en skam». Den tidligere fremmedlegionæren sier i retten i dag at kona tok fram en pistol mens de kranglet på soverommet. Han sier hun pleide å ha pistolen i nattbordsskuffen. Ifølge ham ble det et basketak der begge havnet ned trappa i huset.

Ifølge tiltaltes forklaring skal kona nærmest ha dyttet ham ut av døra, pekt pistolen mot ham og sagt «hvis du ikke går ut, skyter jeg av deg andre balla og».

Det var i dette øyeblikket han selv skal ha forsøkt å avvæpne kona. Ifølge ham tok han tak i håndleddet hennes og forsøkte å dra armen oppover, hvorpå begge skal ha falt. Han sier deretter at pistolen skal ha gått av i fallet, og at skuddet traff kona hans i hodet.

TILTALT: Svein Jemtland er tidligere yrkessoldat, og har 20 år bak seg i Fremmedlegionen. Ifølge forklaringen hans gikk skuddet av da han forsøkte å avvæpne kona. Foto: Privat
TILTALT: Svein Jemtland er tidligere yrkessoldat, og har 20 år bak seg i Fremmedlegionen. Ifølge forklaringen hans gikk skuddet av da han forsøkte å avvæpne kona. Foto: Privat Vis mer

Påtalemyndigheten har ikke funnet Jemtlands forklaring om at skytingen var et uhell som troverdig, og har tiltalt ham for forsettlig drap. Statsadvokat Iris Storås mener i tillegg at Jemtlands håndtering av liket, skjuling av spor og måten han opptrådte overfor familien og politiet på, kan være straffeskjerpende.

Rystet retten

Detaljene den tiltalte brumunddølen kom med om hva han gjorde etter skuddet, rystet Hedmarken tingrett i dag.

Sønnen deres var hjemme da skuddet falt på trappa rett utenfor huset deres, og skal tre minutter etter ha sendt en melding til moras telefon med: «Mamma?». Svein Jemtland selv forklarer imidlertid at han gikk inn i huset og dusjet «for å få tilbake varmen».

Han forklarer videre at han møtte sønnen inne, og sa til ham at mora lå og sov. Deretter skal han ha satt seg på kjøkkenet.

- Jeg klarte ikke å oppfatte at dette har skjedd. Jeg var i sjokk. Jeg vet ikke hva slags tanker jeg hadde.

«Hun må bort»

Ifølge han begynte han etter hvert å tenkte at «hun må bort».

- Etter hvert fant jeg noen søppelsekker. Jeg kledde på meg og gikk ut.

- I en sånn situasjon tror jeg ikke du har så mye tanker. Det er bare fullt kaos, sier han i retten.

Det var etter dette at han skal ha begynt å pakke inn kona i plast på gårdsplassen, før han så postmannen. Etter hvert skal han ha fått kona inn i bilen. Det er full strid mellom statsadvokaten og Jemtland om når kona faktisk har dødd, noe som vil bli et sentralt spørsmål i den videre bevisførselen.

Det var like etter innpakkingen han skal ha kjørt ned mot Brumunddal sentrum. Der knuste han konas mobiltelefon før han tømte søppelsekker med blodig snø i veikanten. Funnet av disse to blodsporene førte til at det ble slått full alarm i Jemtland-saken.

«Hva faen gjør jeg nå?».

Etter dette forklarer Svein Jemtland at han reiser hjem igjen mens Janne fortsatt ligger i bagasjerommet.

- Hun ligger fortsatt i bilen. Jeg sovner på sofaen og våkner dagen etterpå og er litt fyllesjuk. Så husker jeg det som skjedde, og tenkte «hva faen gjør jeg nå?». Jeg tenkte at jeg må skjule det som har skjedd. Jeg hadde ikke ringt ambulansen fordi det kom som et sjokk på meg. Så sender jeg snap, blant annet og sender melding til Janne om at frokosten er klar, sier Jemtland i retten i dag.

Statsadvokatens utspørring i dag viste at Svein Jemtland hadde følgende kommunikasjon på mobilen i timene etter drapet:

Klokka 10.06, omkring åtte timer etter at Janne Jemtland ble skutt, sendte han en Snapchat til flere venner med: «God morgen» etterfulgt av et smilefjes.

SMS-er til død kone

En drøy time etterpå begynte SMS-ene til konas mobiltelefon, som han hadde ødelagt noen timer i forveien.

«God morgen. Er du våken? Hvordan er formen? Skal du ha frokost?» skriver han 11.17.

Han sender igjen melding en drøy time etterpå om at han prøver å få tak i henne. På ettermiddagen ber han kona om å ringe, før han rundt klokka 19.00 på kvelden skriver:

«Kan du ringe meg? Begynner å bli bekymret».

Artikler på Facebook

Først dagen etter, 30. desember, meldte han kona savnet i en samtale med politiet. Hun ble ikke meldt formelt savnet før dagen etter, på nyttårsaften. Da ringer Svein Jemtland igjen politiet, og en stor leteaksjon ble satt i gang.

Han hadde da løyet til politiet om at han ikke visste hvor kona var. Det samme gjorde han i offentligheten, og 1. januar delte han en lenke på Facebook fra lokalavisa Ringsaker Blad om at det foregikk en leteaksjon etter en kvinne (36) i Brumunddal.

FORSVARERE: Ida Andenæs og Christian Flemmen Johansen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FORSVARERE: Ida Andenæs og Christian Flemmen Johansen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Seinere samme dag delte han en artikkel om at siste mobilspor fra kvinnen var fra 05.50 29. desember.

Disse to artiklene ligger fortsatt ute på hans Facebook. I tillegg til den elektroniske kommunikasjonen, var han på besøk hos en kamerat, fikk besøk av broren sin og møtte flere personer 29. desember.

- Det ene tok det andre

Jemtland forklarte i retten at han sendte snappene og meldingen for å få alt til å framstå som normalt. Han sa videre at han ville skåne barna sine for det som hadde skjedd.

PISTOL: Janne Jemtland ble skutt med denne pistolen, en Makarov 9 millimeter. Ifølge Svein Jemtland kjøpte kona hans den i Marseille i 2010, fordi hun ikke følte seg trygg når hun skulle flytte hjem alene til Brumunddal. Foto: Politiet
PISTOL: Janne Jemtland ble skutt med denne pistolen, en Makarov 9 millimeter. Ifølge Svein Jemtland kjøpte kona hans den i Marseille i 2010, fordi hun ikke følte seg trygg når hun skulle flytte hjem alene til Brumunddal. Foto: Politiet Vis mer

På spørsmål fra Dagbladet om hvorfor Jemtland sendte Snapchat-meldingene, SMS-ene og la ut lenkene på Facebook, svarer hans forsvarer Christian Flemmen Johansen:

- Det han forklarer er at det ene tok det andre. Han ønsket ikke at sønnen skulle se Janne forulykket, og i forlengelsen av det tok han et valg som han har angret på siden, sier han.

Jemtland ble først pågrepet to uker etter, 12. januar 2018.

Den tiltalte 47-åringen sa selv i retten i dag at han ikke fortalte noen av dem han møtte hva som hadde skjedd den foregående natta.

Flere av dem er kalt inn som vitner i rettssaken, som er berammet fram til 29. november.