Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snarere tvert imot

Navn: Nils Christie Alder: 71 Yrke: Kriminolog m.m.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen bør tjene mer enn 150000 kroner i året, hevdet Nils Christie på en konferanse om verdikommisjonens mandat nylig. I likningsprotokollen for 1997 står han oppført med 324300 i inntekt, uten at det på noen måte skal svekke hans utspill som kommer for å undersstreke at Norge har en ekstrem grad av fellesverdier med et enfold, langt mer enn mangfold, der markedstenkningen har fått en altfor dominerende posisjon.

Når Christie leier sykkel i utlandet, er han lovbryter. Han sykler uten hjelm. Ikke fordi han så gjerne vil, men fordi han ikke kan leie hjelm som er stor nok. I Oslo sykler han med noe som likner en omvendt fiskekasse av isopor på hodet. Størrelse XXL, videre bearbeidet med kniv og hårtørrer for å få den ned over det som må være en av de største hodeskallene i fedrelandet.

Innenfor denne er det tenkt mange tanker i tidas løp, tanker som har provosert det gode borgerskap. «Hvorfor», «er det nå så sikkert at» har han gjentatt i forhold til etablerte sannheter i mer enn en menneskealder. «Tenk om skolen ikke fantes?» spurte han i 1971, og svarte selv på en slik måte at boka ble en bestselger i flere land. Både her i landet og i Danmark førte den til heftig debatt om skolepolitikken og dannet kimen til en serie reformer.

- Jeg er ikke radikal, jeg er konservativ og litt konfliktredd, sa han i et 70-årsintervju i fjor. Men han sto på barrikadene i Stilla og viker aldri tilbake for et verbalt oppgjør med etablissementet.

Nils Christie har hovedæren for opprettelsen av konfliktrådene. I fjor ble over 4000 saker behandlet i konfliktråd i stedet for i rettssalene her i landet. Ideen er at overgriper og offer skal lære hverandre å kjenne og snakke ut. - Folk må gjenerobre kontrollen over sine egne konflikter i stedet for å overlate dem til jurister og ordensmakt, mener han.

På samme måte som professorkollega Johs. Andenæs mener han at vår narkotikapolitikk er et falittbo, at hasj må legaliseres og at heroinbesittelse til eget forbruk må være straffefritt. Han slåss mot et system som lar narkomane dø i stedet for å leve brukbart med metadon.

Han er anti bil, anti TV, anti kapitalisme og anti gasskraft. Han sykler på en finsk Heikamat militærsykkel med sidespeil og fjærende skinnsete og har akkurat lagt om fra pigg- til sommerdekk. Hans vei mellom to punkter er ikke den korteste, men den som har mest fuglesang.