Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Snarlig masseutryddelse av liv i havet

Fersk forskningsrapport mener vi står overfor en katastrofe uten sidestykke i historien.

MARINT LIV: Marint liv er truet fra flere hold, konkluderer forskere i en rapport som ble sluppet denne uka. Foto: Maxi Jonas/REUTERS
MARINT LIV: Marint liv er truet fra flere hold, konkluderer forskere i en rapport som ble sluppet denne uka. Foto: Maxi Jonas/REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En ny rapport fra 27 av verdens ledende havforskere tilknyttet IPSO varsler at verdens hav kan rammes av enorme utryddelser og ødeleggelser i årene som kommer.

Årsaken er kombinasjonen av lavere oksygen-nivåer i vannet, mer global oppvarming og sterkere forsuring av store havområder.

Forskerne beskriver dette som et «dødelig triangel» og mener de samme forholdene har spilt en avgjørende rolle ved store tap av biologisk mangfold tidligere i historien.

Overfiske og forsøpling av havet forsterker effekten, konkluderer gruppen av forskere, som representerer en rekke ulike fagmiljøer.

Korallrev - Fortsetter vi samme vei som i dag, så vil vi oppleve en masseutryddelse av marine dyrearter. Selv om det bare er økosystemene knyttet til korallrevene som forsvinner, hvilket det ser ut som de gjør innen utgangen av dette århundret, vil vi få en masseutryddelse. Årsaken er mangfoldet av arter tilknyttet dem, sier Alex Rogers, faglig leder ved ved IPSO og profesor i biologi ved Oxford i Storbritannia.

At plante- og dyrearter forsvinner eller endrer seg er ikke noe uvanlig, men utryddelsene av det marine livet vil skje med et tempo verden ikke har sett på mange millioner år, ifølge forskerne.

Gruppen sammenlikner framtidas tap av biologisk mangfold i havet med fem andre masseutryddelser de siste 600 millioner år. Sist, og best kjent, er utryddelsen av dinosaurene for 65 millioner år siden, som kan ha skjedd som følge av at en asteroide traff jorda.

Havene varmes opp Han frykter at flere dyrearter vil dø som følge av økende temperaturer og global oppvarming.

- Vi ser allerede at dyr trekker mot polområdene og kaldere klima, som følge av økt global oppvarming. Men dyrene ved nordlige og sørlige breddegrader har ikke noe sted å dra videre. Flere arter kan dø ut, sier han.

Forsuring av havene og lave oksygennivåer er et annet tema som bekymrer forskerne. Forsuring har inntruffet ved flere andre store utryddelser opp gjennom historien. Blant annet svekker det skallene som flere sjødyr er avhengige av for å overleve.

Flere havområder med lavt oksygennivå skyldes det forhøyde nivået av karbondioksid i atmosfæren som følge av menneskeskapte CO2-utslipp.

Overfiske Overfiske er nå årsaken til 60 prosent av alle tilfeller der en fiskeart er i ferd med å utryddes, konkluderer William Cheung ved University of East Anglia i Storbritannia, ifølge Reuters.

UOPPDAGEDE ARTER: Mange arter er ikke oppdaget ennå. Dett er bilde av "akkarorm" oppdaget på dypt vann i Sør-Øst Asia for bare få år siden. Man regner med bare å ha oppdaget en fjerdedel av over en million livsformer i havet.
Foto: LAURENCE MADIN/AFP
UOPPDAGEDE ARTER: Mange arter er ikke oppdaget ennå. Dett er bilde av "akkarorm" oppdaget på dypt vann i Sør-Øst Asia for bare få år siden. Man regner med bare å ha oppdaget en fjerdedel av over en million livsformer i havet. Foto: LAURENCE MADIN/AFP Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!