- Snarlig masseutryddelse av liv i havet

Fersk forskningsrapport mener vi står overfor en katastrofe uten sidestykke i historien.

MARINT LIV: Marint liv er truet fra flere hold, konkluderer forskere i en rapport som ble sluppet denne uka. Foto: Maxi Jonas/REUTERS
MARINT LIV: Marint liv er truet fra flere hold, konkluderer forskere i en rapport som ble sluppet denne uka. Foto: Maxi Jonas/REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En ny rapport fra 27 av verdens ledende havforskere tilknyttet IPSO varsler at verdens hav kan rammes av enorme utryddelser og ødeleggelser i årene som kommer.

Årsaken er kombinasjonen av lavere oksygen-nivåer i vannet, mer global oppvarming og sterkere forsuring av store havområder.

Forskerne beskriver dette som et «dødelig triangel» og mener de samme forholdene har spilt en avgjørende rolle ved store tap av biologisk mangfold tidligere i historien. Overfiske og forsøpling av havet forsterker effekten, konkluderer gruppen av forskere, som representerer en rekke ulike fagmiljøer.

Korallrev - Fortsetter vi samme vei som i dag, så vil vi oppleve en masseutryddelse av marine dyrearter. Selv om det bare er økosystemene knyttet til korallrevene som forsvinner, hvilket det ser ut som de gjør innen utgangen av dette århundret, vil vi få en masseutryddelse. Årsaken er mangfoldet av arter tilknyttet dem, sier Alex Rogers, faglig leder ved ved IPSO og profesor i biologi ved Oxford i Storbritannia.

At plante- og dyrearter forsvinner eller endrer seg er ikke noe uvanlig, men utryddelsene av det marine livet vil skje med et tempo verden ikke har sett på mange millioner år, ifølge forskerne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer