Snart 45?

Nærmer du deg 45 års alder? Da bør du merke deg hva Storebrand-sjef Idar Kreutzer (41) har for tanker om deg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAN VAR NESTEN

den yngste i forsamlingen. Senter for seniorpolitikk hadde invitert til presseseminar. Og tematikken - eldre arbeidstakere - tiltrekker seg som oftest relativt tilårskomne. På samme måte som pensjonskommisjonens arbeid lenge bare interesserte folk som vil være døde når dens forslag blir gjennomført.

Men Idar Kreutzer var der. Storebrand-sjefen var der som foredragsholder, fordi noen har lagt merke til at han har forstått at en bevisst og strategisk politikk for seniorene på bedriftsnivå er helt nødvendig. Ikke alle bedriftsledere har forstått det samme. Eldre arbeidstakere skyfles ut i rekordtempo på arbeidsplassene, slik at bedriftens kostnader kan reduseres og gi et overskudd som igjen kan tillate ansettelse av nye. Men det er kanskje ikke god butikk i det lange løp.

ÉN TING

er at Storebrand og andre bedrifter må forholde seg til at gjennomsnittsalderen i Europa, som nå, ifølge The Economist, er drøyt 37 år, i 2050 vil være 52. De må uansett rekruttere nye folk i et marked som er eldre. I USA vil den samme gjennomsnittsalderen forbli rundt 35- 36 år hele tida på grunn av en annen demografi og innvandringspraksis. Det vil gi begge kontinenter utfordringer som næringslivet må forberede seg på.

EN ANNEN TING

er at en bedrift som Storebrand neppe ville være tjent med bare å ha unge handelshøyskoleutdannede jyplinger. Da vil faren for at alle ser alt fra samme vinkel øke, og dermed faren for alvorlige feilgrep. Og når først Storebrand gjør et feilgrep...

ET TREDJE

poeng er at unge medarbeidere har mer lopper i blodet. De slutter etter få år. For de 120 som sluttet i Storebrand-konsernet i 2002, var gjennomsnittsalderen 36 år, og 59 prosent av dem hadde vært ansatt i under fire år. Det er alvorlig når det ifølge konsernsjefen koster om lag en årslønn å rekruttere og få full valuta for en ny medarbeider. (Det var her seminarlederen kom med det viktige kontrollspørsmålet: Hvor mange seniorer ansatte Storebrand i fjor? Svar: 5 av 61 var over 50. Ikke verst med tanke på at relativt få over 50 befinner seg i søkerbunken.)

EN FJERDE

årsak til satsingen i Storebrand er at folk med lang erfaring ofte utgjør et tyngdepunkt i enhver avdeling, uansett plass i hierarkiet (på dette tidspunkt i forestillingen strømmet honnørordene så sterkt mot oss at vi kjente rødmen trenge gjennom vår pergamenthud): yrkeserfaring, sosial kompetanse, evne til å se helhet, sammenhenger og til strategisk tenkning, lojalitet og langsiktighet.

DERFOR ER

arbeidet med å få grånende kolleger til å bli et satsingsområde. Det er vedtatt og formulert policy. Sjefen sjøl foredrar om emnet i alle ledergrupper i konsernet. Han tilbyr 60-åringer 90 prosents lønn for firedagers uke, og ev. lokalkontor i Spania, hvis ektefellen trenger middelhavsvarme. Ikke bare for å skryte, men for å være best i klassen, og først ute, før det blir rift om gamlingene. Jeg legger foredraget inn på sjefredaktørens (37) pult.