HER SKAL DE BO: Senjehesten er et gammelt nedlagt kystfort, som nå er omgjort til asylmottak med plass til 100 asylsøkere. Foto: ARNA VIKANES SØRHEIM
HER SKAL DE BO: Senjehesten er et gammelt nedlagt kystfort, som nå er omgjort til asylmottak med plass til 100 asylsøkere. Foto: ARNA VIKANES SØRHEIMVis mer

Snart blir bygda over dobbelt så stor

100 asylsøkere flytter til Skrolsvik som har 90 innbyggere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKROLSVIK (Dagbladet.no): Speilholka ligger blank utenfor Senjehesten asylmottak i Skrolsvik. Klokka 18.00 har det vært mørkt i flere timer allerede. Vinden er både sterk og kald, og kommer rett inn fra havet.

Inne i det gamle kystfortet lyser flere adventstaker i vinduene. Håndverkere jobber på spreng for å få alt ferdig til de første beboerne kommer på fredag.

Folketallet fordobles
Skrolsvik er et lite tettsted i Tranøy kommune på Senja i Troms. Her bor rundt 90 innbyggere.

Fredag denne uka får den vesle bygda 27 nye innbyggere. Om få uker kan folketallet være fordoblet.

Mandag åpnet nemlig det første asylmottaket i kommunen i lokalene til det gamle kystfortet og seinere overnattingsstedet Senjehesten, rundt en kilometer fra bygdesentrum og butikken. Mottaket skal ha 80 faste plasser, og 20 korttidsplasser.

De første asylsøkerne kommer fra transittmottak på Østlandet, og lander på Bardufoss flyplass fredag formiddag. Derfra er det drøyt to timers kjøring til Skrolsvik — gjennom Finnsnes, det største tettstedet i Midt-Troms, sørover på Senja, gjennom Stonglandseidet og ned en øde og isete vei til Senjehesten. Her skal de bo.

- Vi er veldig spente
- De første asylsøkerne kommer fra Irak, Eritrea, Somalia, Afghanistan og Makedonia. Det er flere familier og barn, sier kommunikasjonsrådgiver Åsmund Eide i UDI til Dagbladet.no.

Han vet ikke når neste gruppe asylsøkere ankommer Senja-samfunnet. Målet er at asylmottaket skal fylles opp gradvis.

På Senjehesten sitter en spent daglig leder Dag Olsen og venter på de første beboerne.

- Det er klart vi er spente. Hele prosessen har gått veldig fort, men fredag er vi klare til å ta imot de første beboerne, sier Olsen.

- For stort
Ordfører Odd-Arne Andreassen innrømmer at kommunen og bygdesamfunnet har vært skeptiske til det nye asylmottaket. De synes det blir for stort.

- I første omgang var det snakk om å søke om 130 plasser. Det var vi i utgangspunktet svært betenkte til. Både fordi Skrolsvik er ei lita bygd med bare 90 innbyggere, men også fordi dette vil kreve en del av kommunen. Vi må også klare å håndtere vårt ansvar i forhold til helsetjenester, skoler og barnevern blant annet. Vi var ikke mot selve asylmottaket, men mot størrelsen, sier Andreassen.

Etter litt fram og tilbake ble det levert en søknad fra Senjehesten om å opprette 100 plasser.

- Dette ble tatt opp i kommunestyret, og vi var enige om å si ja til et asylmottak — men ikke 100 plasser. Vi ville ha mellom 30 og 40 plasser. Dette er vi fortsatt uenige om, sier ordføreren.

Bygda føler seg overkjørt av UDI. Likevel er både folk og ordfører veldig opptatt av at krangelen med UDI ikke skal gå ut over dem som kommer flyttende til bygda.

- Nå må vi legge bort den krangelen så den ikke går ut over de som kommer hit. Vi vil ikke at dette skal gå ut over dem, sier Andreassen.

- Spennende prosjekt
I Skrolsvik har innbyggerne levd av havet utenfor Senja i alle år, og er særlig kjent for kveita. Om sommeren er kveitemuseet åpent.

De hadde en gang et eget lakseslakteri, men det brant ned for noen år siden. I dag har de én dagligvarebutikk. Nærmeste skole og barnehage er på Stonglandseidet, to mil unna.

- Det er klart dette er et spennende prosjekt. Det skal jo være kontakt mellom asylsøkerne og lokalsamfunnet, og det er en del tjenester som skal være på plass; som butikk, helsetjenester, skoler og transport, sier Paul Knudsen i UDI Nord.

Tranøy kommune har styrket helsesøstertjenesten, og har fått to leger i stedet for én for noen måneder. Skoler og barnehager har god plass til flere.

- Vi har et rikt kulturliv i kommunen. En utfordring blir å involvere både asylsøkere og flyktninger i sangkor og kulturtilbud. Vi vet jo ikke hvilket språk de snakker, sier ordføreren.

Lørdag er det revy og fest på samfunnshuset, men billettene er allerede utsolgt.

- Kommer det noen unger dit, spør tre nysgjerrige småjenter som hilser på oss utenfor gammelskolen. De er ikke så mange unger i Skrolsvik.

- Vi er fire jenter og tre gutter, sier de tre jentene.

- Vi har mange muligheter
Styreren på asylmottaket er full av planer. Han håper folk vil trives på det gamle kystfortet.

- Vi har store arealer og god plass. Vi disponerer hele 170 mål eiendom, med flott sandstrand og fine uteområder. Vi har veldig mange muligheter som mange andre asylmottak ikke har, sier Pedersen.

Han har ikke helt gitt opp ideen om å skape Skrolsvik om til et ferie- og hytteparadis. Området er regulert til hyttefelt og båthavn. Men så kom finanskrisa, og med den idéen om å starte et asylmottak.

- Nå nytter det ikke å vifte med et flott prospekt mer. Folk kjøper ikke hyttetomter, sier Dag Olsen.