<strong>FORBUDT:</strong> Det blir totalforbud mot tobakk i skoletida på alle norske skoler fra 1. juli. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
FORBUDT: Det blir totalforbud mot tobakk i skoletida på alle norske skoler fra 1. juli. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Snart blir snus og røyk forbudt i skoletida: - Lærerne kommer til å slite med å få elevene snusfrie

Fra 1. juli blir all tobakk forbudt på norske skoler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det blir totalforbud mot tobakk i skoletida på alle norske skoler fra 1. juli. Da risikerer elevene nedsatt ordenskarakter om de sniker opp en snus i leppa eller smugrøyker i friminuttet.

De nye reglene gjelder også når elevene befinner seg utenfor skolens område. Det betyr at skoleveien og turer/ekskursjoner i skolens regi vil omfattes av den nye lovgivningen.

Skolens ansatte og besøkende må bevege seg ut av skolens område for å bruke tobakk, men skolens ledelse kan pålegge ansatte ved skoler å avstå fra tobakksbruk i arbeidstiden, fordi de har er spesielt ansvar som rollemodeller.

Regjeringspartiene Høyre og Frp var i utgangspunktet mot innføringen av tobakksfrie skoler da det ble behandlet i forrige stortingsperiode.

- Vi hadde et annet syn, men forholder oss til at et flertall på Stortinget ønsker dette. Vi ville begrense det til røyk, men nå omfatter det all tobakk, sier helseminister Bent Høie til Dagbladet.

Årsaken til at regjeringspartiene ville begrense det til røyk er at snus ikke skader andre enn den som bruker det selv, forklarer Høie.

Han understreker at regjeringen har stoppet andre tiltak, blant annet et forslag om å innføre en bevillingsordning han mener ville ført til en dyr og mer byråkratiserende prosess. I tillegg stoppet de en kraftig innstramning av røyking på uteserveringer.

- Men vi aksepterer innføring av tobakksfrie skoler. Det finnes gode argumenter for dette, og det er et tiltak for å unngå at unge begynner å bruke tobakk. Fra at snus tidligere var et middel som kunne få folk til å slutte å røyke, har det blitt en inngang for unge å bli avhengige tobakk, sier Høie.

- Skolen er sannsynligvis en rekrutteringarena for tobakksbruk blant unge, sier helseministeren.

- Lærerne kommer til å slite Avisa Nordland har snakket med en 17 år gammel jente som har brukt snus siden hun var 15 år gammel, og hun mener det nye tobakksforbudet er latterlig.

- Elevene kommer til å ta risikoen, tror jeg. Lærerne kommer til å slite med å få elevene snusfrie, sier 17-åringen.

Også på Østlandet er ungdommene negative til forbudet. FpU-formann Alexander Leirstein i Moss mener det er feil ressursbruk dersom lærerne skal være «snus- og røykepoliti», og mener myndige må få bestemme selv. Til Moss Avis sier han at det ikke skader læringsmiljøet.

Men på Askim videregående skole er elev Audun Leganger (17) positiv, selv om de som røyker eller snuser ikke synes det er noe særlig.

- Jeg tror et røyk- og snusforbud vil skape et bedre miljø på skolen, med tanke på at vi slipper å puste inn røyk. Det vil jo også føre til bedre folkehelse, sier han til Smaalenenes Avis.

RETTELSE

Helse- og omsorgsminister Bent Høie ble i papirutgaven og i en tidlig nettversjon feilsitert. Høie blir sitert på at regjeringen hadde stoppet et forslag om forbud  om røyking på utesteder. Dette er ikke riktig.

Det forelå ikke noe forslag om forbud. Det korrekte er at de stoppet en kraftig innstramming av røyking på uteserveringer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer