Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Amazonas:

Snart brenner Amazonas - igjen

Kan bli den verste brannen hittil.

BRANNSESONG: Snart kan regnskogen i Amazonas se slik ut igjen. Bildet er fra i fjor, da enorme deler av skogen brant. Foto: Reuters
BRANNSESONG: Snart kan regnskogen i Amazonas se slik ut igjen. Bildet er fra i fjor, da enorme deler av skogen brant. Foto: Reuters Vis mer

Om en måneds tid starter tørkeperioden i regnskogen i Amazonas, og sammen med det starter også brannsesongen.

Det er den delen av året rester av skog som har blitt hogd ned, blir satt fyr på for å bli kvitt alt, slik at man kan bruke områdene til andre ting.

Ifølge kart hos Regnskogfondet, er det for tiden flere pågående branner i jungelen. Men så fort brannsesongen starter, kommer dette til å øke. Og i år ser det ut til at brannene kan bli enda verre enn i fjor, ifølge Bloomberg.

I 2019 var det registrert over 72.000 skogbranner i regnskogen i Sør-Amerika, og man kunne se røyken fra verdensrommet.

SKOGBRANN I AMAZONAS: Brasils president Jair Bolsonaro blir beskyldt for ikke å ta grep. Presidenten på sin side hevder det er miljøorganisasjoner som står bak skogbrannene. Video: AP. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Ulovlig hogst

Hvert eneste år kommer det tømmerhoggere til regnskogen, som driver med ulovlig hogst. De bruker bulldosere og motorsager til å sage ned store områder i jungelen, før de setter fyr på alt sånn at de får ryddet områder til å gro avlinger, eller til å ha kyr gående.

I år har de, ifølge nettsida, klart å felle veldig mange trær. BBC skriver at avskoginga steg med 55 prosent de første fire månedene i år, sammenliknet med den samme perioden i fjor.

Grunnen er at mange har utnyttet det at media og verden har vært opptatt med coronakrisa, for å kunne snike seg unna og - ulovlig - fjerne områder med skog.

På grunn av viruset har flere av de brasilianske offiserene, som har vært satt til å patruljere områdene, blitt syke eller satt til annet arbeid.

Avskoginga, den ulovlige gruvedrifta og brannene i området har vært rekordstore hvert år de siste elleve åra. Forskere sier at vi nå nærmer oss et punkt, der vi ikke kommer til å klare å snu utviklinga.

Etter det kommer ikke regnskogen i Amazonas til å fungere som den skal lenger, sier forskerne til BBC.

- Ser med skrekk framover

Øyvind Eggen, Generalsekretær i Regnskogfondet. Foto: Regnskogfondet
Øyvind Eggen, Generalsekretær i Regnskogfondet. Foto: Regnskogfondet Vis mer

I år er det ikke bare årets avskoging som kommer til å brennes, forteller Øyvind Eggen, generalsekretær i Regnskogfondet. Det ligger fortsatt igjen ødelagt skog fra i fjor, som kommer til å brenne i år.

- Det er beregna at 9.000 kvadratmeter med skog er klar til å brennes nå. Det er like mye som fire ganger Vestfold, sier Eggen til Dagbladet.

Noe av det som er klart til å settes fyr på er restene fra i fjor, men mye av det er ny ødelegging av regnskogen, som har skjedd i år.

Normalt er det ikke mulig å sette fyr på en regnskog, så lenge den er tett og hel. Men Eggen forteller at når man først har begynt å tukle med skogen, skal det veldig lite til for at den er brennbar.

- Så fort man har ryddet land en plass, vil det begynne å tørke der. Da kan det bli tørt i en radius på mange 100 meter fra området der man har ryddet bort skog, og skapt en klaring. Da blir den brennbar. Nå ser vi med skrekk framover mot det som kommer til å skje, vi vet bare ikke akkurat når det skjer.

NEDBRENT: Flere store områder av regnskogen brant i fjor. Foto: Araquém Alcântara / Regnskogfondet
NEDBRENT: Flere store områder av regnskogen brant i fjor. Foto: Araquém Alcântara / Regnskogfondet Vis mer

Et politisk valg

I fjor visste ekspertene at brannen kom, selv om det tok litt lengre tid før media var på banen. Grunnen er at satellittbildene viste hvor mye skog som var blitt avskoget, og hvordan skogen lå an med tanke på brannsesongen.

- I år venter verden på at det skal skje igjen, sier Eggen.

Han forklarer at selv om mange av landa Amazonas ligger i gjør sitt for å stoppe den ulovlige hogsten og brenninga, har blant annet coronaviruset gjort at dette er vanskeligere nå.

I tillegg ligger den største delen av Amazonas i Brasil, og her er det Jair Bolsonaro som styrer. I fjor fikk han mye kritikk for å ikke gjøre mer for å stoppe avskoginga og brenninga.

Dette førte blant annet til at Norge ikke ville overføre 300 millioner kroner til Brasil fra Amazonasfondet.

- Dette er veldig dramatisk og har ikke skjedd før i Amazonasfondets historie. Jeg er overrasket over at Norge går så hardt ut, men det er helt riktig signal å gi til Brasil og verden. Det er uforsvarlig det Bolsonaros regjering holder på med nå, sa Brasil-ekspert Torkjell Leira til Dagbladet i fjor.

AVSKOGING: Hittil i år har mengden avskoging vært mye større enn tidligere. Foto: Carl De Souza /AFP
AVSKOGING: Hittil i år har mengden avskoging vært mye større enn tidligere. Foto: Carl De Souza /AFP Vis mer

Kan begrenses

Øyvind Eggen sier at i mange år klarte Brasil å begrense brannene og avskogingen av regnskogen, men at da den nye regjeringen kom, ble også ødeleggelsene av skogen større.

- Det som er gode nyheter ved det, er at det er et politisk valg, og ikke noe som skjer naturlig. For det betyr at det kan snus.

Han forteller at det at hele verden plutselig hadde fokuset rettet mot brannene i Amazonas i fjor, og på måten Bolsonaro håndterte det på, gjorde at han i ettertid har prøvd å begrense noe av ødeleggelsene.

- Fjoråret viste at oppmerksomheten fra verden var effektiv. Det er kanskje en mager trøst, men Bolsnoaro er kanskje litt bekymret nå.

TØRT: En radius på flere hundre meter kan tørke ut fra der man har kappet ned trær. Foto: Araquém Alcântara / Regnskogfondet
TØRT: En radius på flere hundre meter kan tørke ut fra der man har kappet ned trær. Foto: Araquém Alcântara / Regnskogfondet Vis mer

Rikt mangfold

Amazonas er den største regnskogen på jordkloden, med det største mangfoldet av planter og dyr. Det bor 33 millioner personer i regnskogen, som strekker seg over ni land, og huser flere tusen plante- og dyrearter.

Regnskogen hjelper blant annet til med å regulere regnværet på kontinentet, men klarer ikke lenger å rengjøre lufta i verden, fordi brannene der har produsert mer forurensning, enn det plantene og trærne der klarer å absorbere.

Så langt i år har 4500 kvadratkilometer med skog blitt jevnet med jorda. Det tilsvarer hele landarealet til Luxemburg og Mauritius, til sammen.

Dette skal settes fyr på i starten av juli, ifølge en rapport fra Amazon Environmental Research Institute (Ipam), som de har satt sammen ved hjelp av forskere fra Universitetet i São Paulo og Woods Hole Research Center i Massachusetts.

Men området kan komme til å dobles til over 9.000 kvadratkilometer, ifølge Ipam, fordi avskoginga bare fortsetter.

TRAPPER OPP INNSATSEN: Verdens største regnskog står i brann - nå sender Brasils president inn soldater i kampen mot flammene. Reporter: Geir Jone Karlsen. Video: AP. Vis mer

Dårlig kombinasjon

I tillegg til at forskere og naturvernere vil beholde så mye som mulig av regnskogen intakt, kan brannene også bli et skummelt problem for personene som bor i nærheten.

Rundt halvparten av Amazonas ligger innenfor Brasil sine grenser. Det er et av landene som har blitt hardt rammet av coronaviruset. Forskere sier nå til Reuters at mye røyk fra brannene, kombinert med en pandemi som går utover lungene og pusten til folk, kan blir katastrofalt.

I fjor kunne man merke røyken fra skogbrannene i flere av de store brasilianske byene, og mange sleit med å puste skikkelig på grunn av det. I år kan dette bli enda verre, ifølge Tasso Azevedo hos MapBiomas Alert.

Eggen i Regnskogfondet bekrefter også at årets kombinasjon av viruset og røyken fra regnskogen absolutt ikke er bra.

- Det blir en helsekatastrofe av dimensjoner. Spesielt for urfolket, og alle andre som bor i og rundt skogen. Coronaviruset, dårlig helsevesen og røyken fra brannen er den verste mulige kombinasjonen.

Han sier det er helt forferdelig å bare sitte og vente på at dette skjer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!