Trebarnsmor fortviler:

- Snart brukt opp alle omsorgsdagene

Beate Hafstad (35) hadde håpet at regjeringen skulle lette på karanteneregler for husstandsmedlemmer. Knapt to uker inn i 2022, har hun snart ikke flere omsorgsdager igjen.

I KARANTENE: Familien til Beate Hafstad er i karantene på dag tre. Den kan bli lengre hvis flere av barna tester positivt. Her er hun med minstemann (2,5). Foto: privat.
I KARANTENE: Familien til Beate Hafstad er i karantene på dag tre. Den kan bli lengre hvis flere av barna tester positivt. Her er hun med minstemann (2,5). Foto: privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

- Jeg er skuffa. Jeg hadde håpet på at regjeringen skulle tillate at man kunne komme tidligere ut av karantene, sier Beate Hafstad (35).

Regjeringen beholder kravet om smittekarantene i ti døgn for nærkontakter som er husstandsmedlem eller tilsvarende nær den smittede etter siste nærkontakt.

Les full liste med karanteneregler nederst i saken.

- Fortvilende

Hafstad bor i Tromsø med mannen Trond og tre barn på henholdsvis to, fem og ni år.

Starten på året har allerede vært turbulent for familien, da eldstemann ble smittet av corona. Hele familien måtte i karantene og har vært det siden tirsdag denne uka. De kan teste seg ut 22. januar - hvis ikke noen av de andre barna tester positivt.

Det var Nordlys som omtalte saken først.

Hafstad opplever situasjonen som fortvilende.

- Man føler seg litt bakpå. Det verste er hvis småsøsken nå tester seg positive, for da må vi begynne på nytt, sier hun og fortsetter:

- Jeg har snart brukt opp omsorgsdagene mine. Det er et stort innhogg på starten av året.

USIKKERT: Avdelingsdirektør i FHI, Line Vold, mener det er knyttet usikkerhet til hvilken effekt skjenkestopp har som tiltak alene. Video: Dagbladet TV Vis mer

Både hun og mannen er trippelvaksinerte. Det betyr at de kan teste seg ut av karantene, men de har ingen til å passe barna mens de er på jobb.

- Mannen min jobber som fastlege, så han har ikke omsorgsdager og heller ikke mulighet til å få vikar. Så jeg må bli hjemme.

Håper på endring

35-åringen jobber på sykehuset i Tromsø (UNN), som avtaleforvalter ved seksjon for innkjøp.

Nå håper hun at de kan enten få flere omsorgsdager, eller at det kommer en kommunal ordning der barn kan teste seg ut med selvtester.

- Det hadde vært veldig fint om man kunne fått flere omsorgsdager nå, fordi det er så mye tid som går til karantene. Spesielt hvis du har flere unger. Hvis du er maks uheldig, kan det strekke seg utover mange uker.

Tilbake i 2020 innførte daværende regjering ekstra omsorgsdager ved stengt skole og barnehage. Den nye regjeringen har valgt å beholde disse ekstra omsorgsdagene også i 2022.

Legger om strategi

Smittekarantene for øvrige nærkontakter til smittede personer, altså de som ikke er husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære, blir erstattet av et testregime.

Øvrige nærkontakter anbefales å teste seg på dag 3 og 5 etter nærkontakt, men trenger ikke å gå i karantene.

Men smittekarantene i 10 døgn for nærkontakter som er husstandsmedlem eller tilsvarende beholdes altså. Karantenen kan avsluttes hvis nærkontakten tester negativt tidligst 7 døgn etter nærkontakten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer