Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Snart er det bare hijab vi er uenige om»

Magnus E. Marsdal med hard kritikk mot venstresida.

MÅ ENDRE STIL:  Magnus Marsdal skrev boka om Frp-koden. Hvis venstresida skal gjenerobre arbeidervelgerne, må de våge å tale høye herrer midt imot - og ikke jobbe for å få toppkarakterer fra borgelige avisers lederskribenter, mener Marsdal. Foto: Jørn H. Moen/Dagbladet
MÅ ENDRE STIL: Magnus Marsdal skrev boka om Frp-koden. Hvis venstresida skal gjenerobre arbeidervelgerne, må de våge å tale høye herrer midt imot - og ikke jobbe for å få toppkarakterer fra borgelige avisers lederskribenter, mener Marsdal. Foto: Jørn H. Moen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 (Dagbladet.no): Arbeiderpartiet og andre partier på den tradisjonelle venstresiden mister stadig større grep om de såkalte arbeidervelgerne. Ved de to siste valgene, i 2001 og 2005, stemte kun et mindretall av arbeidere på sosialistiske partier, viser ny forskning fra professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Tor Bjørklund.

Forfatter og aktivist Magnus E. Marsdal er ikke overrasket: «Snart er det bare hijab vi er uenige om», sier Marsdal til Dagbladet og utdyper på epost:

«Aps høyrefløy og lederskap legger all sin energi i å viske vekk den klassepolitiske aksen fra norsk partipolitikk. Hva har Jens gitt oss? Helsereform sammen med Høyre. Skattereform sammen med Høyre. Pensjonsreform sammen med Høyre. Ikke rart at folk ikke ser forskjell!», skriver Marsdal i en epost til Dagbladet og fortsetter:

«Eller hva skjedde da Statistisk sentralbyrå i fjor viste at den rikeste prosenten i samfunnet konsentrerer større andel av rikdommen enn på over 60 år? I stedet for å gjøre klassepolitikk av dette, avfeide Aps førstekvinne i Finanskomitéen Marianne Aasen spørsmålet som udramatisk. Aps høyrefløy ivrer for nettopp den avpolitiseringen av klassespørsmål som kan gi Frp fritt fram til målstreken».

Beina inn i hverdagen
I en ny figur har Marsdal tenkt seg fram til at den typiske Frp-velgeren er venstreorientert i klassespørsmål og konservativ når det kommer til verdipolitiske spørsmål. Hvis man skal forstå hvorfor Frp kaprer velgere, holder det ifølge forfatteren ikke å tenke den tradisjonelle høyre-venstre-aksen.

- Det er klassespørsmålene som har samlet arbeiderne om venstrepartier. Når disse skyves vekk fra dagsorden, kommer verdispørsmål i forgrunnen, sier Marsdal.

- Hva mener du Ap må gjøre for å gjenerobre arbeidervelgerne?

- Problemet gjelder ikke bare Ap, men venstresida som helhet. Det som trengs for å nedkjempe Frp er et radikalt, folkelig venstreparti. Et parti som våger å tale høye herrer midt imot og som har begge bein planta i norsk hverdag og vanlige lokalsamfunn. Dette burde venstrepartiene konkurrere om å bli, heller enn å strides om hvem som best kan bestyre Finansdepartementet til toppkarakter fra borgerlige avisers lederskribenter, smeller Marsdal og legger til:

- Det er store muligheter for venstrepartiene blant arbeidere og folk flest. Husk at 70 prosent av LO-medlemmene stemte rødgrønt i 2005.

Verdivalg
Professor Bjørklund har fulgt med på velgerstrømmene i de nordiske landene. Forskning på danske velgere gir lignende resultat som i Norge. Sverige opplever ikke samme utvikling: Her beholder venstresiden de tradisjonelle arbeiderstemmene i langt større grad.

- Det svenske avviket skyldes blant annet at de ikke har et høyreradikalt parti av betydning, og som kan fronte verdipolitiske saker slik Fremskrittspartiet gjør det i Norge og Dansk Folkeparti i Danmark, mener Bjørklund.

Marsdal har følgende analyse:

NY MARSDAL-FIGUR: Arbeidervelgerne til Frp befinner seg stort sett nede i høyre hjørne på denne figuren: Venstreorienterte i klassespørsmål om makt og foredling, konservative når det gjelder moral og kultur eller verdier, som det kalles, skriver Marsdal i en e-post til Dagbladet.
NY MARSDAL-FIGUR: Arbeidervelgerne til Frp befinner seg stort sett nede i høyre hjørne på denne figuren: Venstreorienterte i klassespørsmål om makt og foredling, konservative når det gjelder moral og kultur eller verdier, som det kalles, skriver Marsdal i en e-post til Dagbladet. Vis mer

- Høyrepartiene tok jackpot i arbeiderklassen ved valget i 2001, og har holdt regjeringsmakten siden. Valgskredet skyldes ikke at velgerne var gått til høyre i økonomisk politikk eller i integreringspolitikken. Men den verdipolitiske aksen var for første gang den viktigste på valgdagen.

- Folk så ikke lenger forskjell på Socialdemokraterne og Fogh Rasmussen i velferdspolitikken. Begge sider strammet jo inn på folkepensjonen. Dermed kom den loddrette aksen i bakgrunnen ved partivalg. Fogh raste mot kultureliten. Dansk Folkeparti fryktet Muhammed og hans skjegg. Resultatet ble totalt sammenbrudd for sosialdemokratenes mobilisering blant arbeidsfolk, mener Marsdal.

- Kolberg tisset i buksa
Marsdal mener Arbeiderpartiet og venstresida må komme med en sterkere profil i såkalte klassespørsmål. Å bevege seg i retning Fremskrittspartiet, slik mange mente Martin Kolberg gjorde med sitt utspill om å bekjempe radikal islam, er ikke veien å gå, ifølge Marsdal:

- Utspillet om radikal islam kan kalles Kolberg-syndromet. Aps tapte mobiliseringskraft på den klassepolitiske aksen kompenseres med desperat flaksing langs den verdipolitiske aksen. Men ingenting nytter, sier Marsdal og fortsetter:

- Hvis man prøver å bekjempe Frp med kraftmarkering for homofile ekteskap og innvandring, gir det økt polarisering på Frps favorittakse og klassepolitikken havner enda lengre i bakgrunnen. Kolbergs løsning er derfor å gå retorisk til høyre i verdipolitikken. Han angriper «radikal islam» for å kapre til seg fire prosentpoeng på målingene.

- Han holder kanskje varmen, men har like fullt tissa i buksa. For i neste omgang tar Siv Jensen bare enda et steg til høyre. Hvis Ap vil redusere antall årlige asylanter til 100, vil Frp ha null. Når Ap vil ha null, vil Frp kaste ut 100. Hvis Ap kaster ut 100, vil Frp ha ut 500. Jeg ønsker Martin lykke til med å knekke Frp-koden og kan sende ham en bok gratis, hvis det er penger det står på.

Les også:
• Siv Jensen: «Folk vil ikke bli behandlet som idioter»
• Forsker Tor Bjørklund: Arbeiderklassen har blitt blå

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling