NESTEN ALENE IGJEN:  Det rundt 30 år gamle hvite neshornet i Tsjekkia er ett av bare fem gjenlevende neshorn i verden. Ulovlig jakt med formål å få tak i hornene til de hvite neshornene er årsaken. Foto: David Josek / Ap / Scanpix
NESTEN ALENE IGJEN: Det rundt 30 år gamle hvite neshornet i Tsjekkia er ett av bare fem gjenlevende neshorn i verden. Ulovlig jakt med formål å få tak i hornene til de hvite neshornene er årsaken. Foto: David Josek / Ap / ScanpixVis mer

Snart er det hvite neshornet historie

Bare fem hvite neshorn igjen i verden på grunn av ulovlig krypskyting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For ett år siden signerte 46 land den såkalte London-erklæringen som skulle utrydde handel med horn og elfenben. Men den ulovlige krypskytingen fortsetter, og det hvite neshornet er i ferd med å gå inn i historiebøkene, akkurat som dinosaurene, skriver The Guardian.

I dag finnes bare fem såkalte nordlige hvite neshorn igjen i verden: Tre i Kenya, ett i USA og ett i Tsjekkia. Det hvite neshornet, som har overlevd i millioner av år, er dermed så godt som historie.

Narkotika, menneskehandel - og salg av horn og elfenben Men det er ikke bare det hvite neshornet som er i fare. Det bor i dag rundt 28 500 neshorn på jorda, men antallet går stadig nedover på grunn av ulovlig jakt etter dyrets ettertraktede horn, som kjøpes og selges for store summer på det illegale markedet.

Salg av horn og elfenben er ifølge The Guardian nå så utbredt at det er en av verdens mest utbredte forbrytelser, sammen med narkotika, våpenhandel og menneskehandel.

Nye møter En rekke politikere og miljøvernere vil møtes i Botswana til uka. Målet er å få mer oppmerksomhet mot den illegale jakten og handelen.

- Jeg tror at vi i dag har startet å snu bølgen, sa Storbritannias utenriksminister William Hague i fjor.

Uten resultat: Minst 220 sjimpanser, 106 orangutanger, 33 bonobo-sjimpanser og 15 gorillaer er blitt drept i løpet av de siste 14 månedene. Mellom 2011 og 2013 ble så mange som 20 000 elefanter drept årlig, ifølge FN-tall.

Ingen straffet Land som Kenya, Tanzania og Uganda har blitt flinkere i å jobbe mot ulovlig krypskyting, men dyr drepes fortsatt for økonomisk vinning av kriminelle.

- Tallet går stadig oppover og det gjør oss ikke gladere. Det mest konkrete handler om neshorn i Sør-Afrika. Antallet neshorn går fremdeles i feil retning, sier Patrick Bergin, sjef for African Wildlife Foundation til The Guardian.

KUTTER AV HORNENE:  USAs justisdepartement har tatt dette bildet som skal vise et neshorn etter at hornene er skåret av. Foto: Ruters / Scanpix
KUTTER AV HORNENE: USAs justisdepartement har tatt dette bildet som skal vise et neshorn etter at hornene er skåret av. Foto: Ruters / Scanpix Vis mer

Sør-Afrika huser så mange som 90 prosent av verdens neshorn.

Miljøvernerne er mest misfornøyd med at bakmenn og krypskyttere ikke har blitt arrestert, stilt for retten eller dømt til tross for London-erklæringen.

- Det internasjonale samfunnet vil bare lykkes hvis folk blir arrestert og sendt i fengsel, sier Bergin.

ILLEGAL JAKT:  Dette hvite neshornet ble drept fordi prisen på hornene er så høy på det illegale markedet. Dyret ble skutt i en av Kenyas nasjonalparker. Foto: Kenya Wildlife Services / Ap / Scanpix
ILLEGAL JAKT: Dette hvite neshornet ble drept fordi prisen på hornene er så høy på det illegale markedet. Dyret ble skutt i en av Kenyas nasjonalparker. Foto: Kenya Wildlife Services / Ap / Scanpix Vis mer