Snart er Storvik fri fra bekymringene

Sentralbanksjef Kjell Storvik (67) ser fram til mer tid til sin kone, barnebarna og skjønnlitteratur når han går av ved nyttår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bekymringen for norsk økonomi vil følge Storvik som en tung og mørk sky helt til han fra nyttår blir en aktiv pensjonist. Storvik bedyrer at han ikke har faglige prosjekter på gang etter tiden i Norges Bank.

- Alle bånd brytes når det er slutt, sier Storvik.

Barnebarna, hans kone og skjønnlitteratur skal få hans oppmerksomhet når jobben i Norges Bank bare er minner.

- Jeg vil se tilbake på jobben som en fin tid i mitt liv, sier Storvik.

Faresignaler

Han lufter gjerne sin frustrasjon over utviklingen i norsk økonomi, slik det sømmer seg en sentralbanksjef.

- Hvis man ser på behandlingen av revidert nasjonalbudsjett i år, var det vel sterke grunner som talte i favør av et strammere budsjettopplegg enn det som ble resultatet, sier Storvik.

Lenge har Norges Bank spådd en «hard landing» i norsk økonomi om noen år, og tilrådd kraftige innstramminger uten at regjeringen eller Stortinget har sett skriften på veggen. For Storvik, som i dag kunngjorde at han fra 1. januar går over i pensjonistenes rekker, har bekymringen for rause lønnstillegg og presstendenser i norsk økonomi ikke blitt mindre etter behandlingen av revidert nasjonalbudsjett. Tross hans kritikk, understreker Storvik at hans tillit til det politiske systemet ikke er visket ut.

Jakter på ny sjef

Storvik begrunner sin avgang med at han fyller 68 år i november i år. Dermed er arbeidet med å finne en ny sentralbanksjef i gang. Finansdepartementet opplyser at stillingen som sentralbanksjef blir utlyst med det første. Departementet tar sikte på å ha Storviks etterfølger på plass 1. januar 1999.

(NTB)