Krigen i Ukraina

- Snart ferdig

Britisk eksspion mener Vladimir Putin har få måneder igjen av sin regjeringstid.

SPEKULASJONER: Russlands president Vladimir Putin. I bakgrunnen forsvarsminister Sergej Sjoigu. Foto: Mikhail METZEL / SPUTNIK / AFP / NTB
SPEKULASJONER: Russlands president Vladimir Putin. I bakgrunnen forsvarsminister Sergej Sjoigu. Foto: Mikhail METZEL / SPUTNIK / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Tidligere MI6-topp Christopher Steele har flere ganger under krigen i Ukraina uttalt at han har kilder på at Russlands er president Vladimir Putin er alvorlig syk.

Ifølge The Guardian har Steele nå sagt til BBC at Putin er ferdig når Vestens sanksjoner mot Russland får ordentlig effekt.

- Jeg klarer ikke å se at han fortsatt er president i Russland om tre til seks måneder, sa Steele ifølge The Guardian.

- Ikke kapasitet

Han peker på at både britene og amerikanerne har kilder på at Putins helse er sviktende, og at han om kort tid ikke lenger har kapasitet til å utføre jobben sin.

Hele krigen har det versert rykter om Putins helsetilstand. Merkelig oppførsel ved flere offentlige seanser har satt fyr på spekulasjonene om presidenten er alvorlig syk.

Hans egen talsperson, Dmitrij Peskov, har selv vært ute og benektet påstander om at Putin er kreftsyk.

KOMMER MED STIKK: President Volodymyr Zelenskyj kommer med et stikk til Putin, etter at et nytt våpen skal ha blitt tatt i bruk i Ukraina. Video: Reuters Vis mer

Steele hevdet i mai at Putin hele tiden har med seg medisinsk personell, og at han forlater møter for å få behandling.

Sjef for den ukrainske etterretningen, Kyrylo Budanov, sa siste uke i mai at han tror at Putin både er alvorlig syk, og at han overlevde et nylig kuppforsøk.

Steele ledet den britiske etterretningstjenesten MI6 fra 2006 til 2009. På 1990-tallet var han stasjonert i Russland. Steele står også bak den kontroversielle etterretningsrapporten som hevdet at Russland prøvde å bestikke Donald Trump med kompromitterende bilder. Ifølge den omstridte rapporten skal bildene ha vist Trump sammen med prostituerte mens de tisset på hverandre på et hotellrom.

Tviler på revolusjon

Putin har vært ved makta i Russland siden 31. desember 1999 etter at Boris Jeltsin overraskende trakk seg.

Siden har han vært landets mektigste mann - som president fram til 2008, mellom 2008 og 2012 var statsminister, før han de siste 10 åra igjen har vært Russlands president.

Den russiske programlederen Olga Skabajeva, mener at tiden har kommet for å endre betegnelsen på det russerne kaller en «spesialoperasjon». Video: AP / Reuters / Twitter. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV & Siri Åbø Wiersen / Dagbladet Vis mer

Før han gikk inn i politikken hadde den nå 69 år gamle presidenten en lang karriere i den beryktede sovjetiske etterretningstjenesten KGB, som ble oppløst i 1991. Putin sa opp sin stilling i KGB samme år. Han sa opp som en protest til kuppet mot president Mikhail Gorbatsjov.

KGB ble oppløst kort tid etter. Etterfølgeren FSB ledes av Putins mangeårige venn fra KGB, Aleksandr Bortnikov, som har blitt lansert som en mulig Putin-erstatter.

Dagbladet snakket i vår med Russland-forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Jakub M. Godzimirski, om spekulasjonene om et mulig kupp mot Putin.

Han var klar på at et Russland uten Putin trolig ikke vil medføre store endringer, og at det ikke er noen alternative maktsentre i kretsen rundt Putin.

- Jeg tviler på at vi får en revolusjon i russisk politikk, slo Godzimirski fast.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer