Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Snart flykter Taliban med turbanen under armen

Nordalliansen tar nye områder mens teppebombinga fortsetter. Se videoen som avslører hva muslim-ekstremister i USA sier når de tror ingen lytter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske krigsfly har fortsatt bombinga mot Taliban-mål ved fronten i natt og i morgentimene.

- Ikke vær redd, roper Agha Shirin.

Han slåss for Nordalliansen og hører flyene drønne over himmelen mens de slipper sin dødelige last over fienden på den andre siden av fronten. De siste dagenes teppebombing er akkurat det de har håpet på og bedt om helt siden USA startet bombetoktene for snart en måned siden. For hver bombelast som treffer målet, svekkes Taliban.

- Snart flykter Taliban med turbanen under armen, sier Shirin til nyhetsbyrået AP.

Kapret Taliban-område

Avslørende video

Gravejournalist Steve Emerson infiltrerte muslimske ektremist-miljø i USA før terrorangrepene. I samarbeid med anti-terror-eksperter som hadde jobbet for CIA og FBI, avslørte han hva som var i ferd med å utvikle seg i disse undergrunns-miljøene.

På bakgrunn av det han fant ut, kom han med grufulle spådommer som skulle vise seg å slå til.

Hos Jewish World Review kan du se den timelange dokumentaren "Jihad in America".

Se video

Taliban-soldatene holder stand noen mil nord for Kabul, men Nordalliansen står klar til å storme hovedstaden så snart den mektige fienden er tilstrekkelig svekket. Soldatene sier til AP at de skal angripe Kabul om tre-fire dager. Det har befalet fortalt dem. Før terrorangrepene 11. september, kontrollerte Nordalliansen rundt ti prosent av Afghanistan. Nå har de tatt nye områder, og de truer viktige byer som Kabul og Masar-i-Sharif.

- Det er bra at Gud har gitt Taliban en slik skjebne, sier 19-årige Abdul Wakeel mens krigsflyene utraderer stadig mer av fienden.

Flyene angriper også ved den viktige byen i nord, Masar-i-Sharif. En Nordallianse-talsmann sa i dag at de har tatt kontrollen over Aq Kupruk-området sørvest for byen. Distriktet er et av tre de må overta for å vinne byen. I så fall åpner de forsyningslinjene fra nabolandene som støtter Nordalliansen.

Det var harde kamper før Nordalliansen vant området, og inntil 800 Taliban-soldater skal ha gått over til opposisjonen. Kampene i området fortsetter i dag.

Ny bin Laden-video

CNN ble i forrige måned tilbudt et eksklusivt intervju med Osama bin Laden. De kunne stille ham spørsmål som han skulle svare på foran et videokamera. Denne forhåndsinnspilte videoen på 45 minutter blir snart sendt på tv-kanalen al-Jazeera, skriver en kuwaitisk avis. Bin Laden svarer samtidig på spørsmål stilt av den muslimske tv-kanalen.

Al-Jazeera viste i dag klipp fra videoen hvor bin Laden sier at FN er et redskap for forbrytelser mot muslimer.

- Er det noen av våre tragedier som ikke er skapt av FN? Ingen muslim bør i noe tilfelle henvende seg til organisasjonen, fastslår han.

Superterroristen anklager arabiske ledere som søker støtte i FN for å representere de vantro. Han fastholder også at det ikke er noen forbindelse mellom Afghanistan og terrorangrepene, men sier ikke hvem han mener er ansvarlig. Al-Jazeera vil sende flere utdrag av bin Laden-videoen i løpet av dagen.

Amerikanske myndigheter har allerede meldt at de ikke kommer til å stanse bombinga under den muslimske fastemåneden ramadan som begynner 17. november. Nå bekrefter Taliban-regimet at også de fortsetter kampen.

- Vi ser denne krigen som en hellig krig. Vi har ikke bedt om stopp i kampene, det er opp til USA, sier Mohammed Taieb al-Agha, stabssjef for Taliban-regimets ideologiske leder mullah Omar.

Bombet vraket

Taliban hevder i dag at de har skutt ned to amerikanske helikoptre og at opptil 50 amerikanere er drept. Helikopteret ble skutt ned av Taliban-styrker ved 23-tiden i går lokal tid, ifølge Qari Fazil Rabi ved Talibans informasjonsdepartement. Nedskytingen skal ha skjedd mens helikopteret forsøkte å redde mannskaper fra et annet helikopter.

Pentagon bekrefter at et amerikansk helikopter krasjet da de skulle hente ut en syk soldat. Fire soldater ble skadd i ulykken som skjedde i dårlig vær, men alle ble reddet ut av et annet amerikansk helikopter. Deretter ble helikoptervraket bombet av amerikanske jagerfly for å hindre at det falt i Talibans hender.

- Alt i alt har mellom 40 og 50 amerikanere dødd i begge disse hendelsene. Du kan se likene i sine uniformer om bord i helikoptrene, hevder Taliban-talsmann Qari Fazil Rabi til nyhetsbyrået Reuters.

KLAR TIL KAMP: Nye rekrutter strømmer til fronten. Nordallianse-soldaten lytter til instruksjonene under formiddagens briefing seks mil nord for Kabul.
ØNSKER BOMBENE VELKOMMEN: En soldat i Nordalliansen ser røyken stige opp fra Taliban-posisjonene 35 kilometer nord for Kabul tidligere i dag.
RASER MOT FN: Bildet er tatt fra dagens tv-sending på al-Jazeera hvor Osama bin Laden henger ut arabiske ledere som samarbeider med FN.
Hele Norges coronakart