Snart for sent å redde Georgs hørsel

I sommer skulle Georg Lauritsen (2) gjennom en operasjon som kunne reddet hørselen hans. Nå er behandlingen utsatt i flere måneder. Sjansene for at operasjonen blir vellykket svekkes hele tida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den snart tre år gamle gutten fra Kjøllefjord i Finnmark har vært døv hele livet, men et enkelt inngrep kan gi ham hørsel. En slik Cochlea-implantasjon bør gjøres før barna er i treårsalderen. Hvis ikke svekkes muligheten for at operasjonen blir vellykket. Først ble familien lovet at Georg kunne opereres til høsten, så ble det utsatt til januar.

Operasjonen foretas kun ved Rikshospitalet. De skyldte på pengemangel da inngrepet ble utsatt, skriver avisa Finnmarken.

Ei suppe

Ordfører Harald Larssen i Lebesby engasjerte seg i saken, og lovte at kommunen skulle betale for operasjonen. Da lovet imidlertid Rikshospitalet at barna som ventet på operasjon skulle få reise til Danmark eller Sverige i løpet av sommeren, og gjennomgå implantasjonen der.

Det er foreløpig blitt med praten. Den siste meldingen familien Lauritsen har fått, er at Georg kanskje kan opereres før jul.

- Vi synes det hele virker som ei uoversiktlig suppe, hvor den ene ikke vet hva den andre styrer med, sier Georgs foreldre, Asle Lauritsen og Lill-Britt Myhre.

Pengemangel

Det var allerede lang venteliste for slike operasjoner i 2000, og pressen begynte å stille spørsmål om prioriteringene. Daværende helseminister Tore Tønne tok grep, og ga en ekstrabevilgning til sykehuset.

Helseminister, Dagfinn Høybråten, var opptatt i møter da Dagbladet.no tok kontakt, og kunne ikke kommentere saken.

Avdelingsdirektør Bjørn Magne Eggen i Eieravdelingen i Helsedepartementet sier til Dagbladet.no at Rikshospitalet mottar en todelt overføring fra staten. Den vanlige rammefinansieringen og en særfinansiering som skal dekke 55 prosent av kostandene ved slike inngrep.

- Vi har forutsatt at Rikshospitalet oppfyller de landsfunksjonene som de har tatt på seg, og at de gir et tilbud enten hos seg selv eller i utlandet. Vi vet at øre- nese- og halsavdelingen jobber for å få behandlet flere barn i Norge, sier Eggen.

- Hva er akseptabel ventetid?

- Tidligere var det antatt at opplæringen seinest burde begynne når barna var tre år. Nå mener fagfolkene at de burde begynne når de er to år. Det er viktig at barna får behandling så tidlig som mulig av hensyn til språkopplæringen.

Rikshospitalet opplyser at de har fått en stor økning i antallet henvendelser om slike implantasjoner.

- I 2000 hadde vi 25 pasienter på venteliste, nå har vi 45. Behovet har økt kraftig fordi behandlingen har vist seg å være svært effektiv, sier overlege Morten Boysen ved Rikshospitalets øre- nese- og halsavdeling til Dagbladet.no.

Han forteller at det både er pengemangel og kapasitetsproblemer som gjør at barna må vente så lenge på inngrepet.

- Jeg sitter og jobber med saken akkurat nå. Om en uke kan jeg si mer om hvordan situasjonen blir løst, sier Boysen.

KAN FÅ HØRSEL: </B>Georg Lauritsen skulle opereres i sommer, men nå er implantasjonen utsatt i hvert fall til jul. - Det hele virker som ei uoversiktlig suppe, sier pappa Asle.