Snart har alle fått skatteoppgjøret

Kommende uke går de aller siste skatteoppgjørene for 2011 ut til skattyterne. Natt til fredag 19. oktober legges skattelistene ut hos Skatteetaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De første skatteoppgjørene ble sendt ut allerede i juni, og fra 25. juli gikk det slag i slag med utsendelser hver uke. Nå er det rundt 400.000 selskaper og personer som gjenstår, og 17. oktober kan de regne med å motta tilbakebetaling av skatt eller krav om restskatt.

Tidligere utsending Tidligere var det slik at skatteoppgjørene ble sendt ut i to puljer, i juni og oktober. Fra i år er oppgjørene sendt ut en gang i uken etter hvert som de ble ferdige. Det betyr at mange lønnstakere, pensjonister og næringsdrivende har fått raskere tilbakemelding enn i tidligere år.

Den største gruppen mottok skatteoppgjøret i slutten av juni. Etter ukentlig utsending gjennom sommeren og høsten har om lag 3,5 millioner skattytere fått oppgjøret sitt.

De som nå gjenstår, er blant annet selskaper, personer bosatt i utlandet som får pensjon fra Norge, de som bor på Svalbard og en del lønnstakere og pensjonister.

Ser på listene Fra fredag blir det igjen mulig å gå inn på Skatteetaten og lete seg fram til skattelistene.

Inntil for to år siden ble store deler av listene lagt ut på aviser og andre nettsteder, men i fjor kom en kraftig innstramning. For å se ligningstallene for 2010 måtte en logge seg inn ved hjelp av MinID eller en annen identifikasjon før en fikk anledning til å se et visst antall ligninger.

Dette har nok redusert interessen for å gå inn og sjekke venners og families inntekter, men likevel er det 703.000 personer som har benyttet seg av muligheten mens skattelistene har ligget ute, opplyser Skatteetaten.

Kan se naboens inntekt Opplegget for å se naboens inntekt er det samme i år som i fjor. Innlogging via Altinn og antall søk begrenset til 500 i måneden.

Altinn har hatt problemer de siste årene når selvangivelsene er blitt lagt ut på våren. Men ved utlegging av skattelistene i oktober i fjor, gikk det greit.

- Det er ingen ting som skulle tilsi at det ikke går greit i år også, sier Mette Siri Brønmo, kommunikasjonsdirektør i Brønnøysundregistrene.

Når skattelistene for 2011 legges ut, blir listene fra 2010 fjernet. Finansdepartementet mener at de eldre opplysningene ikke er interessante når en ny liste er lagt ut. Skattelistene fra tidligere år er imidlertid fortsatt å finne på mange internettsider.

Klage og betale Fristen for å klage på ligningen er seks uker etter at oppgjøret er sendt ut, så for mange er fristen allerede ute.

De som får restskatt, har normalt tre uker på til å betale. Er restskatten over 1.000 kroner får de to terminer. Den første forfaller etter tre og den andre etter åtte uker.

Selv om en klager på ligningen og mener en har gode argumenter, må en betale det en har fått beskjed om. I motsatt fall blir det forsinkelsesrenter, opplyser Skatteetaten.

(NTB)