Snart kan dette være helt unødvendig

Regjeringens nye politikk skal gjøre hverdagen din enklere.

UNØDVENDIG:  At du skal slippe å ha med deg førerkortet ditt når du kjører bil, er et eksemel på hvordan framtida di skal bli enklere når regjeringen ruller ut sin nye, digitale politikk. Foto:John Petter Reinertsen / Samfoto
UNØDVENDIG: At du skal slippe å ha med deg førerkortet ditt når du kjører bil, er et eksemel på hvordan framtida di skal bli enklere når regjeringen ruller ut sin nye, digitale politikk. Foto:John Petter Reinertsen / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - En ting jeg har lurt på er hvorfor du må ha med deg førerkort når du kjører bil. Så lenge du kan legitimere deg, kan jo politiet sjekke om du har førerkort ved et tastetrykk, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) til Dagbladet.

Han legger i dag fram «Ny digital agenda for Norge», som han beskriver som startskuddet for regjeringens nye, digitale politikk. 

Ifølge Sanner skal kontakten med det offentlige bli enklere. Du skal slippe å oppgi samme informasjon flere ganger, og tjenester du har rett på skal i større grad komme automatisk uten at du må søke først.

På sikt kan det innebære at eksempelet over blir en realitet, og du slipper å kjøre rundt med lappen i lomma.

- Har ikke vær gode nok - På digitale offentlige tjenester er vi ikke gode nok. Prosjektene som har vært gjennomført har i for stor grad løst statens behov, ikke innbyggernes behov. Det tydelige retningsvalget vi nå gjør er at det er innbyggernes behov og ønsker som skal være det sentrale. Vi er nå vant til å få de fleste tjenestene på mobiltelefon. Nå ønsker vi at du skal få også offentlige tjenester rett i hånda, sier Sanner.

Noen deler av automatiseringen er allerede gjennomført.  For eksempel trenger du ikke lenger levere skattekort til arbeidsgiveren din. I stedet henter arbeidsgiver dette automatisk. Den tida da du måtte klistre en oblat på bilen din for å vise at du har betalt årsavgiften er også forbi. Der du før måtte spare på kvitteringer og sende dem med post for å få frikort på helsetjenester, registreres beløpene i dag automatisk og du får frikort når egenandelsgrensen er nådd.

Slike forenklinger skal det bli mer av.

- Vi har startet noen av disse tjenestene. Vi ser at de fungerer og nå nedfeller vi det som prinsipper. Vi vil i enda større grad automatisere tjenester som du har rett til, og som ikke krever skjønn. Om du er arbeidsledig har du rett til at renta på studielånet ditt fryses. Hvorfor skal du trenge å søke om det? Det kan være et eksempel på en tjeneste som er egnet til automatisering, sier Sanner.

«Kun en gang» Et annet viktig prinsipp den nye politikken skal være «kun en gang» 

- Det setter standarden for hvordan du skal kommunisere med det offentlige. Hvorfor skal du måtte sende inn samme opplysninger til det offentlige flere ganger? En gang må være nok, sier kommunalministeren, som har følgende beskjed til offentlige instanser landet over.

- Den teknologiske utviklingen løper foran. Vi må nedfelle noen prinsipper. Min marsordre er tenk på innbyggerne, det er deres behov som skal løses.  Alle offentlige etater må nå gå gjennom og se på hvordan de kan gjøre tjenestene mer tilgjengelige for innbyggerne, og om de kan innfri rettigheter mer automatisk.

For å sikre personvernet, legger stortingsmeldingen opp til at du skal få vite hva offentlig sektor vet om deg, og hvem som har sett denne informasjonen.

- Det mener jeg folk kommer til å etterspørre. Digitale løsninger gir muligheten til å loggføre innsyn på en helt annen måte enn tidligere, sier Sanner.

OFFENTLIGE TJENESTER PÅ MOBIL:  . Vi er  vant til å få de fleste tjenestene på mobiltelefon. Nå ønsker vi at du også skal få offentlige tjenester rett i hånda, sier Kommunal og moderniseringsminister Jan Tore Sanner Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
OFFENTLIGE TJENESTER PÅ MOBIL: . Vi er vant til å få de fleste tjenestene på mobiltelefon. Nå ønsker vi at du også skal få offentlige tjenester rett i hånda, sier Kommunal og moderniseringsminister Jan Tore Sanner Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer