FYSIKEREN: Stephen Hawking døde i mars, 76 år gammel. Hans aske ble senket i Westminster Abbey mellom Charles Darwin og Isaac Newton. AFP PHOTO / DESIREE MARTIN
FYSIKEREN: Stephen Hawking døde i mars, 76 år gammel. Hans aske ble senket i Westminster Abbey mellom Charles Darwin og Isaac Newton. AFP PHOTO / DESIREE MARTINVis mer

Snart kan du by på Stephen Hawkings rullestol

Den verdenskjente astrofysikeren gikk bort tidligere i år. Nå skal flere av hans eiendeler auksjoneres bort av Christie's, i samråd med hans barn.

Stephen Hawking var kjent både for intellektet sitt, humoren og formidlingsevnen. Som 21-åring fikk han nervesykdommen ALS, og fikk da høre at han hadde tre år igjen å leve. 55 år seinere skjedde det. 14. mars døde den verdenskjente astrofysikeren, 76 år gammel.

Nå skal en rekke av hans eiendeler auksjoneres bort.

- Christie's er beæret over å presentere en bemerkelsesverdig samling av 22 eiendeler fra den legendariske fysikeren, skriver auksjonshuset Christie's i en pressemelding.

SIGNERT: Boka A Brief History of Time, signert med et avtrykk av Hawkings tommel, er en av eiendelene som skal auksjoneres bort. Foto: AP Photo/Frank Augstein
SIGNERT: Boka A Brief History of Time, signert med et avtrykk av Hawkings tommel, er en av eiendelene som skal auksjoneres bort. Foto: AP Photo/Frank Augstein Vis mer

Doktorgradsavhandlingen

Auksjonen, som vil foregå på internett, vil finnes sted mellom 31. oktober og 8. november. Pressemeldingen inneholder også en kommentar fra datteren Lucy Hawking:

- Vi gir også beundrere av hans arbeid sjansen til å skaffe seg et minnesmerke fra vår fars ekstraordinære liv i form av et lite utvalg sterke og fascinerende elementer.

En av fem eksisterende kopier av Hawkings doktorgradsavhandling «Properties of Expanding Universes», er muligens den mest ettertraktede gjenstandene. Ifølge CNN har eksemplaret en estimert pris på 100 000 - 150 000 pund, eller omtrent 1,1 - 1,6 millioner kroner.

Da oppgaven ble gjort tilgjengelig på Cambridge Universitys nettside i 2017, var den så populær at nettsida krasjet, heter det i pressemeldingen. Eksemplaret er signert av Hawking for å bekrefte at dette er hans originale avhandling.

RULLESTOLEN: Denne skal han ha brukt fra slutten av 80- tallet til de første åra av 90-tallet. Foto: Christie's
RULLESTOLEN: Denne skal han ha brukt fra slutten av 80- tallet til de første åra av 90-tallet. Foto: Christie's Vis mer

Rullestolen

En annen gjenstand som skal auksjoneres bort, er en av Hawkings første rullestoler. Nervesykdommen gjorde at han tidlig i livet ble avhengig av rullestol.

Rullestolen som skal selges ble brukt fra slutten av 80-tallet til de første åra av 90-tallet, fram til han ikke klarte å bruke hendene sine for å styre den lenger.

Etter 1985 kunne han bare kommunisere med omverdenen via en datamaskin som han styrte ved hjelp av øyebevegelser og enkelte muskler i ansiktet.

Rullestolen har en estimert pris på 10 000 - 15 000 pund (110 000 - 160 000 kroner).

Beløpet rullestolen blir solgt for vil bli donert til «Motor Neurone Disease Association» og «Stephen Hawking Foundation.»

«The Simpsons»

MANUS: Dette er manuset til en episode som ble vist på TV for første gang 14. desember 2009. Foto: Christie's
MANUS: Dette er manuset til en episode som ble vist på TV for første gang 14. desember 2009. Foto: Christie's Vis mer

Hawking fikk en rekke utmerkelser. Blant disse er Einsteinmedaljen i 1979, Royal Astronomical Societys gullmedalje i 1985, Copleymedaljen i 2006 og Presidentens frihetsmedalje fra USA i 2009. Flere medaljer skal auksjoneres bort.

Det samme skal et manus fra tv-serien «The Simpsons». I fire episoder dukket Hawking opp i den populære serien. Han skal ha spøkt om at tv-serien gjorde han mer berømt enn det han hadde gjort i vitenskapen.

Hawking ble en sentral figur i populærkulturen. I tillegg til sine gjesteopptredener i «The Simpsons», var han også å se i berømte TV-serier som «Star Trek», «Futurama» og «The Big Bang Theory».

Livet hans ble også brettet ut på filmlerretet med Oscar-vinner Eddie Redmayne i filmen «The Theory of Everything»