BANEBRYTENDE: Om få år vil en enkel test kunne avsløre om prostatakreft er livstruende eller ikke. Illustrasjonsfoto: Dagbladets arkiv
BANEBRYTENDE: Om få år vil en enkel test kunne avsløre om prostatakreft er livstruende eller ikke. Illustrasjonsfoto: Dagbladets arkivVis mer

Snart kan du få vite om prostatakreften er dødelig

Ny test under utvikling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Menn med prostatakreft kan snart ta i bruk en test som avslører hvorvidt sykdommen synes å være livstruende eller ikke, skriver britiske Guardian.

Forskere utvikler testen på bakgrunn av at de har funnet ut at menn med aggressiv form for prostatakreft har et forhøyet nivå av et bestemt molekyl i urinen.

Testen, som forventes å være klar til bruk i løpet av tre til fem år, kan bety store framskritt i behandlingen av prostatakreft. Funnet kan føre til en ny generasjon kreftmedikamenter som skal forhindre kreftceller i å spre seg til andre deler av kroppen, skriver Guardian.

Prostatatesten er omtalt i velrennomerte Nature. Det er forskere fra Michigan-universitetet i USA som står bak det banebrytende prosjektet.

- En av hovedutfordringene med prostatakreft er å skille den aggressive typen fra den senutviklede varianten av sykdommen. I dag blir mange overbehandlet fordi vi ikke klarer å skille mellom de ulike typene, sier forskningsleder Arul Chinnaiyan.

Forskerne har analysert mer enn 1000 molekyler fra 262 vevs-, blod- og urinprøver, alle tatt fra pasienter med prostatakreft. Ut fra disse prøvene klarte forskerne å identifisere 10 molekyler som gir seg til kjenne i rasktvoksende prostatakreft.

Molekylet sarcosine viste seg å spille en spesiell rolle ved prostatakreft som sprer seg til andre steder i kroppen.