Snart kan du få vite om prostatakreften er dødelig

Ny test under utvikling.

BANEBRYTENDE: Om få år vil en enkel test kunne avsløre om prostatakreft er livstruende eller ikke. Illustrasjonsfoto: Dagbladets arkiv
BANEBRYTENDE: Om få år vil en enkel test kunne avsløre om prostatakreft er livstruende eller ikke. Illustrasjonsfoto: Dagbladets arkiv Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Menn med prostatakreft kan snart ta i bruk en test som avslører hvorvidt sykdommen synes å være livstruende eller ikke, skriver britiske Guardian.

Forskere utvikler testen på bakgrunn av at de har funnet ut at menn med aggressiv form for prostatakreft har et forhøyet nivå av et bestemt molekyl i urinen.

Testen, som forventes å være klar til bruk i løpet av tre til fem år, kan bety store framskritt i behandlingen av prostatakreft. Funnet kan føre til en ny generasjon kreftmedikamenter som skal forhindre kreftceller i å spre seg til andre deler av kroppen, skriver Guardian.

Prostatatesten er omtalt i velrennomerte Nature. Det er forskere fra Michigan-universitetet i USA som står bak det banebrytende prosjektet.

- En av hovedutfordringene med prostatakreft er å skille den aggressive typen fra den senutviklede varianten av sykdommen. I dag blir mange overbehandlet fordi vi ikke klarer å skille mellom de ulike typene, sier forskningsleder Arul Chinnaiyan.

Forskerne har analysert mer enn 1000 molekyler fra 262 vevs-, blod- og urinprøver, alle tatt fra pasienter med prostatakreft. Ut fra disse prøvene klarte forskerne å identifisere 10 molekyler som gir seg til kjenne i rasktvoksende prostatakreft.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer