Snart kan du ikke gifte deg i Oslo rådhus lenger

Og byfogdembetet avvikler lørdagsvielser.

AVVIKLER LØSRDAGSVIELSER: Fra januar 2014 vil det i Oslo ikke lenger være mulig å gifte seg borgerlig på lørdager lenger. Foto: Colourbox
AVVIKLER LØSRDAGSVIELSER: Fra januar 2014 vil det i Oslo ikke lenger være mulig å gifte seg borgerlig på lørdager lenger. Foto: ColourboxVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For veldig mange er det naturlig og mer praktisk å legge bryllupsdagen til en helg, med tanke på fri og venner og familie.

Fra januar 2014 vil det i Oslo imidlertid ikke lenger være mulig å gifte seg i Oslo Tinghus på lørdager lenger. Årsaken er at Oslo byfogdembete de siste to årene har måttet dekke hele ekstrakostnaden helgevielsene gir selv.

- Kostnadene har ikke endret seg så mye, men vi har fått strammere budsjett kombinert med at vi en del år fikk dekket deler av utgiftene, sier sorenskriver Inga Merethe Vik til Dagbladet.

- Vi har ventet så lenge vi kunne med å avvikle dette, fordi dette er en service vi gjerne ønsker å kunne yte.

Flere slutter De senere årene har rundt 600 par inngått ekteskap på en lørdag i Oslo. De fleste vigslene gjennomføres i Oslo tinghus.

I en periode har Oslo byfogdembete viet i Oslo rådhus én lørdag i måneden. Lørdagstilbudet medfører ekstra personalutgifter.

- Vi vil jo gjerne fortsette med å vie folk på lørdager, men for å kunne det trenger vi penger fra Domstolsadministrasjonen, men de har ikke mer å ta av, og når det ikke er lovpålagt, blir det ikke prioritert, sier Vik.

Hun forteller at de ikke er alene om å slutte med vielser på lørdager.

- Trondheim, Kristiansand, Stavanger og Asker og Bærum har også sluttet med det. Bergen gjør det fortsatt, men også de vurderer å slutte på grunn av kostnadene.

Ingen vielser på Rådhuset I tillegg til at det fra januar av ikke vil være mulig å gifte seg på lørdager, vil det også bli slutt på at vielsene gjennomføres i Oslo Rådhus.

- Dette trer ikke i kraft før i januar 2014, så alle vielsene i høst vil gjennomføres som planlagt, og det blir ingen avlysninger. Etter januar tror vi at vi vil merke en større pågang i slutten av uka, på torsdager, og ikke minst fredager, sier Vik.

- Du kan ikke lenger gifte deg på lørdager, men hvis du vil gifte deg på en fredag vil vi prøve å strekke oss så langt som mulig for å få til dette.

Oslo byfogdembetes andre oppgaver er blant annet midlertidige forføyninger og arrest, konkursbehandling, dødsboskifte, felleseieskifte, tvangssalg, gjeldsordninger og notarialbekreftelser, skriver de i pressemeldingen.

SLUTT PÅ VIELSER HER: Tidligere har det blitt gjennomfør vielser i Oslo Rådhus en gang i måned. Det blir det slutt på fra januar 2014.Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
SLUTT PÅ VIELSER HER: Tidligere har det blitt gjennomfør vielser i Oslo Rådhus en gang i måned. Det blir det slutt på fra januar 2014.Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer