Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Snart kan du stemme online

Denne valgautomaten kommer du kanskje til å møte i valglokalet allerede til neste års kommunevalg. Men valg over internett eller mobiltelefon ligger et stykke fram i tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Postens valgautomat er en PC med en smartkortleser, oppkobling til et valgnett og en trykkfølsom skjerm. Stapp inn ditt elektroniske valgkort, trykk inn PIN-koden, og du er klar til å e-velge.

- Elektroniske valg kan virke mobiliserende på yngre velgere, håper pressesjef Tom T. Græger i Posten.

Automaten har allerede blitt brukt til et studentvalg i Trondheim, og Græger håper nå at den kan tas i bruk ved kommune, fylkes og stortingsvalg.

Kan komme neste år

I fjor leverte valglovsutvalget en innstilling der de gikk inn for utprøving av elektronisk valg. Til våren skal stortinget behandle utvalgets innstilling, og det betyr at du kan får muligheten til å stemme elektronisk allerede ved kommune og fylkestingsvalget neste år.

- Det er snakk om valgautomater i lokaler der det avgis stemme. Stemming via internett eller telefon er ikke aktuelt med det første, sier rådgiver Steinar Dalbakken i Kommunal- og regionaldepartementet til Dagbladet.no.

Valgforsker Bernt Aardal satt i valglovutvalget. Han mener at det ikke bare er selve stemmegivningen som med fordel kan gjøres elektronisk.

- Det er vel så interessant med elektronisk manntall, eller elektronisk oversikt over alle kandidater, sier han til Dagbladet.no.

Aardal mener elektronisk stemmegivning kan gi raskere og mer nøyaktig valgopptelling, og også føre til besparelser i valgavviklingen.

- Men det er mange viktige demokratiske krav som må oppfylles før elektroniske valg blir aktuelt. Anonymiteten og identifiseringen av stemmegiver må være helt sikker først, sier Aardal.

Oslo positive

Det blir opp til hver enkelt kommune om de ønsker å tilby elektronisk stemmegivning ved neste års valg.

- Valgstyret i Oslo har uttalt seg positivt om elektronisk valg, sier Asbjørn Ausland, leder for Valgprosjektet i Oslo kommune. I Oslo brukes det allerede elektroniske systemer i deler av valgmaskineriet, og i løpet av året vil forsøk med elektronisk stemmegivning bli vurdert.

«Det virtuelle stemmeavlukke» - kronikk i Aftenposten 17. desember 2000

HAR TEKNOLOGIEN: Tom T. Græger i Posten demonstrerer elektronisk valgkort og stemmemaskin Prisen ligger på rundt 40 0000. Maskinen kan utplasseres i valglokaler, eller steder der det avholdes forhåndsvalg, som postkontorer.
TRYKK OG VELG: Putyt inn et elektronisk ID-kort, tast inn PIN-koden, og du er klar til å e-velge.
Hele Norges coronakart