VIL PÅ NETT: En isbjørnfamilie slapper av på Svalbard. Nord for 79 grader nord, nærmere bestemt bosetningen Ny-Ålesund, finnes det ikke internett. Økt oljeaktivitet i nordområdene tvinger fram behovet, og nå har bl.a. Norsk romsenter startet opp et nytt nettprosjekt. Foto: REUTERS/Florian Schulz/NTB Scanpix
VIL PÅ NETT: En isbjørnfamilie slapper av på Svalbard. Nord for 79 grader nord, nærmere bestemt bosetningen Ny-Ålesund, finnes det ikke internett. Økt oljeaktivitet i nordområdene tvinger fram behovet, og nå har bl.a. Norsk romsenter startet opp et nytt nettprosjekt. Foto: REUTERS/Florian Schulz/NTB Scanpix Vis mer

Snart kan du surfe med isbjørnene

Arktis kan få bredbånd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Økt oljeaktivitet i nordområdene presser fram behov for internettilgang i Arktis. Norsk Romsenter og Telenor har derfor startet et prosjekt for å utrede satellittbaserte løsninger.

Nord for 72. breddegrad er dekningen i dag dårlig på grunn av jordas krumming, og nord for 78.-79. breddegrad finnes det ikke dekning. Det ønsker Norsk Romsenter og Telenor å gjøre noe med, skriver Stavanger Aftenblad.

Norsk Romsenter beskriver hvordan prosjektet «Arktisk Satellitt-kommunikasjon» (ASK) skal kunne endre på dagens situasjon.

Det er klart at satellitter er eneste mulige løsning for bredbånd. Telenor Satellite Broadcasting og Norsk Romsenter ser for seg at dette skal skje ved å benytte to satellitter som settes inn i høyelliptisk bane. Dermed vil det bli kontinuerlig dekning i Arktis. Det vil igjen gjøre at skip, boreplattformer og andre brukere vil få sømløs overgang mellom disse satellittene og andre satellitter som har bredbåndskapasitet.

Forsker Beate Kvamstad i SINTEF Marintek står bak en brukeranalyse som viser behovet for bredbånd i nordområdene. Aktiviteten har de siste ti årene økt betydelig, både fra skipsfart, olje- og gassindustri, seismikk, fiskeri, søk- og redningstjeneste, samt miljøovervåking, meteorologi, reiseliv, forskning, myndigheter og offentlig forvaltning, i takt med krympende islagte havområder.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer